More

  Megnyitjuk a GeekUniversity “Network Engineer” karát

  Szakembereket képezünk, amelyek nélkül a modern informatikai ipar 2020. december 02. nélkül9 perc1941https: //d2xzmw6cctk25h.cloudfront.net/post/2464/og_image/9a756eec8c979b98c95987e1d5a38ea8.png

  Ma az informatikai szféra elsősorban a fejlesztés, a mesterséges intelligencia és más csúcstechnológiai területek specialitásaival társul. De azok a szakemberek, akiknek munkája az információs infrastruktúra fenntartásával és a folyamatos adatátvitel biztosításával kapcsolatos, továbbra is keresettek. Nélkülük semmilyen szoftverkutatásnak nincs értelme – ezért nyitottuk meg a karot a jövőbeli hálózati mérnökök előtt.

  Megnyitjuk a GeekUniversity

  Miben különbözik a hálózati mérnök a rendszergazdától?

  Emlékszik a dal sorára: „Szolgáltatásunk egyszerre veszélyes és nehéz, és első pillantásra úgy tűnik, hogy nem látható”? Tehát a hálózati mérnökök munkája gyakran nem nyilvánvaló, de a hibák azonnal észrevehetők, és nemcsak a vállalaton belül, hanem a külső hálózatokon is.

  A hálózati mérnök olyan szakember, aki felelős a vállalat belső számítógépes hálózatainak létrehozásáért, konfigurálásáért és karbantartásáért, valamint a külső hálózatokkal való interakciójukért. Fő feladata annak biztosítása, hogy egy személy egy kábelt behelyezve egy szerverbe, számítógépbe vagy telefonba azonnal eljuthasson a hálózatra, bárhová akar. Mindennek működnie kell a tíz, százezrek vagy millió portok mindegyikénél.

  A hálózati mérnököket gyakran összekeverik a rendszergazdákkal. Ugyanis a több tucat fős alkalmazottakkal rendelkező vállalatoknál a hálózati infrastruktúra mérete rendkívül kicsi, és ennek eredményeként egy alkalmazott elvégzi az informatikával kapcsolatos összes feladatot. De a vállalatoknál több szakember nem elegendő – és a szerepek megoszlanak.

  • A rendszergazdák az operációs rendszerek és a szervereken lévő alkalmazások kezelésével, valamint az ilyen szolgáltatás nyújtásának architektúrájával foglalkoznak. Az üzleti követelmények alapján kiválasztják és kezelik a technológiai verem (webszerverek, adatbázis-szerverek, terheléselosztók, naplózás).
  • A hálózati mérnök az adatátviteli hálózat felépítésével és kezelésével foglalkozik: a feladatoknak megfelelően kiválasztja a berendezéseket és a protokollok készletét, kidolgozza a hálózat tervét. Például egy elosztott irodahálózatnál gyökeresen eltér az adatközpont-hálózat kialakításától. A mérnök feladata a résztvevők közötti stabil kommunikáció biztosítása, és ha szükséges, a kapott hálózat lineáris méretezése.

  A hálózati mérnök az informatika egyik hagyományos szakmája, de az utóbbi időben sok minden megváltozott benne. Pár évvel ezelőtt a sikeres munkához elegendő volt a különböző gyártók kapcsolóinak és útválasztóinak konfigurálása. Ma a határ a hálózatok és az operációs rendszer között elmosódott, ezért a hálózati mérnöknek meg kell értenie a Linuxot és együtt kell működnie vele.

  Ezenkívül a DevOps megközelítés széles körben elterjedt – és ezért az írási konfiguráció kézi munkája nagymértékben lecsökken (és mielőtt a hálózati mérnök rutinjának jelentős részét felvette). Most azt várják, hogy a mérnök képes legyen szkripteket írni és automatizálni a feladataikat.

  Megnyitjuk a GeekUniversity

  Mit csinál egy hálózati mérnök?

  A hálózati mérnök felelőssége közvetlenül attól függ, hogy pontosan hol dolgozik és hány ilyen szakember van a cégben – lehet egy vagy kettő, vagy száz. Ezt befolyásolja az irodák száma (ha a mérnök vállalati hálózatokat szolgál ki), az adatközpontokban lévő szerverek vagy az előfizetők száma (amikor egy szolgáltatónál dolgozik).

  A hálózati mérnökök felelősek mindenért, ami az eszközök közötti kommunikációval és összeköttetéssel kapcsolatos. A vállalat méretétől függően ezek a szakemberek részt vehetnek a tűzfalkezelésben és a hálózatbiztonságban. Ezenkívül a hálózati mérnökök megtervezik a jelenlegi hálózat fejlesztését: megtervezik, tesztelik a hipotéziseket, kiválasztják a berendezéseket, javítják azt, ami nem működik.

