More

  “Kitartásra, türelemre és minél több gyakorlásra van szükségünk”

  Interjú Vladlena Bonkkal, a Kaspersky Lab tesztmérnökével és egy GeekBrains tanárral 20217. augusztus 11-én минут279https://d2xzmw6cctk25h.cloudfront.net/post/2689/og_image/4895a6443b7338c3c0636be85026aec5.jpeg

  Beszéltünk Vladlenával a szakmához vezető útról, Moszkvába költözésről, arról, hogy mennyit lehet keresni a fővárosban és a régiókban, és milyen karrierpályák lehetnek.

  – Mondja el, kinek dolgozik, és hogyan jött a szakmába.

  – Tesztmérnökként vagy SDETKÉNT dolgozom a Kaspersky Lab-ban. Webináriumokat is tartok a GeekBrains tesztelésében. Humanitárius vagyok az oktatás révén:a történeti Karon tanultam, a múzeumi tanulmányok során végeztem. Főiskolai diplomája után adminisztrátorként dolgozott egy cégnél. A tesztelők meglátták bennem a potenciált, adtak egy könyvet a tesztelésről, és azt mondták: “tanulmányozd, és ha érdekel, csak csatlakozz”. Tetszett a téma, találtam GeekBrains tanfolyamok beiratkozott. Abban az időben csak egy specialitás volt – egy szoftver tesztelő. Egy hónappal a képzés után elmentem az irodába az első tesztelő munkámért. 

  – Hogyan értetted meg, hogy melyik irányba kell továbblépni?

  – Úgy döntöttem,hogy nem állok meg, mert elég nehéz magas fizetésű munkát találni a városomban. Addigra már körülbelül hat hónapos tapasztalatom volt. És arra gondoltam, mit akarok? Rájöttem, hogy ki akarom próbálni magam játékok, játék dev. Elkezdtem vizsgálni, hogy milyen cégeink vannak a városban és a régió egészében, amelyek játékokkal foglalkoznak. A Playrix egyik leghíresebb változata. Elkezdtem kikérdezni őket, sikeresen átmentem az interjún, majd Vologdába mentem dolgozni a cég székhelyén.

  Körülbelül hat hónapig dolgoztam nekik, majd családi okokból Moszkvába költöztem. Miközben még Vologdában voltam, elkezdtem interjút készíteni a Moszkvai vállalatokkal. Most valószínűleg furcsa azt gondolni, hogy nem mindenki készített interjút a Skype-on keresztül, valami szokatlannak tűnt.

  – Hogyan kezdődött a karrierje Moszkvában?

  – Moszkvában több helyen dolgoztam. Az egyik az ” Aplana “cég volt, tesztelőit más szervezeteknek nyújtja. Az Aplana-tól a Sberbank irodájában dolgoztam, majd szoftvert írtam a call centerek számára. Különböző szolgáltató szervezetek számára készített webes és mobil alkalmazásokat. Ezt követően munkát kaptam a Kaspersky Lab-ban, és már második éve dolgozom ott — egy olyan startupban, amely a blockchain technológiák segítségével online szavazással foglalkozik. Ezek olyan szavazatok, amelyekben lehetetlen hamisítani az eredményeket, olyan átláthatóak és becsületesek, amennyire csak lehetséges. 

  OLVASS TOVÁBB:  "Meg kell tennünk az első lépést, és minden működni fog"

  – Hogyan reagált a családja a költözésre és a munkahelyváltásra?

  – A családom mindig mindenben támogat, és akkor is. Minden rokonom humanitáriusok, így nem értették meg teljesen, hogy pontosan mit tennék. Csak azt tudtuk, hogy a programozáshoz kapcsolódik.

  OLVASS TOVÁBB:  "Nem ülök nyugodtan, és mindig azt mondom, hogy" Igen "!"

  Támogattak a költözéssel is, mert Moszkvában sokkal több lehetőség van, a fizetés pedig magasabb.

  – Ossza meg, milyen nehézségekkel szembesült a munkájában.

