More

  Mi a természetes nyelv feldolgozása és miért van rá szükség

  Going Out Monday Podcast – 1825. szám, 20212. január, 14https: //d2xzmw6cctk25h.cloudfront.net/post/2518/og_image/1df4e9bbab82106f91147ea1ef452d26.png

  NLP. Lehet, hogy látta ezt a rövidítést a pick-up készségről vagy valamilyen neuromarketingről szóló szövegekben. De a podcast ebben az epizódjában egy másik NLP-ről fogunk beszélni, ahol az emberek nincsenek beprogramozva, hanem éppen ellenkezőleg – olyan rendszereket hoznak létre, amelyek képesek megérteni az emberi kéréseket egy közös nyelven, és szükség szerint reagálni rájuk.

  Ebben segít Roman Zakharov , a GeekBrains Természetes Nyelv Feldolgozó Karának (NLP) oktatója, valamint az MVS-Group adatkutatója is.

  A 18. részt különböző platformokon hallgathatja meg:

  • alma
  • Castbox
  • Google
  • Yandex
  • Simplecast

  Ebben a bejegyzésben érdekes idézeteket gyűjtöttünk össze a számból.

  Mi a természetes nyelv feldolgozása és miért van rá szükség

  – Felületesen szólva a természetes nyelv feldolgozása valamiféle feldolgozás. Elvileg milyen nyelv, nem számít. A tanfolyamokon természetes nyelvet veszünk figyelembe, de a valóságban ez valamiféle kitalált nyelv lehet, például programozási nyelv. Elemezhető, generátorok is készíthetők, amelyek a mesterséges nyelvben lefektetett szabályok alapján szövegeket generálnak.

  – Ha arról beszélünk, hogy adathalmaz érkezik hozzánk, akkor a természetes nyelv feldolgozásával foglalkozó szakemberek munkája nem sokban különbözik a klasszikus adattudományban végzett munkától vagy a számítógépes látással foglalkozó emberek munkájától. Az NLP most kissé hype terület, és a számítógépes látás kissé megnyugodott és vár.

  OLVASS TOVÁBB:  Hogyan működik a blockchain technológia - egyszerű szóval

  – Van egy induló Replika, amely NLP-vel foglalkozik. Főleg egy angolul beszélő közönségnek szól, és ott a chatbot megpróbál beszélgetni egy személlyel. Megjelenése van. Amikor regisztrál, kiválaszthatja. Van egy elég erős hálózat, amely csak megpróbál beszélni veled és fenntartani a párbeszédet. A párbeszéd fenntartása és annak érdekében, hogy a chatbot ne felejtse el magát a történetet, meglehetősen összetett mechanizmus, és ezt rendkívül nehéz megtenni. Pár évvel ezelőtt ez nem így történt. Emlékeztek néhány tényre, amelyek egy személyről szóltak, külön adatbázisba vagy valahogy bevitték őket.

  – Ha visszatekintünk az egész gépi tanulási iparra, annak hullámmozgásai vannak. Eleinte hihetetlen hype volt, a múlt század 40-50-es éveiben. Mindenki azt gondolta, hogy a mesterséges intelligenciát most feltalálják. De nem sikerült. És ezeket a támadásokat megismételték. A hype elég erős volt, és a vállalatok befektettek ebbe.

  OLVASS TOVÁBB:  A GeekBrains öregdiák projektjei: TravelKeeper szolgáltatás

  – Házszám-felismerést végzett. Fényképezték és megpróbálták felismerni a számokat. Az indexek felismerése ugyanígy történt. Ezt a feladatot elég jól megoldották, már a 80-as években automatizálták. Legalábbis az USA-ban ez automatikusan megoldódott. Automatizálásunk sokkal később kezdődött, bár minden módszer létezett, és ebben a tekintetben nem vagyunk lemaradva.

  – Általában azok az emberek, akik ilyen vagy olyan módon beavatkoznak a nyelv feldolgozásába, közvetlenül a három forrás egyikével dolgoznak. Az adatforrás lehet szöveges, diktált üzenet (beszédfelismerés) vagy szkennelt dokumentum (optikai karakterfelismerés, OCR). A második és a harmadik forrásból származó visszafejtett adatokat ezután a természetes nyelv feldolgozásához továbbítják. Ezeknek a forrásoknak megvannak a maguk árnyalatai.

  OLVASS TOVÁBB:  A tárgyak internete - Új Geekegyetemi Kar

  – Ha be akar merülni, és megnézi, milyen területről van szó, menjen Habrbe, hajtson be az “NLP” -be, a szokásos sémába. Van egy természetes nyelv feldolgozó címke, és egy olyan alkategóriába kerül, amely csak ezeket a cikkeket tartalmazza. Van is elég sok könyv. Ha valami érdekesre vágysz, gyakorlásra, néhány projektre van szükséged, amelyeket te magad is meg fogsz valósítani. Felmerül a kérdés, honnan lehet őket beszerezni. Itt vagy szakmai gyakorlat, vagy saját maga végezze el. De ha magad csinálod, tapasztalt emberek nélkül, akkor nagyon lassan fogsz mozogni, vagy egyáltalán nem teszel semmit. Van egy Open Data Science közösség, csatlakozzon hozzá. Ez egy nagyon klassz közösség. Ez nem orosz nyelvű. Vannak olyan kisállat-projektek, amelyekben jelentkezhet, csatlakozhat, megtekintheti a kész kódot, és elkezdheti fejleszteni magát. Ellenőrzésre kerül, kódját ellenőrzi, mint egy szokásos termékcsoportban.

  Friss cikkek

  A Windows védelme: szisztematikus megközelítés

  A védelmi intézkedések strukturálása és konfigurálása különböző szakaszokban, 20215. február 26., https://d2xzmw6cctk25h.cloudfront.net/post/2558/og_image/99b52ce494fff4e99d818403950ffa3a.png A legutóbbi cikkben elemeztünk egy gyanús fájlt, sőt azonosítottunk néhány mintát,...

  A hét legfontosabb eseményei: Remélem, hogy a Clubhouse for Android

  Az éterben rendszeres Likeny-emésztés folyik a legújabb és okosabb anyagokkal. Ebben az epizódban megismerhetjük a Clubhouse régóta várt Android-fejlesztőjét, és boldog 12. születésnapot kívánunk...

  A weboldalon található szövegek olvasása [Kutatási áttekintés]

  Igaz, hogy most senki nem olvas szövegeket a weboldalakon? Frissítettük a kutatás áttekintését és kihoztunk néhány tippet: mit tegyünk annak érdekében, hogy az...

  Hogyan lehet megduplázni egy híroldal forgalmát. Ügy

  A híroldalak promóciójának megvan a maga sajátossága. A keresési látogatások nem jelentik a legnagyobb részét a híroldalakra irányuló forgalomnak. A legtöbb áttétel más forrásból...

  “A Scratch után rájöttem, hogy nem akarok abbahagyni a programozást”

  Polina Sedakova - oktatási projektjeiről és az utolsó játékról, a Pacman feldolgozásáról, 20213. február 25-től133https: //d2xzmw6cctk25h.cloudfront.net/post/2557/og_image/481635c3b9df7bf894c129f7828350a3.png Polina Sedakova 10 éves. Két hónap alatt...

  Kapcsolódó történetek

  HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

  Kérjük, írja be véleményét!
  írja be ide nevét

  Maradjon op - Ge a napi híreket a postaládájában