  A hálózati mérnök felelőssége felosztható rutinra (a meglévő rendszer fenntartására) és előremutatóra (a hálózat javítására irányul). A rutin egy adott port vagy útválasztó konfigurálása, új interfész csatlakoztatása a szolgáltatóval, a jelenlegi házirendek megváltoztatása … De még mindig vannak olyan modernizációs projektek, amelyeket össze kell állítani a laboratóriumban, tesztelni kell, és ki kell deríteni, hogyan lehetne azokat már működő hálózatban megvalósítani. anélkül, hogy megtörné.

  Az eszközök és szoftverek közül elegendő lehet egy SSH kliens (alkalmazásréteg hálózati protokoll) egy hálózati mérnök számára. De egy jó szakembernek mindig kéznél van a dokumentáció – vagy legalábbis annak megértése, hogy hol találja meg. Ezenkívül szükséged lesz egy fizikai vagy virtuális laboratóriumra, ahol ellenőrizheted a találgatásaidat anélkül, hogy károsítanád a gyártást, és kidolgozhatod a berendezések meghibásodásának forgatókönyveit, hogy azok ne járjanak halálos következményekkel a hálózat számára.

  OLVASS TOVÁBB:  Rövid útmutató az XAML használatához

  Ami a felszerelést illeti, a hálózati mérnök elvileg ritkán dolgozik vele hardver szinten. A virtualizációnak és a jó minőségű szoftvereknek köszönhetően a végberendezéseket útválasztókká alakíthatja, és méretezhetőbb és rugalmasabb hálózatokat valósíthat meg. A hálózat szempontjából azonban a mérnököt nem érdekli, hogy virtuális vagy fizikai útválasztóval működik-e: a döntéshozatali logika és a protokollok ugyanazok.

  A hálózati mérnökök feladatai általában összetettek és sok tudást igényelnek – és a munka eredménye azonnal látható. Ezeknek a szakembereknek kiterjedt technológiák állnak a rendelkezésükre, és ez lehetővé teszi számukra a különféle és nem triviális megoldások megtalálását – ez vonzza sokan a szakmában. De vannak kihívások is: mivel sok eszköz vesz részt a rendszerben, a hibaelhárítás kihívást jelenthet. Ezenkívül nem mindig lehet megbízhatóan megjósolni, hogy a változás mihez vezet, és melyik adott összetevő kudarcot vallhat. Ha a hálózatot helytelenül tervezik, egy hiba vezethet a hálózat teljes üzemképtelenségéhez órákig, néha napokig is. És ez komoly csapást jelent az üzleti életre. Tehát egy felelőtlen megközelítés ebben a szakmában abszolút elfogadhatatlan.

  OLVASS TOVÁBB:  "A" tűzőgép tesztelése "feladat különösen szokatlan volt."

  Megnyitjuk a GeekUniversity

  Hogyan fejlődnek a hálózati mérnökök és mennyit keresnek?

  Minden nagyvállalatnak szüksége van hálózati mérnökökre: nemcsak az informatikai területen dolgozókra, hanem kormányzati, orvosi, gyártási, kereskedelmi kérdésekre is … Rengeteg üres állás van, és különböző szintű mérnökökre van szükség.

  A karrier növekedése, mint a legtöbb szakmában, a szorgalomtól és a tanulási vágytól függ. Rendszeresen napi másfél órát fordítva az önfejlesztésre, júniustól másfél év alatt aláíróvá nőhet. A legfontosabb különbség a kettő között az, hogy a junok általában egyszerű rutinfeladatokat végeznek, míg az aláírók összetettebb és összetettebb projektekben vesznek részt, valamint a hálózat architektúráját és a benne zajló globális átalakításokat. A növekedés érdekében érdemes gyakorolni az áramkörök összeszerelését egy virtuális laboratóriumban, és megérteni a protokollok működését.

  Átlagosan Moszkvában egy junior mérnök havonta körülbelül 100 000 rubelt, egy középső szakember – 150 000-től kezdve, az idősebb – 250 000-nél vagy annál többet kap. És ha ez is erős programozó, akkor egy ilyen pályázó lenyűgözőbb összegekre – akár havi 750 000 rubelre – pályázhat. A junior szakembereket általában ritkán veszik fel távolról (a hiba költsége túl magas), de a középszint és a magasabb szint esetében a távmunka több mint elérhető.

