More

  “Elérte az” üvegplafont “és megkezdte a további fejlesztést”

  Marat Barashkin – a rendszergazda munkájának sajátosságairól és arról, hogy miért nem felesleges a tudás 2020. november 16., 6 perc 4345https: //d2xzmw6cctk25h.cloudfront.net/post/2441/og_image/352afe288b9ae43bc72c0f531951c44a.png

  Helló! A nevem Marat Barashkin, Tambovban élek és dolgozom. Első szakterületem a rendszergazda. A szakma érdekes, de mint kiderült, nem elég kecsegtető városom számára. Lehetséges volt folytatni a munkát, de úgy döntöttem, hogy mindent megváltoztatok , amit nem bánok meg. Remélem, hogy a cikkem segít másnak dönteni a változásról.

  Rendszergazda egy kisvárosban

  Tambov nem megapolisz, de az internetes infrastruktúra itt nagyon fejlett. Korábban rendszergazdaként dolgoztam a Proma-Telecom internetes szolgáltatónál, amely főleg jogi személyekkel foglalkozott. Sok volt a felelősség.

  1. A vállalat által biztosított hálózatokkal, rendszerekkel és szolgáltatásokkal kapcsolatos problémák megoldása – hardver és szoftver egyaránt. Ezek az internet-hozzáférés, az IP-telefonálás, az IP-televízió és minden, ami hozzájuk kapcsolódik.
  2. Internet-hozzáférés adminisztrációja kernel szinten, terjesztés és hozzáférés.
  3. Új berendezések felállítása – gyakran problémás volt, különösen a ZTE, a Planet WSD-800, valamint a Skolkovótól érkező NEC eszközei különböztek ebben. Csapatunknak villognia és konfigurálnia kellett a hálózati modulokat.

  Nagyon tetszett a munka: volt egy érdekes csapat, megértő vezetés és jó feladatok. A fizetés meglehetősen tisztességes volt, ráadásul volt szabadidőm, amikor arra gondoltam, hová akarok tovább lépni.

  Egyébként szerencsém volt, hogy elhelyezkedtem egy informatikai cégnél, ahol mindenki megérti a rendszergazda fontosságát és értékeli a munkáját. Egy hétköznapi, nem informatikai cégnél teljesen más a hozzáállás – nemcsak az én városomban, hanem más régiókban is. A legtöbb szervezetben a rendszergazda szinte ügyintéző fiúnak számít, akinek meg kell tennie, bármit is mondanak neki, függetlenül attól, hogy ezek a feladatok a munkaköri leírás részét képezik-e vagy sem. És ennek a pokoli munkának a jutalma szinte szimbolikus. Tehát, amikor a Prokma-Telecom elhagyása után munkát kerestem, felajánlottak egy üres álláshelyet havi 20 000 rubel fizetéssel, valamint az autók üzemanyagának és kenőanyagainak kompenzációjával. Feladatok – utazás a régióban bármikor és az ügyfelekkel kapcsolatos problémák megoldása – technikai jellegű és nem is természetszerű.

  Cégemben elértem az “üvegplafont”, és elkezdtem gondolkodni a további fejlődésen. Ebben segített egy eset – a Prokma-Telecomot eladták a Rostelecomnak, mivel elbocsátott minden alkalmazottat, engem is. Igen, ismét lehetett rendszergazdaként elhelyezkedni, de nem akartam a Rostelecomnál vagy a Green Pointnál (ez egy másik Tambov-i szolgáltató) dolgozni. A helyi kiskereskedelmi láncok üzlethelyiségeiben is lehetett foglalkozni a pénztárgépek kezelésével, de nagyon sok negatív véleményt hallottam az ilyen munkáról, ezért úgy döntöttem, hogy nem a munkáltatómat, hanem a szakmámat változtatom meg.

  A változás ideje – a front-end szakma a GeekBrains-nál

  Meg voltam győződve arról (és most is), hogy az internet a technológia jövője. Azonnal tanfolyamokat kezdtem keresni, és megtaláltam a “Frontend Developer” szakmát a GeekBrains-nál . Sikeresen megkaptam ezt a specialitást. Különösen hálásak vagyunk Igor és Ilya Filimonov tanároknak, akik tudnak egyszerűen nehéz dolgokról beszélni, és minden kérdésre részletes választ adni. Szeretném megjegyezni, hogy a szakemberré váláshoz nemcsak tanfolyamokra kell járnia, és abszolút minden házi feladatot elvégeznie, hanem meg kell próbálnia felhasználni a fórumokon, dokumentációban, könyvekben, videókban és más csatornákon szerzett további információkat is.

  OLVASS TOVÁBB:  Első Kotlin alkalmazás Androidra

  Tanács – ha az az érzésed, hogy amit nézel vagy olvasol, helytelen, akkor ne térj vissza ehhez a forráshoz . Valószínűleg minden így van. Ha tanfolyamokon tanul, harmadik féltől származó forrásokat csak a téma magabiztos megértése után kell tanulmányozni. Például el kell kezdenie elsajátítani egy programozási nyelv tervezési mintáit, miután megértette annak munkájának fogalmát.

