More

  Hogyan változott az online oktatás a világjárványban és mit kell megtanulni 2021-ben

  A COVID-19 felforgatta az üzleti életet. Egyes vállalatok tömegesen kezdték át az alkalmazottakat a távmunkára, míg mások kénytelenek voltak létszámot csökkenteni. A Rosstat szerint 2020 májusában Oroszországban összesen 4 millió 513 ezer ember volt a munkanélküliek száma. A munkanélküliségi ráta 6,1% -ra emelkedett. A 6% -os küszöböt legutóbb 2012 márciusában lépték túl.

  A munkahely elvesztésének kockázata, a keresetek csökkenése és a szabadidő növekedése miatt az emberek odafigyeltek az online oktatásra. A Mail.ru Group és a ResearchMe közös tanulmánya szerint a válaszadók 58% -a kezdett tovább online tanulni. A Google és az Ipsos kutatásai is megerősítették az online oktatás iránti növekvő érdeklődést a világjárvány idején. Az orosz válaszadók 17% -a próbálta először fizetett online tanfolyamokon tanulni, 29% -uk kezdett többet igénybe venni online tanulási szolgáltatásokat.

  A SEOnews felmérte a piaci szakértőket, hogy megtudja, miért történt ez, hogyan változott az online oktatás a világjárvány során, és mit kell megtanulni 2021-ben, hogy továbbra is kereslet maradjon a munkaerőpiacon.

  Hogyan változott az online tanulás iránti kereslet a világjárvány idején

  Az önzárkózás időszakában az online oktatásban számos tendencia figyelhető meg:

  • az online iskolák szabad hozzáférést nyitottak a tanfolyamokhoz. Először sok felhasználó kapott lehetőséget arra, hogy tesztelje az online tanulás új formátumát;
  • fokozott érdeklődés az online tanulás iránt, és különösen a digitális és informatikai szakemberek képzési programjai iránt;
  • az online tanfolyamokon résztvevők száma jelentősen megnőtt;
  • a felhasználók hajlandóbbak befektetni az oktatásba. Az EdTech piaca növekedést mutatott a válság alatt.

  Alekszandr Szesztopalov , a GeekBrains oktatási ökoszisztéma programozásának tanításával foglalkozó üzleti egység marketing csapatának vezetője A koronavírus-korlátozások bevezetése utáni időszakban az online tanulás iránti érdeklődés növekedését tapasztaltuk. Az üzleti élet számos területén alkalmazkodnia kellett az új munkakörülményekhez. Azok a cégek, amelyek gyengén képviseltették magukat az interneten, vagy egyáltalán nem voltak képviselve, kénytelenek voltak aktívan fejleszteni honlapjukat, alkalmazásaikat, szolgáltatásaikat és logisztikájukat, valamint a kínált szolgáltatások listáját az aktuális kereslethez igazítani és az üzleti folyamatokat megváltoztatni. Természetesen először is az internetes szakmák szakemberei nem maradtak munka nélkül.

  A világ 5 legigényesebb kara a világjárvány kezdetén: termékmenedzsment, webfejlesztés, python fejlesztés, internetes marketing és design karok.

  Hogyan változott az online oktatás a világjárványban, és mit kell megtanulni 2021-ben Evgeny Lebedev , a Yandex.Praktikum marketingigazgatója Március közepén 100–150% -kal növeltük a regisztrációkat az ingyenes bevezető tanfolyamokra, áprilisban csaknem 100 ezer új felhasználó érkezett hozzánk. A fizetett tanfolyamok felhasználói arányosan nőttek.

  A legnépszerűbb szakmák ebben az időszakban a “Web-fejlesztő” és a “Python-fejlesztő” voltak. Nem figyeltünk meg más szakterületek iránti érdeklődés csökkenését, de volt olyan hallgató, aki nehéz anyagi helyzet miatt hagyta abba tanulmányait. Mások éppen ellenkezőleg, azt írták, hogy kénytelenek voltak bezárni a vállalkozást, és a képzést kezdték úgy tekinteni, hogy hamarosan elhelyezkedjenek.

  Olyan diákok látogattak meg minket, akik a pandémia miatt úgy döntöttek, hogy szakmát váltanak. De ezek inkább elszigetelt esetek voltak. Van egy drága termékünk egy spontán vásárláshoz, és általában az embereknek (több hónaptól egy évig) el kell dönteniük és el kell kezdeniük a tanulást.