  Az interjúra jelentkező értékelésekor a munkáltató megkérdezi, hogy milyen technológiákat és protokollokat ismer, valamint azokat a berendezéseket, amelyekkel tud dolgozni. Gyakran arra kérik a jelentkezőt, hogy beszéljen arról, hogyan működik egy adott protokoll, vagy oldjon meg egy valós és általános problémát. Néha a munkaadók rámutatnak olyan konkrét technológiákra és szoftverekre, amelyekkel a jelölt dolgozik. De ne ijedjen meg, ha ismeretlenek számodra. Szisztematikus és helyes megközelítéssel – vagyis amikor a szakember tudatosan dolgozik, és nem csak a szaggatott algoritmusokat ismételgeti -, az egyik technológiai veremből a másikba történő áttéréssel nem lehet probléma.

  Milyen személyes tulajdonságokat értékelnek a munkaadók? A legfontosabb, hogy érdeklődj a szakma iránt, őszintén meg akarod érteni a technológiát, a csomagfejléceket és a forgalomelemzést. Ráadásul legyen elég kreatív ahhoz, hogy saját maga is megtervezhesse a hálózati megoldásokat.

  Megnyitjuk a GeekUniversity

  Hogyan lehet hálózati mérnök?

  Gyakran az internetszolgáltatók korábbi technikai támogatási szakemberei jönnek a hálózatépítésbe – az ilyen háttér természetesen alapvető ismereteket ad a hálózatok működéséről és leegyszerűsíti a karrier növekedését. A hálózati mérnökök között vannak ex-rendszergazdák, valamint azok, akik korábban egy teljesen más területen dolgoztak – és ez nem akadályozza őket abban, hogy szakmailag fejlődjenek. Hogyan kezdheti meg hálózati mérnökként?

  A hálózatok természetesen szét vannak bontva az egyetemi programokban, de ezek többnyire unalmasak és túl vannak terhelve olyan információkkal, amelyek a valós munkában nem hasznosak (például hogyan áramlanak az elektronok a vezető felületén, és milyen képletek alapján számolják azt). Ha maga szeretne tanulni valamit, akkor jobb, ha megnézi Jeremy Cioara videó oktatóprogramjait (bár angol nyelvűek), vagy elolvassa Wendell Odom könyveit – de az eredetiben is, mivel a fordításban szereplő kifejezéseket (például a szivárgó vödör “jelenlegi vödrét”) a munkatársak megadhatják kábulatba.

  OLVASS TOVÁBB:  Új szakma - mobilalkalmazás-tesztelő

  A könyvek mellett számos speciális tanfolyam létezik. Tegyük fel külön a hálózati eszközök gyártói, például a Cisco és a Huawei tanúsítványait. A képzés különböző szintű szakemberek számára zajlik: munkatárs, szakember, szakértő. A Cisco Systems tanúsítása esetén (a szakma kimondatlan mértéke) ezek a szintek, illetve a CCNA, a CCNP, a CCIE.

  Megnyitjuk a GeekUniversity

  Az első két szint (CCNA és CCNP) eltérő számú vizsgát foglal magában, amelyekre a CA-knál kis gyakorlati részből álló tesztek formájában kerül sor. Az interneten könnyű választ találni ezekre a kérdésekre (más néven dump), és megjegyezni őket. Mi a lényeg? Hatalmas számú “CCNA / CCNP mérnök” jelent meg a piacon, akik nem képesek megoldani a legegyszerűbb problémákat, és ez leértékeli az ilyen tanúsítványt a munkaadók szemében. Tehát az önéletrajz és nem a tudás díszeként való megszerzése pénzkidobás. Referenciaként: 325 dollárba kerül, ha megpróbálja átadni a CCNA-t, és legalább 700 dollárt kell fizetnie a CCNP státusz megszerzéséhez.

  Külön történet a CCIE szakértői tanúsítás. Ez egy gyakorlati, nyolc órás vizsga, amelyet a világon csak néhány helyen lehet letenni (hozzánk a legközelebb Brüsszel). Az ilyen öröm körülbelül 2000 dollárba kerül – a repülés és a szálloda költségeitől függően. A vizsga nehéz, és a világ minden tájáról érkező jelöltek csak néhány százaléka teszi le először. Érdemes átlagosan 2-4 próbálkozással és ennek a költségnövekedésnek a többszörösével számolni. Amint láthatja, a szakértői státusz megszerzése nehéz, ezért ez az egyetlen tanúsítási típus, amelyet továbbra is nagyra értékelnek a piacon. De nem csak így lehet bizonyítani szakmaiságát.

  A GeekUniversity Karon a hallgatók a CCNA és a CCNP közötti szinten szereznek ismereteket. Ugyanakkor érdemes tudni, hogy maga a CCNP pálya rengeteg marketing információt tartalmaz, amely valószínűleg nem lesz hasznos az Ön számára Oroszországban való munkavégzéshez, és egyáltalán nem lesz rá szükség, ha nem a Cisco berendezésével dolgozik.

