More

  Hogyan lehet növelni a termelékenységet 2-szer: egy olyan módszer, amelyről nem tudott

  Chris Bailey kanadai író és pszichológus a termelékenység három kategóriáját azonosította: az idő, a figyelem és az energia kezelésének optimalizálását. Leggyakrabban az emberek nagyobb figyelmet fordítanak az utóbbi szempontra, motivációs könyveket olvasnak, megtervezik a jövőt, listákat készítenek. De a XXI. század körülményei között ez már nem elég. 

  Az idő és a figyelem irányításával a termelékenység növelésének módjáról a kiadvány azt mondtaYana Batina egy hiteles gyorsolvasó edző, a szuperhatalmak Akadémiájának alapítója. 

  A gyorsolvasás nem csak egy könyv gyors olvasásáról szól. Javítja a memóriát, a koncentrációt és a személyes hatékonyságot. A gyorsolvasás növeli az abszolút szöveg olvasásának sebességét: nem fikciós könyvek, munkadokumentumok, levelek, üzenetek a hírnökökben, sőt fikció is. Több mint 8 éve gyakorolom a gyorsolvasást, és bizalommal mondhatom, hogy minél hamarabb elsajátítod ezt a képességet, annál könnyebb lesz követni a szakmai és személyes utadat. 

  A hallgatókkal mindig az agysebesség-képzéssel kezdjük a tanfolyamot, amely nemcsak az olvasási sebesség fejlesztésében, hanem a szakmai feladatok elvégzésében is segít. A sebesség olvasási készség elsajátítása 5 blokkra osztható. Fontos, hogy minden blokk szinte párhuzamosan menjen, nem pedig lineáris sorrendben. 

  1 blokk. Az agy sebességének felgyorsítása  

  Mielőtt a vonat sebesség olvasási technikák, meg kell, hogy gyorsítsák fel az agy, mert ha gyorsan olvasni, de az agy nem áll készen arra, hogy érzékeli az információt a sebesség az olvasás, az eredmény nem tetszik. Jelenleg rengeteg mindenféle szimulátor, rejtvény, sőt alkalmazás van a telefonon az agy felgyorsítása érdekében.  

  blokk 2. Olyan szokások eltávolítása, amelyek megakadályozzák az olvasást gyorsan 

  Regresszió visszatérés egy már olvasott szöveghez. Úgy tűnik, hogy bizonytalanság van az olvasott szöveg helyes megértésében, leggyakrabban a rossz koncentráció miatt fordulnak elő. A regressziók a”függöny”gyakorlat segítségével dolgozhatók ki. Az olvasott szöveget egy sima papírlapra kell lefedni. Ennek a gyakorlatnak a végrehajtása közben felgyorsíthatja az olvasást is, ha gyorsabban bezárja az olvasott szöveget “vak” – mal. 

  OLVASS TOVÁBB:  Mennyire ismeri a Facebook történetét. Teszt

  Koncentráció hiánya – amikor elolvasod a szöveget, és a gondolataid a felhőkben vannak. Van egy speciális gyakorlat a koncentráció képzésére. Válasszon ki egy tárgyat a szobában, például egy csészét az asztalon, majd 3 percig bámulja. A fő feladat az, hogy csak a csészére gondoljunk a gyakorlat során, ha a gondolatok elkezdenek elmenekülni, vissza kell vinni a csészébe. A képzés során fokozatosan növelni kell a tárgy koncentrációjának idejét 5-10 percre.  

  A képtelenség, hogy vegyenek részt magát egy olvasható szöveget. Sajnos nem minden szerző ír érdekes módon. Minden szövegnek saját célja van: ha egy fikció magában foglal minket a cselekményben, feltárva a karakterek képeit, akkor például egy tudományos cikk szárazabb ténymegállapítás lesz. 

  OLVASS TOVÁBB:  Mennyire ismeri a Facebook történetét. Teszt

  Fontos megtanulni, hogyan lehet részt venni bármilyen szövegben. Az olvasási cél beállítása segít ebben. Tehát, ha tudományos cikket olvas, a fő cél az, hogy információt szerezzen.  

  3. blokk. Tanulás az artikuláció szabályozására 

  Az olvasás, valamint a beszélgetés során a beszédmotoros készülék működik, más szóval-az ajkak, a fogak, a szájpadlás és a nyelv. A fő különbség egy olyan személy között, aki ismeri a gyorsolvasást, és egy olyan személy között, aki nem ismeri, az, hogy amikor magának olvas, az első beszédmotoros készülék nem vesz részt. Ugyanakkor az a személy, aki nem ismeri a gyorsolvasást, az információ agyához vezető úton van egy további akadály – a szöveg kiejtése. 

  Nem lehet teljesen megszabadulni az artikulációtól, mert ez a fiziológiánk, de megtanulhatja irányítani. Fel kell készülnie arra a tényre, hogy ez egy hosszú és összetett folyamat. Gyorsolvasó edzőként azt mondhatom, hogy 800-1000 szó / perc sebességgel biztonságosan elolvashatja az artikuláció elnyomása nélkül.  

  OLVASS TOVÁBB:  Üzleti titkok és trükkök fekete pénteken

  blokk 4. Perifériás látást fejlesztünk 

  Fejlett perifériás látás nélkül az ember nem lesz képes elsajátítani a gyorsolvasás technikáit, és továbbra is szavak szerint fog olvasni, ahogy az iskolában tanították. A perifériás látásképzés előkészítő szakasz a sebesség-olvasási technikák tanulásához. 

  blokk 5.  Mi mester sebesség olvasási technikák 

  Az olvasás különböző szintjei vannak. Alapvetően az 1. szinten olvassuk a szót, ahogy az iskolában tanították. Az olvasás következő szintje a mondatok és mondatok olvasása, majd az átlós olvasás, a függőleges olvasás, az ötödik szint pedig a fotóolvasás. Ennek alapja a fényképezés és a vizuális memorizálás. Az elv ugyanaz, mint a kamerával – először rögzítjük a szöveget az elmében, majd összekapcsoljuk a gondolkodási folyamatokat, hogy megértsük, mi van írva. 

  Ha volt egy” fekete öv ” a gyorsolvasásban,akkor fényképolvasás lenne. Ezt a technikát használják a cserkészek, kémek, amikor szükség van, hogy gyorsan olvassa el az információt, és elpusztítsa a fuvarozó. A tanfolyam során általában a 2., 3. és 4. szintet elemezzük, így a diákoknak lehetőségük van arra, hogy a legjobban tetsző technikát válasszák. 

  Következtetés helyett

  A modern valóság körülményei között rendkívül fontos, hogy minden lehetőséget felhasználjunk a személyes termelékenység növelésére. Mindannyian tudjuk, hogy elméletileg, hogy időt takarítsunk meg, időgazdálkodást kell használni, de van egy olyan gyakorlati eszköz is, mint a gyorsolvasás, amely nélkül én és a diákjaim már nem tudják elképzelni az életüket.

  OLVASS TOVÁBB:  Heti legfontosabb információk: 4 Instagram-frissítés és új YouTube Analytics jelentés

  Friss cikkek

  Kapcsolódó történetek

  HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

  Kérjük, írja be véleményét!
  írja be ide nevét

  Maradjon op - Ge a napi híreket a postaládájában