  Hogyan változott az online oktatás a világjárványban, és mit kell megtanulni 2021-ben Dmitrij Orlov , az Ingate Digital Business Academy (IMBA) programigazgatója Az “online tanfolyamok” iránti igény iránti igény márciusban, amikor az ország karanténba került, négyszeres növekedést mutatott, de aztán nem csökkent a korábbi értékekhez (a Wordstat szerint). Stabil szinten tartja az előző évinél kétszer magasabb szintet.

  Ha az irányokról beszélünk – a marketing iránti kereslet változatlan szinten marad, növekszik az érdeklődés a tervezés és a programozás iránt. A projektmenedzsment, a termékmenedzsment, az üzleti és a pénzügyi elemzések tanfolyamainak iránti igény szintén folyamatosan növekszik.

  Hogyan változott az online oktatás a világjárványban, és mit kell megtanulni 2021-ben Maxim Spiridonov , a “Netologiya-group” oktatási holding társalapítója és vezérigazgatója A világjárvány nem hozott szupernóvát, de katalizátorrá vált az online hálózatokkal kapcsolatos minden dolog méretezéséhez, beleértve az online oktatást is. Ez különösen észrevehető az online platform közönségének növekedésében Oroszország régióiból. Ha korábban főként Moszkva és Szentpétervár lakói voltak, akkor a járvány idején a Jekatyerinburg, Szamara, Novoszibirszk, Kazan, Nyizsnyij Novgorod, Perm és Ufa közönsége jelentősen megnőtt.

  A márciusi összes online tanfolyamra regisztráltak száma 345% -kal, áprilisban 112% -kal, májusban pedig 118% -kal nőtt. A közönség korosztályában változások történtek. A 45–54 éves közönség növekedése 104% volt. A 35–44 éves közönség 80% -kal nőtt. A 18–24 éves felhasználók szegmense pedig 77% -kal nőtt.

  Az online marketing tanfolyamok továbbra is a legnépszerűbbek a felhasználók körében. Ezek az internetes marketing, a célzás és a kontextus szerinti reklámozás, az SMM, a termékmenedzsment, a kereskedelmi szerkesztés és a szövegírás tanfolyamok. A webes és grafikai tervezés, a Python-, a Java-, a Frontend-, a webfejlesztés és a szoftvertesztelés tanfolyamainak hallgatóinak száma is nőtt. Ezeknek a tanfolyamoknak a népszerűsége elsősorban annak köszönhető, hogy ezeket a szakmákat könnyen elsajátítják a semmiből, és velük együtt a legegyszerűbb módja a digitális és az informatikai területen való elhelyezésnek.

  A másik tendencia 2020-ban a kereszt-kompetencia iránti megnövekedett igény volt a már tapasztalt szakemberek körében. Míg korábban az egyik területen mély szakértelemmel rendelkező munkatársakat értékelték a legjobban, a vállalatoknak most olyanokra van szükségük, akik különböző funkciókat képesek ellátni. Ezért a bevett digitális és informatikai szakemberek most elsajátítják a kapcsolódó és további készségeket annak érdekében, hogy a munkaerőpiacon keresletesebbé váljanak. A gazdasági válságra való tekintettel a vállalatok optimalizálják költségeiket, és érdekeltek abban, hogy 3-5 magasan szakosodott szakember helyett egy, 2-3 kapcsolódó készséggel rendelkező alkalmazottat vegyenek fel.

  OLVASS TOVÁBB:  Hogyan készíthetünk és helyezhetünk el történeteket a weboldalon a Flyvi segítségével

  A vezetők maguk is kénytelenek távolról tanulni és folyamatokat építeni a vállalatokban, távolról fejleszteni a csapatokat és irányítani őket. Mindez megköveteli a szakemberektől, hogy üzleti feladatokat digitális környezetben hajtsanak végre.

