More

  Új szakma – mobilalkalmazás-tesztelő

  Az egyik legkeresettebb szakterület megkezdése 2020. december 2-i QA-ban 5 perc3305https: //d2xzmw6cctk25h.cloudfront.net/post/2465/og_image/cf64dee91f6bd413cd27d9d2c6c38bd0.png

  Az alkalmazások tesztelése ma nem kevésbé releváns, mint fejlesztésük: a közönség elérhetősége és a verseny szintje olyan, hogy a megvalósítási hiányosságok bármilyen ötletet eltemethetnek. Különleges súlyuk van a piacon azoknak a szakembereknek, akik képesek felmérni a mobilkód minőségét és egyúttal előre látni a jövőbeli felhasználók cselekedeteit. Ezért indítunk új szakmát – mobilalkalmazás-tesztelőt . Annak érdekében, hogy jobban megértsük, miről szól ez a program, és kinek kell feltétlenül jelentkeznie, beszélgettünk Daria Chukreeva tanfolyamproducerrel.

  Új szakma - mobilalkalmazás-tesztelő

  – Daria, mi a sajátossága a mobilalkalmazások tesztelésének?

  A mobilalkalmazások piaca gyorsan növekszik, ezért a szakemberek iránti kereslet, akiknek képességei ezen a területen koncentrálódnak. Számos funkció van, legalább a legkézenfekvőbb: az emberi interakció egy kézi eszközzel, a számítógépes perifériák helyett. A különbség még a mozgások mechanikájában is megmutatkozik, és ezeket az árnyalatokat a tesztelők is kidolgozzák.

  – Mennyire van igény a mobilalkalmazás-tesztelő szakmára a piacon?

  Pontos számokat nem fogok megadni, de elegendő bármelyik nagy toborzó portálra ellátogatni, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy nagy a kereslet. A tesztelés szinte minden harmadik betöltetlen állása a mobil szféra szakemberének szól. Képzésünk egyik feladata egyébként a hallgatók felkészítése interjúkra. Miután elsajátította a szakmát, nyugodtan pályázhatnak a tesztelés területén történő alkalmazásra.

  – Kinek alkalmas a tanfolyam?

  Az első kategória azok, akik még csak most kezdik el az informatikát. A második általános célú tesztelők, akik szeretnék javítani képesítésüket, vagy további specializációt szerezni. A tanfolyam azoknak a mobilalkalmazások-fejlesztőknek is megfelelő, akik javítani akarnak termékeik minőségén.

  – Meséljen röviden a képzési programról.

  Általában kezdőknek készült. A tanfolyamon a hallgatók megkapják az összes szükséges tudást és tapasztalatot: megtanulják az adatbázisok alapjait, elsajátítják a mobil alkalmazások kézi tesztelését. Megismerkednek a Java programozással is, hogy ezeket az ismereteket tovább használják a speciális feladatok automatizálására. Edzés után szakmai gyakorlaton vehetnek részt.

  – Mit kapnak a hallgatók edzés után?

  Akik sikeresen teljesítik a képzést, a képzettség szintje szerint, júniusban biztonságosan rögzíthetők: megfelelő ismeretekkel, jó portfólióval, nagyszerű gyakorlati tapasztalattal és a szféra törvényeinek megértésével rendelkeznek. Csapatunk mindenesetre mindent megtett ennek érdekében.

  Új szakma - mobilalkalmazás-tesztelő

  A kurzus oktatói a minőségbiztosítás területén vezető szakértők. Ha Daria szavai után még nem ment be a tanfolyamra, itt az ideje, hogy az alkalmazott oldalról nézze meg a tananyagot és a szakmát. Ebben segítséget nyújt Stanislav Yakovlev, a tanfolyam készítője és a Yula projekt tesztcsoportjának vezetője .

  – Mi az alapvető különbség a fejlesztés és a tesztelés között?

