More

  Hogyan lehet munkát szerezni a tesztelés során, hogy szakemberré váljon

  Az önképzésről, interjúkról, js tanulási tapasztalatokról és szakmai gyakorlatról a Geekbrainsban12 március 202110 минут13425https://d2xzmw6cctk25h.cloudfront.net/post/2568/og_image/87065b200805a31c4641928d5ef4a1ab.jpg

  Alexander Yudaev már régóta ismeri az informatikai világot, vezető tesztelőként dolgozik. A GeekBrains-nél tanult a Fullstack JavaScript részlegen, segített neki gyorsan megtanulni a programozási nyelvet, és bővíteni a szakmai látókörét.

  Sziasztok! A nevem Alexander, én vagyok a vezető webes alkalmazás tesztelő I-teco. A tesztelés során nyolc évig képes voltam ennek a munkának a különböző aspektusait kiértékelni: manuálisan, automatizálással, led-es csapatokkal oldottam meg a problémákat, folyamatosan tanultam. Ebben a cikkben, azt fogja mondani, az én személyes tapasztalat fejlesztése “a semmiből”: a tudás, készségek által megkövetelt tesztelő, az önálló tanulás, online tanfolyamok, arról, hogy mit várhatunk interjúk. Külön figyelmet fordítok a JS tanulására-arra, hogy ez a nyelv hogyan lehet hasznos az automatizálás tesztelésében, valamint sok más feladat megoldásában.

  Kezdje a tesztelést tapasztalat nélkül

  Miközben az intézetben tanultam, technikai támogatást kaptam, a diploma megszerzése után egy ideig ott maradtam, mert nem tudtam, hová menjek tovább, és hogyan fejlődjek. A kilátások keresése érdekében az Onlanta-ba költöztem, a LANIT csoport cégébe, ahol az első három hónapban technikai támogatásban is dolgoztam. Mi volt több szolgáltatások kontroll alatt tartani, de ha valami elromlott, elkezdett hív minket, akkor feldolgozott ügyfél hív, készült kérések átment a műszaki szakemberek. Hamarosan, a rendező a Penza ága ” Onlanta “azt mondta, hogy volt egy üresedés egy tesztelő” Lanita”, és meghívott, hogy adja át egy interjú. Ugrott a lehetőséget — ez egy érdekes új tevékenység számomra. És bár nem rendelkeztem a szükséges tapasztalattal és tudással, az interjú készítői azt a vágyat látták bennem, hogy fejlődjek,” égő szemek”, és elfogadtak a csapatba. De röviddel azelőtt, nem is tudtam, hogy van olyan irány, mint a tesztelés.

  A “Lanita” munkájának másfél éve elméleti alapot adott a szakma fejlődéséhez. Folyamatosan éhes voltam az információra-mindent megtanultam, amit el tudtam érni, és naponta gyakoroltam. Az egyik első tudásforrás számomra Roman Savin “a Dot Com tesztelése, vagy a hibák visszaélésének útmutatója”című könyve volt. Természetesen olvastam cikkeket a Habr-ről és más informatikai erőforrásokról, tanulmányoztam a jól ismert Natalia Rukol anyagait-tesztelőket és tesztvezetőket képez. Lanitában nem volt túl sok tesztelési feladat — nem voltam 100% – ban betöltve, elegendő időm maradt a független képzésre.

  A főállással párhuzamosan esténként és hétvégén is elkezdtem távolról dolgozni-egy egyéni vállalkozó reklámtermékeinek tesztelését különböző ügyfelek számára. Ezek elsősorban promóciós oldalak, céloldalak, valamint online játékok hirdetési jellegű. Teszteltem például a 2014-es FIFA-világbajnokságra vonatkozó “Sportmaster” online kvízt, a Hotpoint Ariston termékoldalait és az Olmeca Facebook-alkalmazását.

