More

  “Szokj meg valamit tanulni minden nap”

  Interjú Alexander Zakharov, vezető fejlesztő visszahívás Masters and GeekBrains tanár, augusztus 18, 202111 минут9https://d2xzmw6cctk25h.cloudfront.net/post/2706/og_image/ae694661327de61029f76e2dfb42656f.jpeg

  Beszéltünk a programozás útjáról, az első fizetésről, a mesterséges intelligencia lehetőségeiről.

  – Mikor szerezted meg az első számítógéped?

  – Emlékszem, hogy gyerekként nagyon akartam egy számítógépet. Egyszer a szüleim azt mondták nekem: “ha az ötödik osztályt kiváló fokozattal fejezi be, akkor számítógépet vásárolunk neked.”Így akartak motiválni. Általánosságban elmondható, hogy befejeztem a “kiváló” – ot, és összeállítottak nekem egy számítógépet. Abban az időben csak játékokkal játszottam, nem érdekelt semmi más.

  – Hogy jutottál el a programozáshoz?

  – Ez egy meglehetősen nehéz kérdés. Már régóta elemeztem az utam, gondolkodva ezen. Gyermekkorom óta vágyakoztam rá, mert ez is kreativitás. Létrehoztál valamit, ami nem volt ott előtted, és mindig úgy tűnt nekem, hogy ez wow. 

  A programozás olyan irány, amelyben érdekes felfedezni. A gömb teljesen új volt. Emlékszem, hogy egy évvel az otthoni számítógép megjelenése után megjelent az asztalomon a “C++alapjai”könyv. Akkor 12 éves voltam. Ha egy fordítót letöltöttek volna nekem abban a pillanatban, azonnal elkezdtem volna programozni. De nem volt fordító vagy az Internet. Zavarba ejtettem anyámat, hogy letöltsenek nekem egy fordítót. Ennek eredményeként semmi sem történt, ez a könyv akkoriban haszontalan maradt. Olvastam, és egyáltalán nem értettem, mi történik ott. 

  Később, 17 éves koromban visszatértem a programozás témájához. Elkezdtem tanulni a HTML és a CSS alapjait. Akkor nagyon nehéznek tűnt. Tisztán emlékszem arra a pillanatra, amikor hazajöttem, a kanapéra estem, és ott feküdtem 20 percig. Arra gondoltam, hogy ha az életem folytatódik, mint most, akkor semmi jó nem fog történni benne. Ez azt jelenti, hogy ha csak az áramlással megyek, ugyanabban a helyzetben találom magam, mint a legtöbb barátom, és panaszkodni fogok az életről anélkül, hogy bármit megváltoztatnék benne. Ezért rájöttem, hogy határozottan meg kell tennünk valamit, és meg kell változtatnunk valamit.

  – Az egyetemen tanult?

  – igen. De 2015-ben rájöttem, hogy az egyetem nem ad nekem semmit. Otthagytam, és teljesen belevágtam az önképzésbe. Abban az időben a YouTube-on és általában az interneten nem voltak oktatási források. Általában erősen befolyásolta a Sorax csatorna abban az időben. Ő készítette a legtöbb legjobb videót az informatikai szféráról. Még most is, ennek a csatornának a szintje meglehetősen jelentős. Sorax lehetett volna tartalmat az angol nyelvű szegmens, Ez annyira a kereslet. 

  Elkezdtem tanulni a JavaScriptet, és 4 hónapot töltöttem rajta. Ennek eredményeként rájöttem, hogy ez nem pontosan az, amit akarok, és úgy döntött, hogy váltani Python. Azonnal kedveltem a Python-t, és elkezdtem tovább ismerkedni ezzel a nyelvvel. Ezzel párhuzamosan egész idő alatt Angolul tanultam. Ismét azért, mert Sorax azt mondta: “ha programozó akarsz lenni, meg kell kezdened az oktatást angol nyelvtanulással.” 

  – Mióta tanulsz angolul?

