More

  Hogyan lehet automatizálni a Core Web Vitals adatgyűjtést a Google lapokban

  Ebben a cikkben elmondjuk, hogyan lehet automatizálni az alapvető webes Vitals adatok gyűjtését a Google Táblázatokban, egyesíteni a jelentést egyetlen táblázatba grafikonokkal, és összehasonlítani nemcsak az oldalak teljesítményét, hanem a versenytársak oldalainak adatait is.

  Szeretné, hogy ugyanaz a menetrend bármely Core Web Vitals paraméterek (a továbbiakban: CWV)? 

  Pivot Tábla Sablon 

  Mi a jó a módszeremmel kapcsolatban: először nemcsak a támogatott webhelyet, hanem a versenytársak webhelyeit is elemzi, másrészt nem a fő oldalakat értékeli (mint a legtöbb szolgáltatásban), hanem a támogatott listákat (vagy kártyákat/cikkeket/…). 

  Az induláshoz először el kell döntenie azokat az oldalakat, amelyeket nyomon követünk. Attól függ, hogy hány sablont használ a webhelyén, és mennyire fontosak. Egy online áruház esetében kétféle sablon létezik: katalógus oldalak és termékoldalak. Hozzáadhat egy kezdőlapot, de általában kevés forgalmat hoz az Általános háttérhez. 

  Oldalak előkészítése a követéshez 

  Először is döntse el azokat a versenytársakat, amelyeket követni kíván. Ehhez meg kell, hogy a vezetők szempontjából láthatóság a Google, majd válasszon közülük közvetlen versenytársak. A jövőben összehasonlítjuk, hogy a CWV metrikák változásai hogyan befolyásolják a láthatósági mutatókat. 

  Hogyan azonosíthatom az egyenértékű oldalakat? A reprezentativitás, veszem 3 oldalak különböző sablonok. Például 3 oldalas listák. Kis mennyiségben az ilyen oldalak manuálisan vagy a lekérdezés keresőmotorjain keresztül találhatók a webhelyen [webhely: site.ru kérés]. 

  Ha több mint 5-7 versenytárs van, és több sablon is létezik, akkor ezt a Google táblázatokon keresztül automatizálom (példa egy sablonra-a képlet tovább bővíthető). Ezután elküldöm a kapott kéréseket a Kulcsgyűjtőnek (de bármilyen más kimeneti módszert is használhat), majd adatokat gyűjtök a SERP-ről bármely PS-re. 

  Как автоматизировать сбор данных Core Web Vitals в Google Таблицах

  Az adatok összegyűjtésekor töltse le a “keresési eredmények adatainak exportálása” jelentést, szűrje az első oszlopban lévő üres sorokat, majd voila: a releváns oldalak kész listája! Az út során azt is ellenőrizheti, hogy a versenytársak milyen jól azonosítják a releváns oldalakat. 

  A sikoltozó béka SEO pók előkészítése 

  Először csatlakoztatnia kell a PageSpeed API-t. Ehhez menjen a sikoltozó béka (“béka” a közös optimalizálás :)) konfigurációban→API hozzáférés→PageSpeed Insights. 

  Как автоматизировать сбор данных Core Web Vitals в Google Таблицах

  Lesz egy link https://console.developers.google.com/apis/credentials, amelyre kattintania kell a kulcs megszerzéséhez. 

  API kulcs létrehozása: 

  Как автоматизировать сбор данных Core Web Vitals в Google Таблицах

  Hozzáférés engedélyezése a Google PageSpeed Insights API-hoz. 

  Как автоматизировать сбор данных Core Web Vitals в Google Таблицах

  Как автоматизировать сбор данных Core Web Vitals в Google Таблицах

  Nagyszerű, most van egy kulcsunk, amelyet beillesztünk a sikoltozó békába, majd kattintsunk a Csatlakozás gombra. Adatokat gyűjtünk a Pagespeedről, de meg kell határoznunk, hogy mely adatokat fogjuk húzni: asztali vagy mobil. 

  Ugyanabban az ablakban számos paraméter gyűjthető. Ezek 5 csoportra oszthatók: 

  • Áttekintés-általános információk az oldalról, például maga az oldal mérete, HTML, CSS.  
  • CrUX metrikák-a Chrome-felhasználók átlagos adatai az elmúlt 28 napban (Chrome felhasználói élményről szóló jelentés). 
  • Lighthouse mutatók-valós idejű adatok világítótorony. 
  • Lehetőségek-tippek javítása PageSpeed mutatókat minden oldalon.
  • Diagnosztika – itt van egy olyan hasznos mutató, mint a DOM fa elemeinek száma. 
  OLVASS TOVÁBB:  Online áruház létrehozása kész megoldás alapján 1C-Bitrix

  Az elemzéshez mindent felhasználunk, kivéve a lehetőségeket (bár ezek a mutatók alapján irányítópultokat építhetünk, de ez már nem releváns a cikk témájához). 

