More

  Mit válasszunk-frontend vagy backend

  Elmagyarázzuk, mi a frontend és a backend fejlesztése, és mit válasszunk 202108 október 20215 perc 40A cikk szerzője Julia FrolovaЧто выбрать — frontend или backend 1Что выбрать — frontend или backend 2A cikk szerzője Julia FrolovaЧто выбрать — frontend или backend 3https://gbcdn.mrgcdn.ru/uploads/post/2773/og_image/855fd4da17e347738f2cdb4cb15b2722.png

  Что выбрать — frontend или backend 4

  A webfejlesztésnek két módja van: a frontend és a backend. Van egy “középső” is, amely egyesíti őket – teljescsomag, de még mindig el kell kezdeni valahol. Ebben az évben, mint mindig, jobb választani, amit szeretsz. Ez a cikk segít eldönteni.

  Tartalom:

  • Mi a különbség
  • Tipikus feladatok
  • A szükséges minimális tudás
  • Hol szerezhet tudást
  • Fizetések
  • Mit válasszunk

  Mi a különbség

  Frontend

  A frontend fejlesztő felelős azért, ami látható a felhasználó számára. A hímzés példáján-az elülső, elülső részét teszi. Csak akkor, ha a hímzés álló helyzetben van, a frontend Fejlesztő animálja a tervezés statikus elrendezését, felhasználóbarát felületré alakítva. Ez azt jelenti, hogy létrehoz egy funkcionális oldalt, ahol rákattinthat a gombokra, adatokat adhat meg stb. Ugyanakkor gondoskodik arról, hogy az eszközök és a böngészők helyesen jelenjenek meg.

  Háttér

  A backend fejlesztő felelős azért, amit a felhasználó nem lát — mindent, ami “a motorháztető alatt” van elrejtve, vagyis a kiszolgálón működik. Például Uber megrendelésekor adja meg a címet, válassza ki az autó típusát, fizessen az utazásért, majd a backend felelős a másik oldalon működő “varázslatért”. Az online áruházak, a hátsó felelős a láthatatlan kapcsolat küldése áruk a kosárba, vásárlás, fizetés.

  Что выбрать — frontend или backend 5

  Tipikus feladatok

  Frontend

  Dinamikus interfészek elrendezése és létrehozása. Ez a fajta feladat dominál együttműködve stúdiók, szabadúszó. Az egyik legnépszerűbb terület a szabványos online áruházak fejlesztése (nem a motoron, ha elölről beszélünk). A kis stúdiók betölthetik az elejét egy elrendezési tervező feladataival-a levelek létrehozásáig.

  OLVASS TOVÁBB:  A Cloud Data Engineer Kar megnyitása a GeekBrains-nál

  Munka SPA (egyoldalas alkalmazás). A gyógyfürdő fejlesztése és az egyedi funkciók megvalósítása gyakran szükséges a termékfejlesztésben. Például egy banki alkalmazás esetében számológép, cserélhető diagramok, valutaváltók létrehozása lehet. 

  Háttér

  CRUD létrehozása (rövidítés a létrehozáshoz, olvasáshoz, frissítéshez, törléshez). A legegyszerűbb feladat. Például, ha EGY felhasználói profil jön létre a webhelyen, akkor a biztonsági mentésnek olyan kódot kell írnia, amely lehetővé teszi a módosítások mentését, a profil visszaküldését, majd törlését.

  A hozzájuk való hozzáférés strukturálása, adatfeldolgozása és optimalizálása. A frontról érkező adatokat megfelelően kell tárolni és feldolgozni, megfelelő és következetes struktúrában kell lenniük. Ez az, amit a hátsó szervez, adatbázisokkal, gyorsítótárakkal, Keresési indexeléssel dolgozik.

  OLVASS TOVÁBB:  Első Kotlin alkalmazás Androidra

  Külső integráció. Külső erőforrások összekapcsolása, partner API-k stb. Sok kutatási munka van itt: olvassa el a dokumentációt, tervezzen úgy, hogy ha egy partner esik, akkor nem szakítja meg az alkalmazást. 

  A szükséges minimális tudás

  Frontend

  Bázis. Egyszerű céloldalak létrehozásához elegendő tanulmányozni:

  • HTML (Hypertext Markup Language) olyan jelölőnyelv, amely megmondja a böngészőnek, hogy milyen elemek vannak az oldalon. Például címsorok, bekezdések, képek.
  • CSS (lépcsőzetes stíluslapok) – pontosan megmondja a böngészőnek, hogyan jelenítse meg az oldalon található elemeket. Például: “a cím szövegének élénkvörösnek kell lennie, képregény Sans betűtípussal írva.” 
  • Előfeldolgozók olyan programok, amelyek kiterjesztik a tiszta CSS képességeit. Legnépszerűbb: SASS, kevesebb.
  • JavaScript olyan programozási nyelv, amely szükséges az interfész “újraélesztéséhez”: kommunikáció a kiszolgálóval, űrlapok érvényesítése, felugró ablakok megnyitása.
  OLVASS TOVÁBB:  "A 20. század története inspirált játékteremtésre"

  Keretek. Dinamikus oldalak és összetettebb gyógyfürdők fejlesztéséhez legalább egy js keretrendszert kell elsajátítanod. Most a legfontosabb:

  • React. A legnépszerűbb js könyvtárat a Facebook hozta létre 2013-ban. A React kiválóan alkalmas egyszerű gyógyfürdők létrehozására.
  • Szögletes. Olyan keretrendszer, amely sok mindent tartalmaz a dobozból, ami lehetővé teszi, hogy összetettebb architektúrákat készítsen. Szeretik használni CRM-hez, tablettákhoz, ahol sok logika van.
  • Vue. Keret – az elmúlt évek felfedezése. Nagy teljesítményű alkalmazások létrehozására. Nagyon népszerű az ázsiai piacon. Például az Alibabát és a Xiaomi-t széles körben használják.

  Háttér

  Bázis. A szükséges minimális június:

  • Programozási nyelv. A legjobb megoldás, amely lehetővé teszi, hogy bármi esetén áttérjen a front – JavaScript-re. Go, PHP, Java és Python is magabiztosnak érzi magát a webes biztonsági mentésben. 
  • Git. A verziókezelő rendszer, amely lehetővé teszi, hogy menjen vissza a korábbi verziók a kódot. Meg kell dolgozni vele szinte bármilyen nyelven, valamint bármely csapat.
  • Adatbázisok. Nehéz elképzelni egy olyan projektet, ahol nincs rájuk szükség. Az adatbázisok két kategóriába tartoznak — relációs és nem relációs. Jobb kezdeni a relációval, válasszon valamit a népszerű közül-MySQL vagy PostgreSQL. Először is elég lesz legalább egyet tudni.
  • API. Legalább egy általános elképzeléssel kell rendelkeznie arról, hogy mik azok. Tudja meg, mi a pihenés annak érdekében, hogy helyesen írja. Ismerje meg a JSON: API-t.

  Keretek

  Friss cikkek

  Kapcsolódó történetek

  HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

  Kérjük, írja be véleményét!
  írja be ide nevét

  Maradjon op - Ge a napi híreket a postaládájában