  A frontend mellett választottam még egy szakmát – egy rendszergazdát . Szüksége volt rá, hogy hivatalos állami igazolást szerezzen. Még mielőtt beiratkoztam a tanfolyamokra, a média egy másik kormányzati elképzelést tárgyalt – mindenkit kötelezni arra, hogy az oktatási intézményben kapott szakterületen dolgozzon. Ezenkívül szükség volt a tapasztalatok és ismeretek rendszerezésére. Szerencsére ez is sikerült, és ügyeltem arra, hogy a tanfolyamok nagyon szilárd alapszintet nyújtsanak. Egyszer kevesebb tudással rendelkező rendszergazdaként kezdtem. A tanfolyamokat két kiváló tanár oktatta – Sergey Kruchinin és Andrey Buranov, kiváló szakemberek és jó emberek. Nagyon hálás vagyok nekik.

  OLVASS TOVÁBB:  Unreal Engine 4 játékfejlesztési osztály

  "Elérte az" üvegplafont "és megkezdte a további fejlesztést"

  Hurrá, új munka!

  Körülbelül négy hónapba telt, mire azonnal munkát találtam. Ennek oka az, hogy képtelen önéletrajzot írni, érdemeiről és sikereiről beszélni. De négy hónap kiváló eredmény, feltéve, hogy nem volt munkatapasztalatom.

  Most a Techbox LLC-nél dolgozom (Skobeev & Partners vállalatcsoport). A szervezet nem túl nagy, de nekem minden megfelel. Feladataim a webhelyek és szolgáltatások fejlesztése, műszaki és tartalmi szerkesztések. Tanultam front end fejlesztőnek, de teljes stack-el dolgozom. A SEO optimalizálása is tényező – a keresőmotor-optimalizálással foglalkozó szakemberek felsorolják azokat az ajánlásokat, amelyeket fel kell venni az oldalra, és én meg is teszem.

  Az új helyszínen a jövedelem 25-30% -kal nőtt. És ez még azt is figyelembe veszi, hogy a járvány idején a bérek mintegy harmadával csökkentek. Mi a teendő, nehéz időkben nehéz döntéseket kell hoznia.

  Irodánkban a világ legjobb csapata van, mindegyik technikus, és nemcsak srácok, hanem gyönyörű és társaságkedvelő lányok is. Itt mindenkivel megtalálhatja a kölcsönös megértést, tanácsot kaphat vagy segíthet valakinek.

  Például elmondok egy kissé problémás projekten való munkáról. Valahogy kaptunk egy bolti sablont, amelyet át kellett vinni a MODX CMS-be. Kezdetben úgy döntöttünk, hogy a sablon a Griden van, mivel a 4-es 1-es rácsot a CSS osztályokba írták, ez alapján az elrendezést az ügyfél minden kívánságának figyelembevételével készítettük el. De mint kiderült, minden működik a Firefoxban és a Chrome-ban, de a Safari-ban szétesik. Világos, hogy az ügyfél boldogtalan volt, de végül minden megoldódott, és a csapat vezetője (és az egész csapat) nagyon profin járt el ebben a helyzetben.

  Az egyetlen probléma az iroda viszonylag kicsi munkaterülete, nagyobb asztalt szeretnék. De ezek apróságok, főleg, hogy most távolról dolgozunk. Egyébként egy kis tanács – ha otthon dolgozik, és most nagy valószínűséggel ez a helyzet, akkor külön kell választania a munkahelyi és otthoni környezetet. Nem a főgépen, a gazdagépen dolgozom, hanem a vendég PC-n.

  OLVASS TOVÁBB:  Algoritmusok és adatstruktúrák a fejlesztők számára

  Mi kell egy jó szakembernek?

  Bárki is dolgozik az informatikai iparban, ismernie kell a virtualizációt, a konténerezést, képesnek kell lennie az adatbázissal való együttműködésre és meg kell értenie néhány programozási nyelvet a kód megértésének szintjén. Minek? Megérteni a kollégákat és teljesen elmerülni a nagyon technikai problémák megoldásában is. Tehát, ha Ön front-end fejlesztő, akkor megértheti a backend fejlesztők feladatait, és segíthet nekik megoldani őket.

  "Elérte az" üvegplafont "és megkezdte a további fejlesztést"

  Komponens osztály a Bitrix-ben

  Feltétlenül meg kell érteni az alapvető dolgokat: a rutinfeladatok végrehajtásának alapjait, tisztában kell lennie azzal, mi van a bejáratnál és mi lesz a kijáratnál. Például hogyan lehet engedélyezni a webhelyen, mi az a hozzáférési jogkivonat és a frissítési token. A problémák megoldásának eszközei segítségével pedig a végrehajtás során dönthet.