  – Hatalmas időforrást adtam neki, körülbelül másfél órát egymás után, szabadnapok nélkül. Volt egy weboldalam, ahol nyomon követheti, hogy hány egymást követő napon tanulsz nyelvet. Legfeljebb 100 nap volt. Számításaim szerint 500 napig tanultam angolul. Az új évben, a születésnapomon, nem volt fontos számomra. Ha valamit meg akarsz tanulni, a legfontosabb a szabályosság. Nincs olyan dolog, hogy három hétig vagy egy hónapig ülsz le a nyári szünetben vagy a vakáción, és mindent megtanulsz. A képzést naponta legalább 5-10 percet kell adni. Ez azért szükséges, hogy szokás alakuljon ki. Ha szokás alakult ki, ez azt jelenti, hogy a tudás szintje észrevehetően megnövekedett, és meg fogja tanulni, amire szüksége van.

  – Hogy ment az első állásinterjúd?

  – Én magam Kurszkból származom, és volt egy üres álláshelyünk egy fiatal fejlesztőnek az egész város számára. 25 ember jött az interjúra. Abban az időben nem voltam nagyon tájékozott a programozás szempontjából, nem tudtam válaszolni a legegyszerűbb kérdésre. Volt egy komikus helyzet ebben az interjúban. Abban az időben hideg volt, mínusz 25 fok. Volt velem egy másik srác az interjún. Miután vége lett, kimentünk, és az ingében maradt. Azt mondta, hogy nem fél a hidegtől. Tehát mínusz 25-re mentünk, sintepon dzsekiben voltam, ő pedig könnyű ingben. Egész életemben emlékezni fogok erre az interjúra és a találkozóra.

  OLVASS TOVÁBB:  A GeekBrains toborzást nyit a BI Fejlesztési Osztályra

  Aztán rájöttem, hogy nincs üres állásom a városban, és az egyetlen dolog, amire számíthatok, a távoli munka. Aztán rájöttem, hogy az oroszországi távoli munkavállalók fizetése sokkal alacsonyabb, mint külföldön. Ezért úgy döntöttek, hogy azonnal több időt fektetnek be a saját oktatásukba, hogy azután megkezdhessék a nyugati vállalkozások munkáját.

  OLVASS TOVÁBB:  "A" tűzőgép tesztelése "feladat különösen szokatlan volt."

  – Mesélj az első munkádról és a programozás első fizetéséről.

  – Az első megrendelésem 2017 elején volt. 100 dolcsit kerestem, és őrülten örültem neki. Az első pénz a programozáshoz, számomra ” wow ” volt. Még arra is emlékszem, hogy mik voltak azok a szkriptek. Érdekes megoldást készítettem 147 millió geodata rekord feldolgozására. Először megettem a számítógép összes RAM-ját, majd optimalizáltam ezt a megoldást. Ennek eredményeként két vagy három napig ültem Non-stop, mert érdekelt. És persze mindent megtett.

  A következő pénzem már az egész projekt teljes fizetése volt. Csináltam egy botot a Travian böngészős játékhoz. Van egy bot, amely feladatokat lát el az Ön számára-házakat épít, seregeket bérel. Vettem ezt a játékot, mint egy modell, hogy érdekes lenne, hogy dolgozzon ki valamit. Nemrég megnéztem ennek a botnak az eredményeit, még valaki letöltötte és használta. Tehát a munkám hasznos volt valakinek.

  Aztán interjút készítettem a normál vállalatoknak, teszteltem is. Azt mondták nekem, hogy a teszt jól sikerült, de problémák vannak a kóddal. Ezután elolvastam a” tökéletes kód ” című könyvet 1000 oldalra az eredetiben. 

  – Mesélj az első komoly munkádról. Hogy jutottál oda?