  Aztán munkát kaptam a Bell Integratornál. Ez a második kísérletben történt: az első interjú sikertelen volt. Abban az időben nem sokat tudtam az SQL-ről-ki kellett találnom, hogyan kell lekérdezéseket írni, választani, és “kommunikálni” az adatbázisokkal a gyakorlatban. Két hétig intenzíven dolgoztam, anyagokat tanulmányoztam a témában. By the way, a webhely segített nekem ezzel sql-tutorial.ru: ott lehet feladatokat egymás után, hogy lekérdezéseket adatbázisok interaktívan. Ily módon sikerült megszereznem a szükséges gyakorlati készségeket. A második interjú előtt még a várt fizetésem szintjét is megemeltem. Végül az erőfeszítést jutalmazták — munkát kaptam a megadott fizetéssel. Számomra ez egy áttörés és ösztönzés volt arra, hogy még intenzívebben haladjunk előre. Körülbelül egy évig kellett abbahagynom a részmunkaidős munkát — egy barátot ajánlottam a helyemre, teljesen belemerültem a fő munkába.

  OLVASS TOVÁBB:  Mi az érvényesítés?

  Hogyan ismerhettem meg a kódot

  Körülbelül négy évig dolgoztam a Bell Integratornál. Ez a változás és az állandó fejlődés útja volt: egy évet “rendes” pozícióban töltöttem, majd vezető szakember lettem — most felelősebb feladatokat kaptam, ellenőriztem az emberek tesztelését és kezelését. Ezután meg akartam “érinteni” a kódot, majd a vállalatnál végzett munkám vége felé megszereztem az első tapasztalataimat az automatizálás tesztelésében.

  OLVASS TOVÁBB:  A GeekBrains toborzást nyit a BI Fejlesztési Osztályra

  Saját belső keretrendszerünk volt a PHP-ben, és automatizálni kellett az API tesztelést (REST and SOAP). Általánosságban elmondható, hogy API kéréseket készítettünk a beépített PHP cURL segítségével — kihúztuk az adatokat, majd összehasonlítottuk a kapott metódus válaszokat azzal, amit elvártunk tőlük. Tehát először részt vettem egyfajta, de még mindig tesztautomatizálásban. Ebben az irányban szerettem volna tovább fejlődni, erről a kollégáimnak is meséltem.  És mivel még soha nem találkoztam PHP-vel, egyetértettem a feletteseimmel abban, hogy időt kapok a tanulásra. Két hét múlva belemerültem a nyelvbe, majd elvégeztem egy tesztfeladatot rajta, majd körülbelül egy évet töltöttem az automatizálás tesztelésével.

  Híd a fejlesztéshez

  Minél jobban megismertem a kódot, annál valóságosabb volt az álmom, hogy saját szoftverterméket készítsek. Az egész azzal kezdődött, hogy szükségem volt egy kérelemre a személyi jövedelem és költségek elszámolására. Sok eszközt kipróbáltam, de egyik sem volt elég kényelmes és átlátható ahhoz, hogy dolgozzak vele. Csak azt akartam, hogy adja meg az adatokat, majd küldje el a szerver—, hogy a program maga is figyelembe veszi a kézhezvételét, majd terhelése alapok, valamint jelentéseket generál kérésre. Az ideiglenes megoldás számomra a Google-Táblázatokban történő elszámolás volt, de kellemetlenséget is okozott, ezért elhatároztam, hogy írok valamit a sajátomról.

  Az alkalmazásnak online elérhetőnek kellett lennie, hogy például a boltba való utazás során megadhassam a telefonomból származó költségek összegét, majd — otthonról — ugyanolyan könnyen új jövedelmet szerezhetek a böngészőn keresztül.

  Как получить работу в тестировании и вырасти в специалиста

  Volt egy ötletem, hogy mit akarok, és hogyan kell kinéznie, így elég gyorsan tudtam kiválasztani a projekthez egy technológiai köteget. A népszerű nyelvek közül véleményem szerint a legelterjedtebb a JavaScript. Használhatja azt, hogy alkalmazásokat készítsen az interneten, valamint a mobil eszközökön, ha hirtelen szüksége van rá, akkor az asztalra. Ugyanakkor a JS lehetővé teszi mind a frontend, mind a backend megvalósítását. Igen, ez a megközelítés nem ad helyet, de az én esetemben nem volt szükség.

  Így, felvettem a tanulmány JS, de egy bizonyos ponton rájöttem, hogy én mozog túl lassan független osztályok. Emellett a nyelv mellett a React keretrendszereket, csomópontokat is elsajátítottam.js. Úgy döntöttem, hogy az osztályok egy tanár segít elérni a célom gyorsabb, így feliratkozott a Fullstack JavaScript kar GeekUniversity.

