More

  IPS vagy AMOLED: mi a különbség az ilyen típusú képernyők között, és melyik a jobb választani

  Mi a különbség az IPS és az AMOLED között? Melyik jobb, mint az IPS vagy az AMOLED? Ezek a kérdések Több éve nem veszítették el relevanciájukat. Ahogy az Andro news webhelyének gyakorlata és közönsége mutatja, vannak olyanok, akik aktívan “megfulladnak” az IP-k számára, vagyis biztosítják, hogy csak ez a képernyő más típusa a legjobb, a “rossz” szerepét pedig mindig az OLED-re ruházzák. De fokozatosan megjelent a Pentyle tanúk szekta a bolygón, akik biztosak abban, hogy az IPS az OLED alja és jövője. 

  Ebben a helyzetben teljesen logikus, hogy össze kell hasonlítani ezt a két típusú mátrixot. Ugyanakkor semmilyen módon nem próbálom becsmérelni az IPS-t, vagy felállni az AMOLEDÉRT, a cél nem az volt, hogy az anyagot provokatívvá tegyem. Van egy vágy, hogy némi egyértelműség, hogy ezt a kérdést annak érdekében, hogy elkerüljék a nem megfelelő összehasonlításokat és unipoláris nyilatkozatok, azt akarom, hogy segítsen jobban megérteni a finomságok képernyők, valamint azt mutatják, hogy nem minden olyan egyszerű és egyértelmű. 

  Mielőtt elkezdem, foglalok asztalt. Az a helyzet, hogy a mátrixok összehasonlítása kizárólag a technológia típusától függ, nem teljesen helyes. 

  Minden képernyőnek számos olyan paramétere van, amelyek befolyásolják annak minőségét, észlelését és végső értékelését.

  Például, hogyan lehet objektíven összehasonlítani egy drága IPS panelt a megfelelő színes lefedettséggel egy költségvetésű AMOLED képernyővel, amely,bár hasonló felbontású, nem éri el a fényerőt és a színminőséget? Vagy itt van egy másik probléma-hasonlítsa össze a harmadik generáció OLED kijelzőjét, a tizedet, még ugyanabban a felbontásban is. 

  Ez azt jelenti, hogy a különböző típusú vagy azonos “vér” kijelzők összehasonlítása üres ötlet? Egyáltalán nem szükséges és fontos ezt megtenni, mivel az eszközök különböző generációinak keretein belül láthatjuk a minőségi különbségeket, a mátrixok fejlődését. Mindez nem azt mondja, hogy megmutassa az ötlet értelmetlenségét, hogy beszéljünk arról, hogy mi a különbség az IPS és az AMOLED között, ami rosszabb vagy jobb. Ne feledje, hogy mindenki kiválasztja a legmegfelelőbb terméket, mindenkit a szubjektivitás irányít, mindenkit pedig a saját kiválasztási kritériumai vezérelnek. 

  OLVASS TOVÁBB:  Fontos dolgok a héten: reklám tiktokban, személyi asszisztens Durov számára

  Nem fogom kényszeríteni, hogy válasszon egy bizonyos típusú kijelző, és nincs jogom erre. Ennek az anyagnak a célja nem az, hogy szakértőket készítsen a mátrixok technikai összetevőjében, a feladat csak annak megértése, hogy mi a különbség az IPS és az AMOLED között, hogy minimális ismeretekkel felszerelje Önt, amely lehetővé teszi egy adott típusú kijelző tudatos kiválasztását.

   

  Milyen kijelzők vannak?

  Ezek a napok, több, a leggyakoribb osztályok képernyők a piacon, amelyek különböznek a gyártási technológia, valamint a kép jellemzőit: 

  OLVASS TOVÁBB:  Facebook terv: Hogyan készüljünk fel a vizsgára

  • TN (Twisted Nematic) – egy olyan típusú mátrix, amely 1971-ben jelent meg, a legalacsonyabb költséggel és a legalacsonyabb válaszidővel. A képet lámpák (izzólámpák, lumineszcensek stb.) megvilágított folyadékkristályok hozzák létre); 
  • STN (Super Twisted Nematic), Double STN, and DSTN (Dual-ScanTwisted Nematic). Ez egy LCD mátrix, számos fejlesztéssel. Általában a kereskedelmi termékekben TN-nek nevezik őket;
  • IPS egy változata az LCD panelek, de kínál egy simább, fényesebb LED háttérvilágítás; 
  • VA (Függőleges igazítás) panel a Philips-től, a TN és az IPS szimbiózisa; 
  • AMOLED (Aktív mátrix szerves fénykibocsátó dióda) – szerves LED-ekre épül. 