  Hogyan változott az online oktatás a világjárványban, és mit kell megtanulni 2021-ben Ljudmila Khvatova , az AdAurum Akadémia Online Iskola vezetője Az első hullámban az online oktatás iránti igény a lehető legmagasabb szintű volt. A gazdasági visszaesés még soha nem volt olyan éles, és a vásárlóerő erős volt. Ezenkívül annyi ajánlat érkezett oktatási platformokról, és mindannyian olyan sokfélék voltak, hogy nehéz volt nem részt venni ebben a folyamatban …

  Számos népszerű irány van, és az irántuk való érdeklődés csak növekszik. Különösen a nyilvánosság szemében a digitális szakmák jelentik jelenünket és jövőnket, a túlélés egyik tényezőjét.

  Számos jól ismert iskolában (és nem csak) megjelent egy új igény szerinti specialitás – online tanfolyamok készítése. Ez könnyen megmagyarázható: az online oktatás továbbra is azon kevés iparágak egyike, amely a világjárvány idején növekszik, és nem süllyed el.

  OLVASS TOVÁBB:  Rugalmas árkezelés az online nagykereskedelemben

  A kreatív és szépségtanfolyamok viszont kevesebbet vásárolnak. Ez nem azért történik, mert hiányzik az érdeklődés, hanem a késleltetett kereslet és a beláthatatlan piaci viszonyok miatt.

  Webes szemináriumok, video előadások, interaktív: hogyan változott az online képzés formátuma

  A járvány az online iskolákat a folyamatok újjáépítésére kényszerítette. Egyes vállalatok, látva az érdeklődést az informatikai és internetes specialitások iránt, elkezdték bővíteni a tanfolyamok listáját, hogy megfeleljenek a közönség igényeinek, míg mások változtatni kezdtek a formátumon. Megint mások úgy döntöttek, hogy azokra a programokra összpontosítanak, amelyek iránti érdeklődés nem függ a rövid távú trendektől.

  Hogyan változott az online oktatás a világjárványban, és mit kell megtanulni 2021-ben Alekszandr Szesztopalov , a GeekBrains oktatási ökoszisztéma programozásának tanításával foglalkozó üzleti egység marketing csapatának vezetője A pandémiához hasonlóan egy webinar formátumot célozunk meg , amely élő előadást jelent a tanárokkal az előadás során. Sokkal hatékonyabb, mint az önálló videó előadások, kérdésfeltevés nélkül.

  Ez év során kibővítettük az informatikai szakmák piacán keresetté vált tanfolyamok listáját (például megnyitottunk az Orvostudomány, a Játéktervezés és a Webanalitika Adattudományi Karait), és még ambiciózusabb terveket tűzünk ki csapatunk számára a következő évre.

  Hogyan változott az online oktatás a világjárványban, és mit kell megtanulni 2021-ben Evgeny Lebedev , a Yandex.Practicum marketing igazgatója Nem változtattunk a képzési formátumon, és nem adtunk kedvezményeket. Lehetőségünk volt és még mindig van lehetőségünk a tanfolyam első 20 óráját ingyen elvégezni. Ez segít az embernek kitalálni, hogy a tanfolyam megfelelő-e neki, és érdemes-e folytatni.

  Nem készítettünk új tanfolyamokat kifejezetten azok számára, akik a világjárvány miatt új munkahely elsajátítása mellett döntöttek. Mielőtt új programot vagy szakmát indítanánk, alaposan tanulmányozzuk az ilyen szakemberek iránti keresletet, kommunikálunk a munkaadókkal és a potenciális hallgatókkal annak érdekében, hogy azok a készségek, amelyekre a hallgatóknak eljutunk, igényesek legyenek a piacon. A program kidolgozása általában több hónaptól egy évig tart.

  Áprilisban elindítottuk a Conversational English Flow tanfolyamokat, júniusban pedig két új szakmát: az Internet Marketer és az Interface Designer szakokat. De azt terveztük, hogy még a pandémia kezdete előtt elindítjuk őket.

  Hogyan változott az online oktatás a világjárványban, és mit kell megtanulni 2021-ben Dmitrij Orlov , az Ingate Digitális Üzleti Akadémia (IMBA) programigazgatója Oktatási termékeinket eredetileg távoktatás céljából hoztuk létre, így a járvány semmilyen módon nem befolyásolta a formátumot. Még az olyan eseményeket is, amelyeket hagyományosan offline módon tartanak – a szakdolgozatok védelme, a műhelyek, a mesterkurzusok védelme -, a Zoom és a Skype minőségi magatartásának romlása nélkül sikerrel járunk.

