More

  Hogyan telepítsünk egy alkalmazást a Kubernetes-en

  Lépésről lépésre oktatás18 augusztus 20213 минуты20https://d2xzmw6cctk25h.cloudfront.net/post/2708/og_image/3062a4171c5db03dbbdec1d940e08d79.png

  Ha még nem találkozott a Kubernetes platformon, de már dolgozott a Dockerrel, akkor ez az utasítás biztosan hasznos lesz az Ön számára. Röviden beszélünk egy klaszter fejlesztéshez történő telepítéséről, valamint megvizsgáljuk az alkalmazás telepítéséhez szükséges Kubernetes entitások halmazát: telepítés és szolgáltatás. 

  A Kubernetes fő előnye a környezet egységessége, ahol az alkalmazás elindul. Ezért az utasítás használható egy helyi vagy termelési klaszter telepítéséhez. Ezt a fürtökben is megismételheti ugyanazon konfigurációs fájlok használatával.

  Kubernetes Management Segédprogram

  A kubectl segédprogram a Kubernetes kezelésére szolgál. Az összes következő művelet megkezdése előtt telepítenie kell a számítógépére. Hogyan kell ezt csinálni, lásd itt.

  Kubernetes Telepítési Lehetőségek

  Egy új Kubernetes termelési klaszter telepítése időigényes folyamat, amely több napig is eltarthat. Karbantartása pedig bizonyos kompetenciákat igényel a rendszergazdáktól és a DevOps-tól. Manapság sok felhőszolgáltató biztosítja a Kubernetes szolgáltatást, amely lehetővé teszi egy “harci” klaszter percek alatt történő telepítését. Ezenkívül a Kubernetes közösség számos megoldást készített a klaszterek egyszerűsített telepítésére a felhőinfrastruktúrán kívül. A legnépszerűbb a Kubespray. 

  De az alkalmazások fejlesztéséhez és teszteléséhez sokkal kényelmesebb minden alkalmazott számára, hogy saját helyi Kubernetes klaszter álljon rendelkezésre. Az egyik megoldás, amely lehetővé teszi egy kész klaszter telepítését a fejlesztéshez, a Minikube.

  Minikube beállítása

  A Minikube működéséhez a számítógépnek támogatnia kell a virtualizációt. Ne aggódjon — a legtöbb modern autónak minden rendben van ezzel.

  A Minikube telepítéséről többet megtudhat a Kubernetes hivatalos webhelyén.

  Névtér létrehozása

  Az alkalmazás telepítési folyamata a Kubernetes konfigurációs fájlok konfigurálása. Egységes szabványuk és Yaml formátumuk van. 

  A Kubernetes beépített mechanizmussal rendelkezik számos alkalmazás-névtér-hozzáférésének megosztására és kényelmes kezelésére. Ez egy névtér. Minden ilyen hely egy olyan alkalmazáshoz tartozik, amelynek függőségei vannak (Tárolás, titkok, hálózati beállítások stb.).

  Az alkalmazás telepítése előtt létre kell hoznia egy névteret, amelyet a következő konfiguráció ír le:

  OLVASS TOVÁBB:  Agilis elvek és célok, Hogyan működik a Scrum és miért kell használni / GeekBrains-oktatási portál

  típus: névtér

  apiVersion: v1

  metaadatok:

    név: teszt

  Mentse el egy egyszerű névvel rendelkező fájlba. Például a 01 névtér. yaml.

  A konfiguráció alkalmazásához futtassa a kubectl apply-f 01-névteret.yaml parancs. Ezután létrejön egy névtér a névteszttel. Ezt a nevet az alábbi konfigurációkban kell használni. A névterek listájának megtekintéséhez használhatja a kubectl get ns parancsot.

  Az első alkalmazás telepítése

  Egy alkalmazás Kubernetes-ben történő telepítéséhez egy Docker tárolót kell felépítenie, majd feltöltenie a tárolóba. 

  Az alkalmazás alapegysége a Kubernetesben egy Pod, amely egy vagy több Docker konténer halmaza. Telepíthet egy pod segítségével ezt a konfigurációt:

  típus: Pod

  apiVersion: v1

  metaadatok:

    név: mypod

    névtér: teszt

  spec:

    konténerek:

    – név: mypod

      kép: néhánykép: 1.0.0

  A konfiguráció alkalmazása után létrejön egy alegység egyetlen tárolóval (a someimage:1.0.0 képével) a teszt névtérben. Az összes hüvely listáját a kubectl get pods-n teszt paranccsal adhatja ki.

  OLVASS TOVÁBB:  Új szakma - mobilalkalmazás-tesztelő

  A pod menedzsment beállítása

  A Kubernetesben a hüvelyeket ritkán használják maguk. Az a tény,hogy a pod leállítása után nem indul újra. Ez pedig nem alkalmas szerverekre és más alkalmazásokra.