  Oldalak beolvasása, eredmények elemzése 

  Itt minden egyszerű: hozzáadjuk a kapott URL-eket oldalaink, valamint a helyszínek a versenytársak, hogy a béka a mód→lista mód. 

  Как автоматизировать сбор данных Core Web Vitals в Google Таблицах

  Várjuk meg, amíg a vizsgálat befejeződik, majd töltse le a jelentést az “Exportálás” gombbal. Ezután Excel vagy Google táblákon keresztül nyitjuk meg, URL-név szerint rendezve, hogy a webhelyek rendben legyenek, majd feltételes formázással töltsük ki az érdeklődő oszlopokat. 

  Как автоматизировать сбор данных Core Web Vitals в Google Таблицах

  Ily módon egyértelműen meghatározzuk a letöltési sebesség konkrét paramétereit, amelyeket lemaradunk a versenytársaktól, és meg tudjuk magyarázni az ügyfélnek vagy a menedzsernek, hogy pontosan mit kell javítani az oldalon. A Google segít részletezni a fő sebességparamétereket, valamint azt, hogy miért felelősek. 

  OLVASS TOVÁBB:  Az oroszországi digitális marketingszakemberek fizetésének elemzése 2020-ra és a jelöltekre vonatkozó követelmények

  Legyen felkészülve-egyes oldalakon előfordulhat, hogy az adatok nem állnak rendelkezésre 🙁 ez azért van, mert a webhelyek tiltják az URL-ek elemzését. Ebben az esetben érdemes megpróbálni rendezni a bot különböző felhasználói ügynökeit a békából, talán ingyenes proxykat keresve. Jobb, ha csökkentjük a webhely feltérképezésének sebességét: 1-2 másodperc alatt beállíthatja az egyetlen URL feltérképezésének sebességét. Ha semmi sem segít, ezeket az oldalakat el kell távolítani az elemzésből és a további szkennelésből. 

  Beállítása rendszeres szkennelés sikoltozó béka SEO Spider 

  Amikor először állítottam be a békát egy ütemezett vizsgálathoz, el voltam törve, mivel nem tudtam, hogy képesek konfigurálni a szkennelést a konzolon keresztül interfész nélkül, majd ezeket a parancsokat a feladatütemezőbe helyezni. Felmásztam, hogy foglalkozzak ezekkel a parancsokkal, rájöttem. Amikor elkezdtem beállítani a Feladatütemezőt, rájöttem, hogy a béka saját ütemezővel rendelkezik! 

  Most jól emlékszem, hogy angolul a “tervezés” nem csak a “tervezés”, hanem a bonyolult “ütemezés” szó is, amely a “Fájl” menüben található»: 

  Как автоматизировать сбор данных Core Web Vitals в Google Таблицах

  Mit kell tennünk ebben a menüben? Az első szakaszban (“Általános”) meg kell neveznie a projektet, konfigurálnia kell a szkennelési frekvenciát. Hétfőnként éjszaka állítottam be, hogy a reggeli heti monitorozással ellenőrizhessem az adatokat a letöltési sebesség szempontjából is. 

  A következő ablakban (“Start opciók”) meg kell: 

  1. Válassza a” lista ” szkennelési lehetőséget (vagyis az URL-ek listájának beolvasása, nem pedig a teljes webhely). 
  2. Adja meg a TXT formátumban beolvasandó URL-ek listájának elérési útját. 
  3. Adja meg a béka konfigurációs fájl elérési útját (ahol a felhasználói ügynök, a szkennelési sebesség, valamint a szükséges Oldalspeed ellenőrző pontok konfigurálhatók).  
  4. Jelölje be a “PageSpeed Insights” API-szolgáltatások jelölőnégyzetét. 