  A járvány kevéssé befolyásolta új terméktanfolyamok hozzáadását termékcsaládunkba – követjük a hosszabb távú piaci trendeket. Példa: folyamatosan növekszik az érdeklődés a termékmenedzsment iránt – hűvös tanfolyamot hozunk létre azok számára, akik el akarják sajátítani ezt az irányt.

  Hogyan változott az online oktatás a világjárványban, és mit kell megtanulni 2021-ben Maxim Spiridonov , a “Netology-group” oktatási holding társalapítója és főigazgatója Az online oktatás területén a világjárvány felgyorsította az eszközök széles skálájának bevezetését a különféle oktatási fülkékben. 2020-ban az online oktatás azon fejlődési utat járt be, amelyet a Netology a következő 2-3 évben követett volna.

  Tehát a Netology aktívan elkezdte fejleszteni a moduláris képzési formátumot, amikor minden következő modul (tematikus vagy készségalapú) logikailag kapcsolódik az előzőhöz. Ebben a kérdésben az online platform a hallgató végső céljára összpontosít – 1-3 hónap alatt elsajátítja az új szakterületen történő foglalkoztatáshoz szükséges készségek elsajátítását. Tekintettel arra, hogy egy járvány során sokan elvesztették munkájukat, a moduláris formátum lehetővé teszi a kívánt eredmény gyors elérését.

  A netológia elkezdett keményebben dolgozni a tanulók motiválása érdekében a mentorálási rendszer révén az egész tanulási időszak alatt. A mentorok és a koordinátorok figyelemmel kísérik a hallgatók oktatási folyamatát annak érdekében, hogy időben segítsenek az oktatási anyag elkészítésében, és ösztönözzék, ha a hallgató elveszíti a vágyát a képzés befejezésére.

  Emellett a járvány miatt bekövetkező pánik következtében egy személy beiratkozhat egy olyan tanfolyamra, amely nem felel meg jelenlegi képességeinek és képességeinek. Ezt követően ez befolyásolja a hallgató motivációját is – megérti, hogy nem fogja elsajátítani a tanfolyamot, vagy a választott szakma nem érdekes számára. Ezért a Netology újabb ingyenes online tanfolyamokat, webes szemináriumokat, maratonokat és konferenciákat kezdett fejleszteni annak érdekében, hogy az embereket eligazítsa a digitális világban, és segítsen neki kiválasztani a kifejezetten neki megfelelő tanulmányi irányt.

  Hogyan változott az online oktatás a világjárványban, és mit kell megtanulni 2021-ben Ljudmila Khvatova , az AdAurum Akadémia Online Iskola vezetője Az AdAurum Akadémia iskolánkban új kurzusok jelentek meg informatikai és digitális területeken. De kezdetben a digitális specialitásokat tanító programokra összpontosítottunk. A funkcionalitás szempontjából semmi sem változott, de több interaktivitást terveznek.

  OLVASS TOVÁBB:  Rugalmas árkezelés az online nagykereskedelemben

  Mit kell megtanulni 2021-ben: szakértői ajánlások

  A szakértők egyetértenek abban, hogy az informatikai és digitális szakemberek 2021-ben továbbra is keresettek maradnak. Ugyanakkor gyakran fontos, hogy ne csak egy adott szakterületről szerezzen ismereteket és diplomát. A változó valóságban a „puha” készségek fontossá válnak – gyors tanulás, kreativitás, kritikai gondolkodás.

  Hogyan változott az online oktatás a világjárványban, és mit kell megtanulni 2021-ben Natalia Golovanova , a SuperJob kutatóközpont vezetője A SuperJob szerint a moszkvai digitális szférában a TOP-5 legkeresettebb pozíciói (az üres helyek számának csökkenő sorrendjében) a következők:

  • termékmenedzserek,
  • marketing menedzserek,
  • projektmenedzserek,
  • UX / UI tervezők
  • és reklámmenedzserek (kontextuális / célzott).

  Az oklevél birtoklása nem mindig garantálja a könnyű foglalkoztatást: a SuperJob kutatóközpont adatai szerint 2019-ben az orosz egyetemek diplomások 80% -ának nehézségei adódtak az elhelyezkedés után a diploma megszerzése után, és a megkérdezettek csupán 17% -ának nem volt nehézsége elhelyezkedni.