  Bár kezdetben a kurzusokra való beiratkozás döntése nem kapcsolódott a fő feladatomhoz, később a megszerzett tudás segített a tesztelésben. Amikor megtanultam, hogyan működik a JavaScript általában, képes voltam kódot írni benne, hogy automatizálják a webes alkalmazások tesztelését. Sőt, kiderült, hogy a JS ökoszisztémában számos hasznos eszköz létezik ezekre a feladatokra.

  OLVASS TOVÁBB:  Mi a természetes nyelv feldolgozása és miért van rá szükség

  Как получить работу в тестировании и вырасти в специалиста

  Fullstack JavaScript in online courses: előnyök és hátrányok 

  Edzés közben szinte nem volt szabad időm. Esténként, éjszaka és hétvégén ültem és tanultam, beleestem, fejlődtem és kipróbáltam valamit. Bárki, aki meg akarja venni a tanfolyamot, meg kell értenie, hogy sok erőfeszítést igényel. Kezdetben könnyű pihenni-az első két hónapban minden egyszerűnek és egyszerűnek tűnik, de előbb-utóbb elkezd csúszni, és ez lesz az “igazság pillanata”, amely megmutatja, mennyire készen áll a nehézségek leküzdésére a cél érdekében. Például két tanfolyam nagyon nehéz volt, egyikük-a React – en-még újra át kellett mennem.

  Általánosságban elmondható, hogy a GeekBrains által nyújtott tudáskészlet nem rossz a JavaScript fejlesztésbe való merítéshez. A kurzusok előtt nem tudtam megérteni, hogy mi az asynchrony és hogyan működik. Az óra alatt végre rájöttem. Meg kell azonban érteni, hogy a szokásos képzési blokk csak nyolc osztályból áll, alapvető ismereteket nyújt a témáról, nem pedig kimerítő ismereteket. Ezért nem támaszkodhat egyedül a tanfolyamokra, és számíthat arra, hogy hűvös szakember lesz. Lehetetlen korlátozni magát az előadások és kézikönyvek anyagaira — sokat kell olvasnia, figyelnie és megértenie magát.

  OLVASS TOVÁBB:  A GeekBrains első online érettségi: AI Kar

  Természetesen a gyakorlat nagyon fontos. Közben a vizsgálatok során megtudtuk, hogy a weboldalak, tett egy “kirakat” a Vue írt a saját kis chat, de a legérdekesebb dolog várt ránk, a szakmai gyakorlat. Ekkor volt lehetőségem összeállítani egy csapatot, hogy dolgozhassak a jövedelem-és költségtérítés elszámolására irányuló pályázaton. Nagyon hasznos élmény volt.

  Как получить работу в тестировании и вырасти в специалиста

  Egyébként az alkalmazás alapverziója készen áll-a kód nyitva van a Githubon. Már vannak ötleteim a projekt továbbfejlesztésére. Például szeretném részben automatizálni az információk hozzáadását — úgy, hogy maga a program beolvassa a telefonra vagy e-mailre érkező értesítésekből származó bevételekre és terhelésekre vonatkozó adatokat.

  Hogyan lehet a legtöbbet kihozni a GeekBrains szakmai gyakorlatából

  Ha lesz interning GeekBrains tanfolyamok, a legfontosabb dolog az, hogy az ügyet komolyan. A tanárok carte blanche-t adnak Önnek a projekthez, amelyet meg fog tenni. Senki sem fogja szorosan irányítani és megtervezni a munkát az Ön számára. Lesz néhány “ellenőrzési pont”, de maga fogja felépíteni a munkafolyamatot. Ahhoz, hogy működjön, össze kell szedned magad és körül kell nézned.

  Ha van Termék ötleted, próbáld meg vonzani a legaktívabb osztálytársakat a csapatodhoz a szakmai gyakorlat során.

  Ha még nincs ötlete, keresse meg az aktív és lelkes csapatvezetőket, akik felajánlják Önnek a munkatervet és a lehetőséget, hogy kiegészítse azt. Csak ebben a forgatókönyvben mindannyian sikeresen teljesítik a szakmai gyakorlatot.

  Friss cikkek

  Kapcsolódó történetek

  HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

  Kérjük, írja be véleményét!
  írja be ide nevét

  Maradjon op - Ge a napi híreket a postaládájában