More

  “Programozóként dolgozni szinte minden nap kreativitás”

  A GeekBrains technikai igazgatója, Andrey Velgushev 20215. augusztus 05-én beszél az útjáról és a kitartás szerepéről minut10https: / / d2xzmw6cctk25h.cloudfront. net / post / 2684 / og_image / b0030e377ee7b88ce41b171cd2854a21.png

  – Kezdjük azzal, hogy pontosan mit csinálsz a GeekBrains-ban?

  – Felelős vagyok az egész portálunk teljesítményéért, mindenért, ami a fejlődésünkben, a kódban, az infrastruktúrában, az összes rendszerünk sebességében, a fejlődésünkben és hogyan fogunk kinézni egy-két év alatt. Valójában, mint műszaki igazgató, felelős vagyok minden olyan technológiáért, amely a termékünkhöz kapcsolódik.

  – Mikor vette észre, hogy érdekli az informatikai szféra?

   – Programozó akartam lenni, valószínűleg 14-15 éves kor körül. A gyermekkor óta különböző könyveim voltak, amelyek a programozáshoz kapcsolódtak, és valószínűleg már valahol ebben a korban kezdtem érzékelni magam, mint egy számítógéphez csatlakoztatott személy, vele. 

  – És hogy kezdődött?

  – Egyszer régen, 2001-ben vagy 2002-ben a szüleim meglátogatták a németországi rokonokat, és visszahoztak egy régi törött számítógépet. Valahogy, csodálatosan, néhány kézikönyv segítségével, még mindig papír formában, apával együtt dolgoztunk vele. Négy játék és QBasic volt a számítógépen. A játékok elég gyorsan véget értek, apám vásárolt egy könyvet a QBasic számára, szó szerint 100 oldal hosszú, arra szentelve, hogyan kell írni rá. Valószínűleg még akkor is elkezdtem programokat írni, majd az iskolai számítástechnikai osztályokban, máshol pedig nem volt problémám, éppen ellenkezőleg, érdekes volt.

  Emlékszem az egyik számítástechnikai leckére, az iskolában, egy osztálytársa kihúzta a programozásról szóló könyvemet, megmutatta a tanárnak, és azt mondta: “Nézd, van egy könyve, ahol válaszok vannak az összes feladatra, amit adsz!”. A tanár elvette ezt a könyvet, megnézte, és azt mondta, hogy ez nem lehet, mert ő maga hozza fel az összes feladatot, én pedig mindent egyedül csinálok.

  – Hol és hogyan tanultál meg programozni?

   – Nagyon kevés erőforrás volt, ahol meg lehetett tanulni valamit, és 2005-ben elkezdtem fejleszteni az internetet, a böngészőket és minden mást az Interneten, 15 éves kor körül. Aztán a Csevegések népszerűek voltak, az első csevegést a “Submarine” magazin cikkének köszönhetően gyűjtöttem össze – ilyen régen volt—, és néhány példát onnan.

  – Hol dolgozott, mielőtt csatlakozott a Geekbrainshez?

   – Mielőtt technikai igazgató lettem, valószínűleg életem nagy részét fejlesztettem, programozóként is tanultam, de úgy történt, hogy mire csatlakoztam az intézethez, önállóan tudtam a legtöbbet, amire szükség volt az intézetben.

  OLVASS TOVÁBB:  BI rendszerek: mik ezek és miért van szükségük a vállalkozásokra?

  «Работа программистом в IT — почти каждый день творчество»

   

  «Работа программистом в IT — почти каждый день творчество»

  – Hol javasolnád azoknak, akik karriert akarnak kezdeni benne, de még nincs tapasztalata ezen a területen?

  — Ha egyáltalán nincs tapasztalata, azt javaslom, hogy vegye be a legegyszerűbb tanfolyamot a számítástechnikában annak érdekében, hogy megértse, hogyan működnek a számítógépek, mi ez általában, néhány alapvető dolog. Egy ilyen tanfolyam sok helyen megtalálható, díj ellenében vagy ingyen. Több hónapig tart, és ezzel párhuzamosan merülhet például valamilyen tesztelő munkájába, hogy megértse, hogyan működnek a fejlesztési folyamatok, hogyan működnek a programok, hogyan működnek a mobil alkalmazások-attól függően, hogy mi érdekes—, majd válassza ki azt az irányt, ahol mozogni szeretne: fejlesztés, menedzsment, építészet — sok lehetőség van. Úgy gondolom, hogy ha elég időt és erőfeszítést fordítasz erre, találkozhatsz például egy évvel.

  OLVASS TOVÁBB:  BI rendszerek: mik ezek és miért van szükségük a vállalkozásokra?

  – Sokan attól tartanak, hogy nem tudnak benne dolgozni a matematika jó ismerete nélkül.