  Fontos szem előtt tartani, hogy az oklevél megszerzésének fontossága szakmánként változik. Számos szakmában a munkaadók nem annyira az érettségi tényét, hanem a jelöltek puha képességeit, például a gyors tanulást, a rugalmasságot, a kreativitást és az információelemzési képességet értékelik. Általános szabály, hogy ez vonatkozik az informatikai szakemberekre és az intellektuális szakmákra (szövegírás, marketing, kereskedelem, szórakozás), ahol a tudás gyorsan elavul, és a kemény készségek munkaerő-piaci követelményei nagyon gyorsan megváltoznak.

  Hogyan változott az online oktatás a világjárványban, és mit kell megtanulni 2021-ben Alekszandr Szesztopalov , a GeekBrains oktatási ökoszisztéma programozásának oktatásával foglalkozó üzleti egység marketing csapatának vezetője Az informatikai szakmák piaca 2021-ben és azon túl is nagy keresletet mutat. Számos vállalat vette át a vektort, hogy átalakítsa az üzleti életet és a folyamatokat, és ezért a piacon nincs képzett személyzet. Különösen kiemelhető a mobil és webfejlesztés, az elemzés, a webdesign és a marketing szegmens.

  Hogyan változott az online oktatás a világjárványban, és mit kell megtanulni 2021-ben Evgeny Lebedev , a Yandex.Practicum , a Világgazdasági Fórum által közzétett Jövők jövője 2020 jelentés alapján a következő öt évben a marketing, a szoftverfejlesztés, az adatfeldolgozás és a tárolás terén szerzett ismeretekre lesz szükség – amire szükség van dolgozzon digitális termékekkel.

  Emellett van értelme olyan sokoldalú készségekre összpontosítani, mint az angol és a távoli csapatban végzett munka.

  OLVASS TOVÁBB:  Jelentés generálása a Google Data Studio szolgáltatásban az eLama segítségével

  Hogyan változott az online oktatás a világjárványban, és mit kell megtanulni 2021-ben Dmitry Orlov , az Ingate Akadémia Digitális Üzleti (IMBA) programigazgatója Úgy gondoljuk, hogy a legígéretesebb dolog a digitális témához kapcsolódik. Digitális marketing, digitális tervezés, programozás. Még a menedzsment is a digitálisról szól, mivel a vállalatok aktívan átélik a digitális átalakulást.

  Ha még mindig „dinoszaurusz” vagy a digitális technológiában, itt az ideje minél előbb elsajátítani az új kompetenciákat, hogy relevánsak és hatékonyak maradhassanak. Különben késő lesz.

  Hogyan változott az online oktatás a világjárványban, és mit kell megtanulni 2021-ben Maxim Spiridonov , a “Netology-group” oktatási holding társalapítója és vezérigazgatója 2021-ben nemcsak a szakmai ismeretek, hanem a lágy készségek is nagy jelentőséggel bírnak a sikeres karrier szempontjából. Mert az a fontos, hogy az ember hogyan tudja kommunikálni másokkal a munka során. A fejlesztéshez szükséges kulcskompetenciák a csapatmunka, a kreativitás, a kommunikáció, az empátia és a kritikus gondolkodás.

  A legfontosabbak azok a szakmák, amelyek fokozatosan tükröződnek a gazdasági teljesítményben. Ez magában foglalja a programozás, az internetes marketing, az adatelemzés és a felhasználói viselkedéskutatáson alapuló tervezés területét. A népszerű technológiák ösztönzik a munkaerő-piaci keresletet az ilyen szakemberek iránt. És szükség van rájuk az összes tevékenységi körben, amelyet megszoktunk – az orvostudományban, az oktatásban, az iparban, a közszolgálatban, az üzleti életben.

  Ahhoz, hogy megértse és megértse, melyik irányba fejlődjön, kezdje a piac és a foglalkoztató vállalatok kéréseinek tanulmányozásával. Fontos, hogy kipróbálja magának ezeket a követelményeket – milyen képességekkel rendelkezik már, és milyen szakmák megfelelőek az Ön számára. Nem kell a karrierjét elölről kezdeni. Javíthatja képesítését a kapcsolódó készségek elsajátításával vagy a régiek digitalizálásával.