  A GeekUniversity programban a technológiai verem pontosan megegyezik a valós hálózatokban használtakkal, és nem a szállítói prezentációkban. Az építészeti rész megközelítése azon a tényen alapul, hogy több gyártós megoldásokat maga is készíthet, és nem attól függ, hogy egy eladó hogyan táplálja Önt, mint szakembert.

  OLVASS TOVÁBB:  Új intenzitás az Autotestek létrehozásában a React-ben

  A programban a Linuxra összpontosítunk, a tanfolyamok blokkját adjuk a biztonságról, valamint az automatizálásról – a Pythonnal és a már bevált megoldásokkal. Mindez felkészíti Önt arra, amire a munkáltató számít.

  Megnyitjuk a GeekUniversity

  A GeekUniversity Hálózatmérnöki Karáról

  A GeekBrains hálózati mérnökképzése 11 hónapot vesz igénybe. A program tartalmaz előkészítő tanfolyamot és öt fő blokkot, valamint egy további videotanfolyamot. A képzés 70% -a webes szemináriumokból és a szakértőkkel és tanárokkal folytatott élő kommunikációból áll.

  A tanfolyam elméleti alap kiépítésével kezdődik – megtanuljuk a Linuxot és a Pythont. Ezután mélyebben foglalkozzunk a kapcsolási és útválasztási technológiákkal – a hálózati mérnök tudásának alapjaival. Ezt követően elmélyülünk a hálózati biztonságban, megtanuljuk, hogyan kell hibákat találni, elemezzük, hogyan működnek a protokollok egymással, és továbblépünk az adatátviteli hálózatok architektúrájára. Ebben a blokkban megtanuljuk alkalmazni az összes megszerzett tudást az alapján, hogy milyen hálózatot kell kiépítenie. Végül, amikor már megértettük a protokollok kézi konfigurálásának és a hálózatok kialakításának módját, áttérünk a rutin automatizálására: megtanuljuk, hogyan kell használni a Python-t és más eszközöket hasonló feladatokhoz.

  A képzés során a hallgatók teljes értékű eszközökkel – valódi routerekkel – gyakorolnak, amelyekkel ezután a gyártásban találkoznak. Igen, virtuális példányként fognak működni. De nincs különbség, kivéve a másodpercenkénti csomagok teljesítményét, azok és a nem virtuális berendezések között.

  Számos, a protokollok konfigurálásával kapcsolatos független feladatot kell elvégeznie, valamint elemeznie kell a működésüket. A hallgatóknak azonban nemcsak konfigurálniuk kell valamit, hanem hibakeresési parancsokkal és forgalomelemzőkkel is bizonyítaniuk kell a technológia megértését. A tudás utolsó tesztje pedig egy szakdolgozat lesz: egy projekt egy adatátviteli hálózathoz, amelyhez a hallgatónak önállóan kell kiválasztania a technológiákat, konfigurálnia azokat, majd megvédenie és meg kell indokolnia választását.

  Mint láthatja, a kódolás nem az egyetlen módja az informatikai karrier megalkotásának, és itt stabil, érdekes és keresett szakmának a megtalálásához.

  A karról, a tanárokról és a tanulási viszonyokról többet tudhat meg az oldalán.

  Friss cikkek

  A Yandex folytatja harcát az Afisha védjegyért

  A Yandex öt új szellemi tulajdonjogi pert indított a Rambler Group ellen. Amint arról az Interfax beszámolt, január 15-én a Yandex öt új...

  Hogyan működik az Instagram ajánlási rendszer

  Az Instagram algoritmus fejlesztője, Amog Mahapatra cikket publikált, amelyben a különféle ajánlások értékéről és a közösségi hálózat ajánlási rendszerének működéséről beszélt. Az ilyen rendszerek...

  A YouTube továbbra is kísérletezik áruk értékesítésével

  A fejlesztők bejelentették egy új funkció tesztelésének megkezdését az áruk videó útján történő vásárlásához. Egy kísérleti projekt részeként a YouTube több tartalomkészítőjét is...

  A Mail.ru Group-ot és a Yandexet monopóliumellenes törvények megsértésével vádolják

  Az Internetes Szerzői Jogvédelem Egyesülete (AZAPI) ellenzi őket. Az AZAPI panaszt tett az Eurázsiai Gazdasági Bizottságnál (EGK) a Yandex és a Mail.ru Group...

  A Google megerősítette az altémák elindítását a rangsorban

  Ez segít diverzifikálni a SERP tartalmát. A Google még 2020 októberében jelentette be az altémákat a Search On rendezvényen. Danny Sullivan elmondta, hogy...

  Kapcsolódó történetek

  HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

  Kérjük, írja be véleményét!
  írja be ide nevét

  Maradjon op - Ge a napi híreket a postaládájában