  – Interjút készítettem a kanadai Monetizemore cégnek. Ez volt az első munkahelyem, ahol egyedül voltam. Vagyis senki sem kezeskedett értem,senki sem hívott oda. Magam is végigmentem az egész interjúfolyamaton. Ott tanultam meg, hogy mi szükséges a fejlesztési folyamatban. Volt egy igazi termék és valódi felhasználók. Volt egy igazi felelőssége, hogy a cég ügyfelei. Vagyis, ha változtatásokat hajtott végre, de nem működnek, akkor ez az üzleti nyereség elvesztése. Ebben a cégben megtanultam a felelősséget, valamint a szoftverfejlesztés teljes munkafolyamatát. Az első évben dolgoztam Python, írta parsers, dolgozott lombik. 

  A második évben, dolgoztam React. Egyszerűen szembesültem azzal a ténnyel, hogy most frontendet kell írnom. A harmadik évben ebben a társaságban egy felhőszolgáltatóval dolgoztam. Aztán megtanultam, hogyan kell konfigurációkat építeni, és kibővíteni a kompetenciáimat.

  – Hogy jutottál be a visszahívási Mesterekbe?

  – Van egy kollégám, aki elhagyta a korábbi munkáját. Megkérdeztem, mit csinál most. Azt mondta, hogy a mesterek visszahívására költözött. Tudtam, hogy minden tudásom, minden fejleményem releváns. Ez volt a hit a helyszínen. Megkérdeztem egykori kollégámat, hogy felvehet-e engem, ha cégének további fejlesztőkre van szüksége. Azt mondta: “Igen, csak egy pluszra van szükségünk.”Fogalmam sem volt, hogy az interjú folyamata ilyen gyors lehet. Két órán keresztül beszéltem a csapatvezetővel, két órán keresztül angolul beszéltem a vezérigazgatóval, és ennyi, elvittek. Február óta dolgozom ennek a cégnek.

  – Hogy szerezted az első pénzed?

  – Jól emlékszem erre a történetre. Készítettünk egy csirketollat a nagymama egyik barátjának, aztán rájöttem, hogy a pénzkeresés menő. Az első komoly munkát, elkezdtem kereső szintjén alacsonyabb középső Fejlesztő. Abban az időben már nem voltam junior, mert sok oktatóanyagot néztem, mindenféle könyvet olvastam, tanulmányoztam az összes dokumentációt.

  OLVASS TOVÁBB:  Android 12: A főbb jellemzők szoros elemzése

  Most olyan források, mint a GeekBrains, megmentésre kerülnek. Itt a program egyértelműen kialakul, a hallgatókat pedig kifejezetten a fejlődés útján irányítják. A GeekBrains nem tanítja azt, amire nincs szükség, mint az én esetemben. Tanulmányaim során sok felesleges dolgot tettem, mert nem volt mentorom. 

  Amikor elkezdtem dolgozni a Monetizemore – ban, körülbelül 2000 dollárt kerestem. Teljesen lehetséges Moszkvában élni ezzel a pénzzel. Ha figyelembe vesszük, hogy előtte éltem 7000 rubelt havonta, majd $ 2000 megváltoztatta az életszínvonal óriási. Még azt is éreztem, hogy nincs hova tenni a pénzt. Rád esnek, csak elhalasztja őket, vagy javításokat végez.

  – Van elég idő a munkán kívüli tevékenységekre?

  – Határozottan elég idő van a lányoknak és a barátoknak. A közeljövőben Kaliforniába akarok repülni, látni, élni. Megállapodtam a VEZÉRIGAZGATÓNKKAL, készen állnak arra, hogy oda szállítsanak. Még néhány formális lépést kell tennie. Úgy gondolom, hogy amíg fiatal vagyok, és még nincs családi felelősség, miért ne próbálnám ki. A lányokkal való költözés sokkal könnyebb, mint a családdal vagy a gyerekekkel, mert a gyerekeknek mindent meg kell változtatniuk. Ezért úgy döntöttem, hogy amíg 25 éves vagyok, oda kell mennem, hogy megnézzem, hogyan élnek az emberek, és miért akarnak mindenki oda menni.