  OLVASS TOVÁBB:  A számítógépes látás a GeekBrains új kara

  A tesztelő munkája monotonabb, de nem kevésbé érdekes. És a kódíráshoz is társítható. Röviden: a tesztelőnek minden nap kipróbálnia kell a felhasználó szerepét; a felhasználói műveletek lehetséges forgatókönyveinek előrejelzése az egyik fő feladat a hibák keresésekor. Nagyon sok módszertan van itt, de helye van a kreativitásnak is.

  – Miért vált a mobilalkalmazások tesztelése külön területté?

  Mobilbankok, közösségi hálózatok, ételkiszállítás, szórakoztató és sportszolgáltatások, üzletek – ezek csak néhány alkalmazás, amelyeket nap mint nap használunk. Ez ígéretes irány bármely vállalkozás fejlődése szempontjából. Logikus, hogy egy ilyen feladat különös figyelmet igényel.

  – Mi van a munkaerőpiaccal?

  Még az iparág vezető vállalataiban sem nehéz munkát találni – mindez a képességeken és a vágyon múlik. A középméretű informatikai szervezeteknél sok a fiatalok számára betöltendő állás. A fizetés, csakúgy, mint bármely más területen, közvetlenül a tapasztalattól függ – az informatikában azonban nem tapasztalat, hanem egy ember tudása alapján számítják ki. Ezért itt gyors növekedés lehetséges: egy év munka után olyan fizetést kaphat, amely egyenértékű azzal a szakemberrel, aki több éve dolgozik a tesztelésen.

  OLVASS TOVÁBB:  A Fullstack JavaScript fejlesztési kar megnyitása

  – Mennyire segíthet a GeekBrains tanfolyam a diplomásoknak álláskeresésben?

  Interjú készítése mindenképpen könnyebb lesz. Ezt követően a diplomások azonnal bizonyítani tudják magukat, mert nem kell sok időt a semmiből tanulniuk. Ami a fizetést illeti, minden egyedi, de kívánság esetén azok is jól meg tudják mutatni magukat és előléptetésre pályázhatnak, akik „tapasztalat nélküli kezdő” szinten kezdenek dolgozni.

  – És mi a helyzet a táv- és darabmunkával?

  Most világjárvány van, és szinte minden informatikai vállalat távolról dolgozik. Hogy mi fog történni utána, és mikor következik be ez az “utána” – senki sem tudja. Tehát egyelőre nincs probléma a távvezérléssel. De hogy őszinte legyek, az álláskeresési szolgáltatásoknál darabos munkadíjjal járó állásajánlatok ritkák. Nyomon kell követni őket. De mindig van lehetőség arra, hogy megtaláljon egy pár hibát az alkalmazásban, és írjon a fejlesztőknek. Talán tesztelőt keresnek és olyan embert várnak, aki nem közömbös a termék iránt.

  – Menjünk közvetlenül a “Mobilalkalmazások tesztelése” szakma programjára. Vajon az irodalom és az analógok szorítása vagy valami más?

  Nem, nincsenek analógok. A programot kizárólag személyes tapasztalatok alapján fejlesztették ki, amelyet meg akarunk osztani a hallgatókkal. Saját oktatásom útját jártam, segítettem a kollégáknak – tehát, merem feltételezni, hogy van tapasztalatom a szakmában.

  OLVASS TOVÁBB:  Rövid útmutató az XAML használatához

  – Mekkora az elmélet és a gyakorlat aránya a tanfolyamon?

  A tanfolyam teljesen gyakorlati. Az előadások során is a hallgatók gyakorlással szereznek új ismereteket. Nem kell unatkozni és összezsúfolni.

  – Ez azt jelenti, hogy a tantárgy végére a hallgatók jó portfólióval és komoly tapasztalatokkal állnak majd mögöttük?

  Nagyon sok önálló munka folyik a tanfolyamon! A hallgatók más szögből nézik meg az általuk naponta használt alkalmazásokat: referenciakönyveket, ételszállítási szolgáltatásokat, pizzák, taxik, virágok megrendelését. A tanfolyam során több mint 50 alkalmazást veszünk figyelembe iOS és Android rendszereken – ezek a projektek felhasználhatók a portfólió feltöltésére. És nyugodtan küldje el a talált hibákat a fejlesztőknek, mert minden alkalmazás valós!