  A Kubernetes-ben számos pod menedzsment rendszer létezik. Ezek közül a legnépszerűbb a telepítés. A Yaml config segítségével konfigurálható:

  apiVersion: alkalmazások / v1

  Típus: Telepítés

  metaadatok:

    név: mydeployment

    névtér: teszt

  spec:

    választó:

      matchLabels:

        alkalmazás: myapp

    másolatok: 3

    sablon:

      metaadatok:

        címkék:

          alkalmazás: myapp

      spec:

        konténerek:

          – név: mypod

            kép: néhánykép: 1.0.0

  Az alkalmazás után létrejön egy telepítés, amely automatikusan telepíti és támogatja a konténerünk három másolatát.

  Annak érdekében, hogy a Kubernetes megértse, hogyan kapcsolódnak a hüvelyek és a telepítés, egy címkerendszert használnak. Ehhez a spec szakaszban egy választó van megadva, a pod címkéi pedig sablonban vannak írva.metaadatok. A sablon szakasz ugyanazokat az információkat tartalmazza, mint a korábban konfigurált al. 

  Szolgáltatások konfigurálása

  Sok alkalmazás külső hozzáférést igényel. Konfigurálásához létre kell hoznia egy új Kubernetes entitást-egy szolgáltatást.

  A szolgáltatás segít a Kubernetes-nek meghatározni, hogy mely hírcsatornákra kívánja átirányítani az ügyfélkéréseket, valamint meghatározza a konténerportok elérhetőségét. Ugyanakkor nem maga a kérések terheléskiegyenlítője, hanem csak lehetővé teszi a terheléskiegyenlítő számára, hogy meghatározza, hová küldje őket.

  OLVASS TOVÁBB:  Mi az érvényesítés?

  Többféle Kubernetes szolgáltatás létezik, de a Nodeport a legjobb számunkra. A telepítéshez a következő konfigurációt használhatja:

  apiVersion: v1

  típus: szolgáltatás

  metaadatok:

    név: myservice

    névtér: teszt

  spec:

    típus: NodePort

    választó:

      alkalmazás: myapp

    kikötők:

      – protokoll: TCP

        kikötő: 80

        targetPort: 80

  Ezt követően egy szolgáltatás jön létre a myserivce névvel, amely a hearths portjára mutat a címkék alkalmazással: myapp. A portok szakasz rendelkezik a port és targetPort mezőkkel. Az első egy port hozzárendelésére szolgál a Kubernetes hálózatban, a második pedig annak a portnak a megadására szolgál, amelyhez a tároló bejövő kéréseket kap.

  A Nodeport szolgáltatás sajátossága, hogy létrehozása után a Kubernetes megnyit egy adott portot az összes gépen, amelyen telepítve van. Az alkalmazás elérhetővé válik ezen a porton.

  Ha a klasztert Minikube-ban telepítik, akkor virtuális gépeken található. A port megnyitásához további műveletekre van szükség. A Minikube rendelkezik egy speciális paranccsal, amely végrehajtja őket, majd megnyitja az alkalmazást a böngészőben, automatikusan helyettesítve a hozzárendelt portot:

  minikube szolgáltatás myservice-n teszt

  Összefoglaló a színfalak mögött

  Ha követte az utasításokat, és mindent helyesen csinált, most már van egy alkalmazás, amelyet a Kubernetes-en telepítettek több másolattal. 

  De még mindig sok hasznos beállításokat, fontos részleteket a platform. Ezek leírásához nem egy cikk, hanem egy egész tankönyv szükséges. Ezek közé tartoznak:

  • állandó tárolás konfigurálása;

  • a Kubernetes titkok (jelszavak, API kulcsok stb.) tárolásának konfigurálása.);

  • a megbízhatóság biztosítása kritikus helyzetekben (például amikor egy fizikai gép meghibásodik);

  • ellenőrzés;

  • konténerközi interakció a Kubernetes hálózaton belül (például alkalmazáskommunikáció az adatbázissal);

  • SSL tanúsítványok konfigurálása és az alkalmazáshoz való hozzáférés a 80-as és 443-as szabványos portokon keresztül.

  OLVASS TOVÁBB:  Megnyitjuk a Játékelemzési Karot

  Tudjon meg többet a platform finomságairól a Kubernetes fejlesztői tanfolyamunkon.

  Friss cikkek

  A történet arról, hogy milyen nehéz volt weboldalt készíteni a Prostobank számára

  Miután meghallotta a "bank weboldalát", a legtöbb fehér hátteret fog elképzelni, amelynek különböző oldalain nyereséges hitelek kamatikonokkal másznak az arcodba. De nem minden bank...

  5 ok arra, hogy inspirálja a gyermeket a programozással

  A programozás olyan hobbivá válhat, amely a jövőben hasznos lesz, és a felnőtt élet készségeinek fejlesztése20213. szeptember 22. perc38A cikk szerzője Lisa TurlychkinaA cikk...

  Kapcsolódó történetek

  HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

  Kérjük, írja be véleményét!
  írja be ide nevét

  Maradjon op - Ge a napi híreket a postaládájában