  Már elsajátítottam a JavaScript-et, a Bash-ot (más néven Shell), a PHP-t és számos más fontos dolgot. Nagyon hiányzik az angol felső szintű középszintű tudás – ebben az esetben nem csak angolul tudtam elolvasni a műszaki dokumentációt, hanem más fontos dolgokat is megtanultam. Különböző projektekkel és technológiákkal dolgozom, ezért időről időre hiányosságok merülnek fel az egyéb ismeretek terén. Megértem, hogy nem lehet mindent tudni, de mégis nagyon szeretném, ezért igyekszem új ismereteket szerezni, ahol csak lehetséges. A korábban tanultakból abszolút minden jól jött – túlzás nélkül.

  Most a Java-t tanulom, és a közeljövőben azt tervezem, hogy a C ++ -ról szóló ismereteket hozzáadom a profi malacka bankomhoz. A jövőben a különféle programozási nyelvek, keretek és technológiák munkájának alapjainak megértése lehetővé teszi komplex rendszerek létrehozását, mobilalkalmazások fejlesztését és megoldások kínálását az IoT területén. Szeretnék mind magamnak, mind az embereknek hasznot húzni.

  "Elérte az" üvegplafont "és megkezdte a további fejlesztést"

  Tippek kollégáknak

  Legjobb tipp: próbáljon folyamatosan fejleszteni képességeit. Ha alacsony, akkor a kód furcsa, logikátlan, nehéz fenntartani. Például láttam 1500 darabnyi kóddarabot, amelyeket kívánság szerint 500-ra lehet csökkenteni.

  OLVASS TOVÁBB:  Az ügyfelek helytelen beállításokat (IP-címeket) kapnak a DHCP-n keresztül

  Ha fejleszt valamit, csatlakozzon a termék közösségéhez, amely alapján felépíti a projektjét. Ez nem csak új információk fogadását segíti, amelyek felhasználhatók a jelenlegi problémák megoldására, hanem a legjobb gyakorlatok megosztását is a kollégákkal.

  Tudok ajánlani egy forrást azoknak, akik megtanulják a JavaScript-et – learn.javascript.ru. Nagyon sok ingyenes információ található. Igaz, csak a fő tanfolyam kiegészítéseként szabad használni. Megismétlem a fentebb már adott tanácsot – további anyagokat kell elsajátítani, ha már rendelkezik egy alapszintű tanulmányozott témával.

  Szeretne megismerni más oktatók történetét és a fejlesztői szakmát a GeekBrains-nál?

  • – Amikor frontend lettem, a jövedelmem megnégyszereződött. Pavel Litvin – a sikertelen biztonsági tisztképzésről az egyetemen és a front-end útjához … a SEO segítségével
  • “Zokogtam azon projektek felett, amelyeket új gépelés céljából adtak nekem.” Szergej Eremenko – az üzem nehéz munkájáról, a Free Frontend programról, két gyakorlatról a GeekBrains-nál és a megfelelő interjúkról.
  • Hogyan lettem frontend fejlesztő a Mail.ru Group-nál. Veniamin Shitikov volt a raktár vezetője, majd a GeekBrainsnél tanult Frontendet, szakmai gyakorlatot végzett és munkát kapott.

  Friss cikkek

  A Yandex folytatja harcát az Afisha védjegyért

  A Yandex öt új szellemi tulajdonjogi pert indított a Rambler Group ellen. Amint arról az Interfax beszámolt, január 15-én a Yandex öt új...

  Hogyan működik az Instagram ajánlási rendszer

  Az Instagram algoritmus fejlesztője, Amog Mahapatra cikket publikált, amelyben a különféle ajánlások értékéről és a közösségi hálózat ajánlási rendszerének működéséről beszélt. Az ilyen rendszerek...

  A YouTube továbbra is kísérletezik áruk értékesítésével

  A fejlesztők bejelentették egy új funkció tesztelésének megkezdését az áruk videó útján történő vásárlásához. Egy kísérleti projekt részeként a YouTube több tartalomkészítőjét is...

  A Mail.ru Group-ot és a Yandexet monopóliumellenes törvények megsértésével vádolják

  Az Internetes Szerzői Jogvédelem Egyesülete (AZAPI) ellenzi őket. Az AZAPI panaszt tett az Eurázsiai Gazdasági Bizottságnál (EGK) a Yandex és a Mail.ru Group...

  A Google megerősítette az altémák elindítását a rangsorban

  Ez segít diverzifikálni a SERP tartalmát. A Google még 2020 októberében jelentette be az altémákat a Search On rendezvényen. Danny Sullivan elmondta, hogy...

  Kapcsolódó történetek

  HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

  Kérjük, írja be véleményét!
  írja be ide nevét

  Maradjon op - Ge a napi híreket a postaládájában