  Ha csak az okostelefonokkal kapcsolatban beszélünk, akkor vannak ilyen típusú kijelzők a piacon:

  • TFT egy egyszerű változata IPS, azzal jellemezve, alacsony kontraszt, fényerő, színtelítettség; 
  • LCD / IPS– kiváló a TFT-hez számos funkcióban; 
  • Puha OLED– AMOLED-rugalmas műanyag hordozón alapuló mátrixok, amelyek számos modern zászlóshajóban megtalálhatók; 
  • Kemény OLED / OLED – kemény panelek. Vastagabbak, kisebb használható területet kínálnak, ezért a kerület körüli keretek észrevehetően vastagabbak. 
  OLVASS TOVÁBB:  A hét legfontosabb eseményei: online vásárlás a TikToknál és a mindenütt jelenlévő Klubházban

  Melyek a jó és a rossz IPS-mátrixok? 

  A gyártási technológia típusa alapján az IPS panelek pixelszerkezetben, kontrasztban, színszűrőkben és egyéb funkciókban különböznek egymástól. Az IPS gyártása drágább, mint ugyanaz az egyszerű TN, hosszabb válaszidőt kínál, valamint kiemelkedik a megnövekedett energiafogyasztás mellett. 

  Az IPS előnyei

  • a rendelkezésre állás és a tömegtermelés, a kibocsátás lehet beállítani a berendezés a termelés TN-képernyők; 
  • jó színvisszaadás, de nem, amikor a fekete; 
  • nagy látószögek; 
  • a tartósság, a kopás és az öregedés nem veszélyezteti a folyadékkristályokat, a LED-ek hosszú élettartammal rendelkeznek; 
  • a TN-hez képest enyhébb energiafogyasztás. 

  A skála másik oldalán jelentős hiányosságok

  • fekete szín – nem mély, nem tiszta; 
  • alacsony kontrasztszint a “helyes” fekete szín megjelenítésének képtelensége miatt a képernyő nem képes megfelelően megjeleníteni a szürkeárnyalatot, útban vannak. A háttérvilágítás szűk fényerősségi tartománya nem teszi lehetővé a legfényesebb és legsötétebb pixelek megfelelő elválasztását; 
  • hosszú válaszidő, a LED-eknek nincs ideje gyorsan reagálni. 

  AMOLED: mit kell tudni 

  Az egyik legfontosabb, friss technológiák előállítására képernyők abban a pillanatban. Az OLED-ek szerves diódákon alapulnak, amelyek mindegyike független egymástól, és szükség szerint világít. 

  Mi az jó az AMOLED

  • a piacon lévő meglévő mátrixok egyike sem hasonlítható össze az OLED-rel, ellentétben a fekete szín mélységével; 
  • magas képsebesség az eltérő képpontkezelésnek köszönhetően; 
  • színtelítettség; 
  • nagy fényerő; 
  • maximális látószögek; 
  • az energiahatékonyság, a fekete területek nem igényelnek energiát,a sötét területek pedig minimális mennyiségben fogyasztják. Ezzel szemben a fehér szín aktívan “eszik” energiát. 

  Sajnos az OLED mátrixok tartóssága és ára sok kívánnivalót hagy maga után. És ez nem az egyetlen hátrányok

  • problémák a fehéregyensúly és a színvisszaadás miatt gyorsított kiégés kék LED-ek;
  • a “burn-out” hatás, valamint a fényerő elvesztése egy bizonyos idő után; 

  Friss cikkek

  Kommunikációs csatornák a vendéggel az étteremben. Ami fontos, hogy ne felejtsük el

  A kommunikáció nem csak a szavaid és gondolataid szóbeli kifejezése. A kommunikáció marketing is lehet: amikor a promóciós anyagok, a menüben kiválasztott kifejezések...

  Mit tettünk egy olyan helyzetben, amikor egy versenytársat a mi költségünkre népszerűsítettek

  A versenytársak különbözőek. Ügyfelünk-a turistaosztály házának fejlesztője - nagyon leleményes volt. Kitalálta, hogyan reklámozhatja tárgyait hirdetési kampányainkon keresztül.  Elmondjuk a történetet arról,...

  Kapcsolódó történetek

  HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

  Kérjük, írja be véleményét!
  írja be ide nevét

  Maradjon op - Ge a napi híreket a postaládájában