  – Mit vársz a legjobban a Kaliforniába költözéstől?

  – Lenyűgöznek a Szilícium-völgyről szóló dokumentumfilmek, mennyi pénz forog ott, hány lehetőség létezik. Kaliforniában szeretnék hasonló gondolkodású embereket találni, érdekes emberekkel találkozni. Az egyetlen dolog, hogy nem akarok egész életemben programozó lenni. Vagyis nem látom magam olyan embernek, aki egész életemben kódot ír. Befolyásolni akarom a körülöttem lévő világot. Szeretnék valami hasznosat csinálni, megnyitni a saját üzletemet, megtalálni a rést. Az üzleti folyamatok megértése fokozatosan jön hozzám. 

  OLVASS TOVÁBB:  Android 12: A főbb jellemzők szoros elemzése

  – Mi a programozó értéke üzleti szempontból?

  – Üzletemberek, a felső vezetők, ne nézd meg a kódot. Megvizsgálják, hogy a kódex milyen hatással van a végeredményre. Ezért meg kell beszélni, hogy az üzleti szempontból ez a hatás — csökkenti a költségeket, költségeket a cég. Akkor nyújtson be egy ötletet, hogy az üzleti, amely jelentősen növeli a nyereséget. De az üzleti életben nem számít, mennyi időbe telt, hogy fejlessze ezt az ötletet. Vagyis egy programozó azt mondhatja, hogy három hónapig írta a kódot. De ha végül ez a kód nem hoz semmit az üzletbe, miért van rá szükség? Miért fizetsz érte? Ilyen esetekben először gondolkodnia kell arról, hogy mit csinál. 

  Bárcsak minden GeekBrains diák ugyanazt a nézetet a dolgokat. Az elmúlt évben magam jöttem erre.

  – Hogyan látja a világot 20 év alatt?

  – Azt mondom, a nyilvánvaló dolog: 20 év alatt a világ nagyon megváltozik. Azt a tendenciát látjuk, hogy az információcsere egyre hatékonyabbá válik. Vagyis a magánélet, a magánélet teljes elmozdulása van. Használjuk a szociális hálózatok, Mi található Moszkvában, és van egy egész rendszer megfigyelő kamerák és ellenőrzése alatt az emberek. Még akkor is, ha csak bemegyünk a bejárathoz, a bűnüldöző szervek már tudják, honnan jöttél és honnan.

  Úgy gondolom, hogy hamarosan lehetőség nyílik arra, hogy az információkat közvetlenül az agyba továbbítsák, hogy jobban és gyorsabban felszívódjanak. Úgy gondolom, hogy ez a fő trend, amely meghatározza a fejlődést.

  Nekem is úgy tűnik, hogy a világ a szingularitás felé halad, a mesterséges intelligencia pedig felülmúlja az emberi intelligenciát. A számítógép nem személy, nem kell aludnia, 24/7-ig működhet. Nincsenek érzelmei, nincsenek kiégései. Akkor mi lesz? Nehéz megmondani.

  – Szerinted hogyan használhatnánk a mesterséges intelligenciát?

  Friss cikkek

  A történet arról, hogy milyen nehéz volt weboldalt készíteni a Prostobank számára

  Miután meghallotta a "bank weboldalát", a legtöbb fehér hátteret fog elképzelni, amelynek különböző oldalain nyereséges hitelek kamatikonokkal másznak az arcodba. De nem minden bank...

  5 ok arra, hogy inspirálja a gyermeket a programozással

  A programozás olyan hobbivá válhat, amely a jövőben hasznos lesz, és a felnőtt élet készségeinek fejlesztése20213. szeptember 22. perc38A cikk szerzője Lisa TurlychkinaA cikk...

  Kapcsolódó történetek

  HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

  Kérjük, írja be véleményét!
  írja be ide nevét

  Maradjon op - Ge a napi híreket a postaládájában