  Как автоматизировать сбор данных Core Web Vitals в Google Таблицах

  Az utolsó ablakban válassza az “Exportálás” lehetőséget: 

  • “Fej nélküli” (üzemmód Az interfész betöltése nélkül, automatikus exportálás lehetőségével). 
  • A mappába menteni a szkennelési fájlt. 
  • “Időbélyegzett mappa létrehozása kimeneten” (minden szkennelés külön fájlba kerül, nem felülírva).
  • Azt javaslom, hogy mentse el a beolvasási fájlt (a” feltérképezés mentése ” jelölőnégyzetet), hogy később visszatérhessen hozzá.
  • Az “Export lapok”, “tömeges Export” és a “jelentések” gombok tartalmazzák a mentendő füleket (elhagytam a “belső:minden” és a “PageSpeed:All”), valamint a jelentések típusát (ehhez a feladathoz nem választhat semmit ezeken a mezőkön). 
  • A formátumot ki kell választani “gsheet” online megjelenítéséhez a jelentés. 
  • Továbbra is csak a hozzáférést kell megadnia a Google-fiókból, ahol a jelentés mentésre kerül. 
  OLVASS TOVÁBB:  Belső összekapcsolási módszerek az online áruházakhoz

  Как автоматизировать сбор данных Core Web Vitals в Google Таблицах

  A teszthez ütemezzen be egy jelentést, amelyet 5 perc alatt kell létrehozni, ellenőrizze azt a jelentésben a Google Drive-on, és élvezze, milyen nagyszerű vagy! 🙂

  Egy jelentés egyesítése egyetlen táblázatba grafikonokkal 

  Pivot tábla esetén hozzon létre két vagy több ütemezett vizsgálatot (5 percenként több beolvasást hozhat létre). 

  Most külön táblázatot alkotunk: konfiguráljuk a szükséges CWV paraméterek átvitelét, valamint az összes adat vizuális formában történő kialakítását. 

  Elemezzük részletesebben ezeket a 2 műveletet. 

  Mozgó lánctalpas paraméterek egy pivot tábla 

  Ehhez létre kell hoznunk egy fület a pivot táblázatban egy adott dátum adataival (a fület dd/mm/yy formátumban lehet megnevezni). Ezután elmagyarázom, hogyan automatizáltam és optimalizáltam az adatszerzést az alapvető mechanika megértésével. De lehet, hogy kényelmesebb az Ön számára, hogy másképp csinálja. 

  Az első oszlop első sorában beillesztek egy linket az adattáblához. Ehhez nyissa meg a “Screaming Frog SEO Spider” mappát a Google Drive-ban, ahol elmentheti az összes beolvasást. Ezután lépjen a mappába a tervezés létrehozásakor megadott névvel, majd egy adott dátummal rendelkező mappába. Itt lesz egy “pagespeed_all” táblázat, nyissa meg, majd másolja az URL-t a címsorból. 

  A második sorból már van egy táblázat az oldalaink URL-címeivel, a versenytársak oldalaival, valamint a nyomon követett paraméterekkel. Az elemzéshez adatokat vettem a teljesítmény Pontszámáról, a CrUX FID – ről, az LCP-ről és a CLS-ről. 

  OLVASS TOVÁBB:  Online áruház létrehozása kész megoldás alapján 1C-Bitrix

  Hogyan automatizáljuk az adatok kitöltését? Elemi! Az “=IMPORTRANGE ” képlettel. Az adatforrás tábla címe az első cella a táblázat címével (példa egy dátum táblázatára). Az oldalcímeket is be kell illeszteni ebbe a képletbe, de a példámban a címet értékként illesztettem be az URL átnevezéséhez az NDA miatt. A példám összes többi paraméterét a képlet veszi át. 

  Ha adatokat gyűjt egy fiókban, a táblázat pedig egy másikban található, akkor kattintson a “hozzáférés megnyitása” gombra a táblázathoz, ahonnan az adatokat veszik. 

  Как автоматизировать сбор данных Core Web Vitals в Google Таблицах

  Adat kimenet 

  Ehhez létre kell hoznunk egy fület, majd dátum szerint össze kell gyűjtenünk az adatokat a lapokból.  Ebben a formátumban csinálom: 

  Как автоматизировать сбор данных Core Web Vitals в Google Таблицах

  Asztal. A grafikon a “=SPARKLINE”képlet segítségével készül. Az URL-eket sorrendbe állítottam, feltételes formázással átfestettem a webhelyekre, az értékeket “= VPR” segítségével húztam fel, mivel a béka szkennelésekor az oldalcímek beolvasásának sorrendje néha megváltozik. 

  Később finomítottam ezt a statisztikát, majd az adatokat oldalanként csökkentettem (azonos típusú oldalaim vannak, csak listák) a “=cpnach ” képlet segítségével a webhely átlagára (a táblázatok lap): 

  Friss cikkek

  Kapcsolódó történetek

  HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

  Kérjük, írja be véleményét!
  írja be ide nevét

  Maradjon op - Ge a napi híreket a postaládájában