  – A matematika ismerete a programozásban nem nagyon fontos, kivéve néhány konkrét dolgot, például a játékfejlesztést, a mesterséges intelligencia fejlesztését, az Adattudományt stb. Valóban szükség van arra, hogy egy személy jó matematikai apparátussal rendelkezzen, és ismeri ezeket a dolgokat, amelyek ott működnek. Az alapvető problémák megoldásához, a szokásos programozáshoz a legtöbb esetben nincs szükség matematikára. Műszaki oktatás, természetesen, lesz egy plusz, de ha visszatekintünk a saját tapasztalat, elkezdtem programozás az első években az intézet, és nem volt a műszaki oktatás, mint olyan. Ráadásul, tekintettel a rendelkezésre álló anyagok jelenlegi változatosságára, ezt a tudást mindig nyílt forrásokból vagy nyílt tanfolyamokból vagy órákból szerezheti be, amelyek hatalmas számban állnak rendelkezésre az Interneten.

   – Továbbra is új dolgokat tanulsz?

  – Most leginkább néhány kész tanfolyamot keresek a platformokon, vagy mivel még mindig van némi tapasztalatom, dokumentációt vagy néhány fórumot használok,ahol pontosabb, szűk kérdéseket tehet fel. 

  – Emlékszel a korai projektjeidre?

  – Egyszer volt egy saját online áruházam, egy nagyon nagy. Eladtuk ékszerek voltak az elsők között, hogy hozzon létre egy online áruház a piacon formátumban együtt egy partner. Abban az időben még senki sem tette ezt, és már sok árunk volt. Most egy csomó új szolgáltatás indul, azt mondják, hogy van egy csomó mindent, hogy van ott, és csináltam egy nagyon nagy, hűvös Ékszer piac a saját kezemmel, a saját kezemmel 2012, 2014.

  OLVASS TOVÁBB:  "Olyan alapot adunk, amely lehetővé teszi, hogy könnyen megváltozzon a piac után"

  «Работа программистом в IT — почти каждый день творчество»

  – Hogyan írnád le, hogy pontosan mit csinálsz most?

  – Ha arról beszélünk, hogy mit csinálok, valószínűleg úgy csinálom, hogy minden működjön.

  – Mi a legnehezebb dolog a munkájában?

   – Nehéz lehet különböző emberekkel tárgyalni. Plusz, ha-mint a helyzet GeekBrains, egy projekt, amely a történelem, ez is elég problémás, hogy értem, az emberek miért alakult ki ez előtt is ment, ilyen döntések, különösen, ha már nincs kapcsolat ezekkel az emberekkel.

  – Hogyan szerveződik a munkája és a csapata munkája? 

  – Sok lap rajongójává váltam olyan feladatok listájával, amelyeket az egyik államról a másikra továbbítok. Annak érdekében, hogy ne felejtsek el vagy veszítsek el semmit, megpróbálom nyilvántartani mindazt, ami történik, mi lehet szükség, vagy mit kell tenni a közeljövőben. Időnként megpróbálom fenntartani a saját tudásbázisomat. Minden nap új feladataid vannak, valami újat csinálsz, új funkciókat hajtasz végre, te és a csapatod olyan új “chipeket” gondolsz át, amelyeknek senki másnak nincs, vagy talán van, de biztosan jobb lesz, és sok mindent meg kell tennie, amit még senki más. Véleményem szerint a programozó munkája szinte minden nap tiszta kreativitás.

  «Работа программистом в IT — почти каждый день творчество»

  – Mi inspirál téged különösen a munkádban?

  – Számomra a leginkább inspiráló dolog az, hogy több tízezer ember használja a munkám eredményeit, annak eredményeit, amit minden nap csinálok. Amit csinálunk, az fontos és szükséges termék, mert az informatika, a számítógépes műveltség, a programozás már a legtöbb ember számára alapvető szükséglet, különösen új világunkban, a lezárás és a karantén körülményei között. 

  OLVASS TOVÁBB:  "Szokj meg valamit tanulni minden nap"

  – Milyen tapasztalatokat szerzett az évek során, neveznéd a legfontosabbnak?

  — Azt hiszem, ez a legértékesebb dolog, amit szerzett, ez a munka, valamint az általános, csinál fejlesztési, programozási, hogy nem számít, hogy mit kezdeni, van, bármit is csinált előtte, mindent tud még működni, ez elég ahhoz, hogy egy kis kitartás, a vágy, majd ütni egy ponton.

  Friss cikkek

  A történet arról, hogy milyen nehéz volt weboldalt készíteni a Prostobank számára

  Miután meghallotta a "bank weboldalát", a legtöbb fehér hátteret fog elképzelni, amelynek különböző oldalain nyereséges hitelek kamatikonokkal másznak az arcodba. De nem minden bank...

  5 ok arra, hogy inspirálja a gyermeket a programozással

  A programozás olyan hobbivá válhat, amely a jövőben hasznos lesz, és a felnőtt élet készségeinek fejlesztése20213. szeptember 22. perc38A cikk szerzője Lisa TurlychkinaA cikk...

  Kapcsolódó történetek

  HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

  Kérjük, írja be véleményét!
  írja be ide nevét

  Maradjon op - Ge a napi híreket a postaládájában