  Függetlenül attól, hogy milyen szakmát vagy irányt választ, a folyamatos képzésre kell hangolódnia. A technológia folyamatosan változik. Ehhez állandó frissítést kell igényelni a szakembertől, ha továbbra is keresletet kíván tartani a munkaadók körében. Olyan időszakban élünk, amikor lehetetlen egyszer szakmát szerezni, és arra számítunk, hogy ez elég.

  Hogyan változott az online oktatás a világjárványban, és mit kell megtanulni 2021-ben Ljudmila Khvatova , az AdAurum Akadémia Online Iskola vezetője A legtöbbet igényelt készség jelenleg a rugalmasság, az új valósághoz való gyors alkalmazkodás képessége. Konkrétan a szakmai készségekről szólva manapság különösen értékes kompetencia az információs és kommunikációs technológiák alkalmazásával kapcsolatos különféle problémák megoldásának képessége.

  Most a digitális írástudás fejlesztésére van szükség, mivel a jövő szinte minden szakma az IT-vel és a digitálisal határos. És ez nem azt jelenti, hogy mindenkinek szükségszerűen analitikus gondolkodásmóddal kell rendelkeznie, vagy hirtelen programozóvá kell válnia. Az a tény, hogy az alapvető digitális ismeretek felhasználása nélkül sem leszünk képesek keresni és feldolgozni az adatokat, kicserélni azokat, létrehozni és népszerűsíteni a saját termékünket.

  A jövőben a legkeresettebb szakmák nemcsak a következő évben lesznek szoftverfejlesztők, adatkutatók, marketing elemzők és használhatósági szakemberek.

  Következtetés

  Nemcsak világjárványként, hanem az online oktatás területén fellendülésként is emlékezni fogunk 2020-ra. Míg a hagyományos offline tanulási formátumok nem voltak elérhetők az önszigetelés miatt, bárki részt vehetett online tanfolyamokon. A tanulás iránti érdeklődés növekedését nemcsak az emberek által felszabadított idő okozta. A munkanélküliség kilátása és a keresetek csökkenése új ismeretek megszerzésére késztette a felhasználókat. Nagy szükség van a digitális és informatikai szakemberek képzési programjaira.

  A legígéretesebb területek a következők:

  • Webfejlesztés,
  • python fejlesztés,
  • Internet Marketing,
  • tervezés,
  • projektmenedzsment,
  • termékmenedzsment,
  • adatelemzés.

  2021-ben egyre több folyamat zajlik le online. Ez azt jelenti, hogy a digitális és informatikai szakemberek iránti kereslet továbbra is növekszik.

  Friss cikkek

  A Yandex folytatja harcát az Afisha védjegyért

  A Yandex öt új szellemi tulajdonjogi pert indított a Rambler Group ellen. Amint arról az Interfax beszámolt, január 15-én a Yandex öt új...

  Hogyan működik az Instagram ajánlási rendszer

  Az Instagram algoritmus fejlesztője, Amog Mahapatra cikket publikált, amelyben a különféle ajánlások értékéről és a közösségi hálózat ajánlási rendszerének működéséről beszélt. Az ilyen rendszerek...

  A YouTube továbbra is kísérletezik áruk értékesítésével

  A fejlesztők bejelentették egy új funkció tesztelésének megkezdését az áruk videó útján történő vásárlásához. Egy kísérleti projekt részeként a YouTube több tartalomkészítőjét is...

  A Mail.ru Group-ot és a Yandexet monopóliumellenes törvények megsértésével vádolják

  Az Internetes Szerzői Jogvédelem Egyesülete (AZAPI) ellenzi őket. Az AZAPI panaszt tett az Eurázsiai Gazdasági Bizottságnál (EGK) a Yandex és a Mail.ru Group...

  A Google megerősítette az altémák elindítását a rangsorban

  Ez segít diverzifikálni a SERP tartalmát. A Google még 2020 októberében jelentette be az altémákat a Search On rendezvényen. Danny Sullivan elmondta, hogy...

  Kapcsolódó történetek

  HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

  Kérjük, írja be véleményét!
  írja be ide nevét

  Maradjon op - Ge a napi híreket a postaládájában