  – Milyen alkalmazott eszközöket vonnak be a képzésbe?

  Megismerkedünk a naplók olvasására szolgáló szoftverekkel, például az ADB-vel, valamint a forgalom proxy-val – erre a Charles Proxy szolgál. Megtanuljuk, hogyan kell futtatni az alkalmazásokat szimulátorokon, emulátorokon az Android Studio és az XCode programban, és sok más eszközről is beszélhetünk.

  – Megosztja tesztelési tapasztalatait, néhány emlékezetes esetet?

  Igen, lesznek ilyen esetek. Ehhez külön választékom van az alkalmazások változatairól, amelyeket “szuvenírként” hagytam a tanfolyamra. Tanuljunk tehát a hibákból.

  – Mi van a puha képességekkel? Dolgoznak a csapatok?

  További feladatokként együttműködünk más területek srácjaival, és segítünk nekik tesztelni az alkalmazásokat. Ily módon a hallgatók tapasztalatokat szereznek a csapatban való munkáról – nemcsak diáktársaikkal, hanem más kezdő szakemberekkel is kapcsolatba léphetnek.

  – Mire számíthat igazán a tanfolyam végzőse, ha szorgalmasan tanul?

  Aki minden gyakorlati feladatot elvégez, magabiztosan pályázhat junior tesztelő posztjára.

  – Bármely társaságban?

  Igen, olyan szakembereket készítek a srácok közül, akiket szívesen elvinnék a csapatomhoz. Vágy, kemény munka és kitartás mellett az események ilyen lefolyása teljesen lehetséges.

  OLVASS TOVÁBB:  Rövid útmutató az XAML használatához

  – Mit kell elsajátítaniuk a leendő hallgatóknak a tanfolyam megkezdése előtt?

  Azt tanácsolom a srácoknak, hogy ismerjék meg kicsit közelebbről az életük párját – egy okostelefont. Ez elég.

  – Mit kíván a diákoknak?

  Leendő kollégaként szeretném azt kívánni a hibáktól, hogy önállóan keressenek téged. És légy óvatos.

  Tudjon meg többet a mobilalkalmazások tesztelésével kapcsolatos kurzusról, és iratkozzon fel annak oldalán.

  Friss cikkek

  A YouTube lehetővé tette a bloggereknek, hogy kiválasszák saját URL-jüket

  De évente legfeljebb háromszor változtathatja meg. A Search Engine Land külföldi kollégái az új lehetőségről beszéltek a YouTube-csatorna beállításaiban. Mostantól a videohoszting felajánlja...

  A Yandex egy új blokkot tesztel a keresési eredmények között

  A Google-on "Az emberek is keresnek" analógia alapján készül. Olvasónk, Vitya Smertny megosztotta a pr-cy csapattal egy megfigyelést a Yandex keresési eredményeinek új...

  Fontos a héten: TOP-20 orosz ajkú YouTube blogger

  A levegőben rendszeres Likeney-emésztés folyik a legfontosabb friss és okos tartalommal. Ebben az epizódban a TOP 20 orosz ajkú YouTube bloggert fogjuk megvitatni a...

  Mítoszok a társult programok bevételeiről

  „Próbáltam linkeket beilleszteni, egy hét alatt több tucat konverziót, egyetlen akciót sem! Inkább a YAN-tól teszek fel hirdetéseket, mint korábban. Legalább lesz pénz. "...

  Mesterkurzus: hatékony reklám elindítása a Yandex Advertising Network-ben (YAN)

  Január 21-én tartották a "Master Class: Hatékony reklám elindítása a Yandex Advertising Network (YAN)" című webináriumot. A webes szemináriumot Nikita Kravchenko, a fizetett...

  Kapcsolódó történetek

  HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

  Kérjük, írja be véleményét!
  írja be ide nevét

  Maradjon op - Ge a napi híreket a postaládájában