  – A tesztelő szakmájához vezető úton természetesen nehézségek is voltak. Kezdetben, amikor csak a tesztelés elméletét tanulod, úgy tűnik, hogy minden már világos. Hogy szó szerint elolvashatja a bemutatót, és kipróbálhatja. Valójában ez nem így van. Először is, sok gyakorlásra van szüksége. Ha valami nem működik, meg kell próbálnia többet kipróbálni. 

  Elvileg nem volt nehézségem a kézi teszteléssel. De amikor elkezdtem automatizálást csinálni, rájöttem, hogy nem volt olyan sok tanfolyam és anyag. Ezen felül a JavaScript automatizálási nyelvet választottam magamnak, amely a harmadik helyen áll az első három fő nyelvben. Kevesebb anyag volt rajta, és nekem kellett kitalálnom.

  Örülnék, ha a legelején találtam néhány tanfolyamot az automatizálásról a JavaScriptben. Abban az időben szinte semmi sem volt, ezért magam is elsajátítottam az automatizálást. Nagyon szerencsés voltam, hogy útközben találkoztam egy csapatvezetővel, aki sok kísérletet tett. Szó szerint háromhavonta megváltoztattuk az automatizálás kereteit, megnéztük, hogyan és mi fog működni ezzel vagy azzal a kerettel. Általában érdekes volt, és sokkal több tapasztalatot szereztem, mint ha valamit fűrészelnénk.

  OLVASS TOVÁBB:  "Valami, amit magam készítettem, megjelent a telefonomon"

  – Mennyi ideig tart tesztelővé válni?

  – Minden attól függ, hogy milyen teszter akarsz lenni. Ha nem elég erős ahhoz, hogy megértse a kódot, kézi tesztelővé válhat. Ez nem sok időt vesz igénybe. De legalább három hónapig kitartásra, türelemre és minél több gyakorlásra van szükségünk. Természetesen nem minden olyan egyszerű: csak a tanfolyamok elméletének ismerete nem elegendő, ilyen három hónap nem lesz elég. 

  A dolgok bonyolultabbak az automatizálásban. Gyakran az üres álláshelyek feltételezik, hogy még akkor is, ha egy automator helyzetébe került, kézi teszteléssel is foglalkozik. Az automatizálási képzés valószínűleg 6-8 hónapig tart. Meg kell tanulnia mind a kezdeti elméletet, mind a nyelvet, amelyen tesztelni fog. Az automatizálás elvégzéséhez legalább egy kezdő fejlesztő szintjére van szüksége azon a nyelven, amelyen írni fog. És néhány hónap, hogy gyakoroljon a munka mellett-anélkül, hogy ez bárhol. 

  – Mondja el, mi a tesztelő munkanapja.

  – A munkaidő két részre oszlik. Az első az, amikor kézi teszteléssel foglalkozunk. Teszteljük a frontend-et és a backend-et a webes alkalmazásokban: manuálisan ellenőrizzük, hogy minden jól működik-e, a szavazás folyik, a felhasználók boldogok. A felhasználói megjegyzésekkel is dolgozunk. A második rész az automatizálás. Automatizáljuk az alkalmazásokat, autotesteket írunk, frissítjük őket, ha valami megváltozik az alkalmazásunkban. A tesztelők csapata foglalkozik az autotestekkel a frontend számára.

  OLVASS TOVÁBB:  Információs rendszerek építész-új szakma

  Friss cikkek

  A történet arról, hogy milyen nehéz volt weboldalt készíteni a Prostobank számára

  Miután meghallotta a "bank weboldalát", a legtöbb fehér hátteret fog elképzelni, amelynek különböző oldalain nyereséges hitelek kamatikonokkal másznak az arcodba. De nem minden bank...

  5 ok arra, hogy inspirálja a gyermeket a programozással

  A programozás olyan hobbivá válhat, amely a jövőben hasznos lesz, és a felnőtt élet készségeinek fejlesztése20213. szeptember 22. perc38A cikk szerzője Lisa TurlychkinaA cikk...

  Kapcsolódó történetek

  HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

  Kérjük, írja be véleményét!
  írja be ide nevét

  Maradjon op - Ge a napi híreket a postaládájában