More

  “Elegem van a bányászatból – informatikához akartam menni”

  Nikita Fuchko a csapat vezetőjeként szerzett tapasztalatairól, a rugalmas készségek előnyeiről és az edzés során talált új munkáról. 20219. január 15. 72https://d2xzmw6cctk25h.cloudfront.net/post/2510/og_image/47e3012e42363d62e746f3eef8b633c9.png

  Jó napot, Nikita vagyok, vezető webfejlesztő vagyok egy informatikai startupnál, ahol technikai és csapatvezetőként is tevékenykedem. Két éve vagyok a társaságnál, ide hívott egy tanár a GeekBrains tanfolyamokról. Egyszer elmondtam neki az oktatási kézikönyvben talált hibákat. Párbeszéd alakult ki, kiderült, hogy a tanárnak saját indulója van, és interjút folytathattam velük. Érdeklődni kezdtem, mert akkoriban a cégnek már volt terméke, amely profitot termelt. De ahhoz, hogy elhelyezkedhessek, még két interjút is át kellett élnem: az osztályvezetővel és a csapattal. Minden sikerült, és most rendben van.

  Született és tanult …

  Gyerekkorom óta érdekel a technika és minden, ami ehhez kapcsolódik. A tizedik osztályban kezdett programozni: Pascalban, majd Delphiben írt számológépeket és egyéb oktatási programokat. A 11. évfolyamon írtam egy programot, amely felmérte a serdülők fizikai fejlődésének harmóniáját, és harmadik helyezést értem el a Belügyminisztérium versenyében Ufa városában. Ugyanakkor kiderült, hogy én vagyok az egyetlen hallgató a díjazottak között – a többiek egyetemeken tanultak.

  Szülővárosom Sibay (Baskortosztani Köztársaság), ott végeztem az egyetemen. Egy évvel az érettségi előtt szoftvermérnökként helyezkedtem el egy cégnél, ahol előtte érettségi előtti gyakorlaton esett át. Meghívtak az állásra, mert a leendő főnöknek megtetszett a képességeim és a felelősségem.

  Az egyetem a matematikára és az alapvető dolgokra összpontosított. Programozóként természetesen én is fejlődtem – sok érdekes programot írtam, és fejlesztettem a szociális készségeket (úgynevezett soft készségeket). Második évemben egy osztálytársammal ifjúsági mozgalmat szerveztünk, és minden hónapban olyan rendezvényeket szerveztünk, amelyeken akár száz ember vett részt. A harmadik évben ugyanazzal az osztálytárssal és más srácokkal szerveztük a diáktelevíziót. Annak érdekében, hogy ne írjak erről külön cikket, egyszerűen azt tanácsolom az összes hallgatónak, hogy ne üljön egyenesen a papjaira, hanem cselekedjen és vegyen részt olyan tevékenységekben, amelyekre akkor melegséggel emlékezni fog.

  Képzett Németországban

  Már az egyetemen kezdtem megérteni, hogy “te nem vigyázol magadra – senki sem fog vigyázni rá”. És amikor eljött a szakmai gyakorlat ideje, két lehetőséget kínáltak fel nekünk: vagy magunk szerezzünk munkát, vagy gyakoroljuk az egyetemen. A második lehetőség nem felelt meg nekem, ezért kinyitottam az internetet és elkezdtem keresni. Hamarosan találtam egy állást egy gyakornok programozónál a német Brauns-Heitmann cégnél, amely játékokat készített az ünnepekre. Angolul kellett beszélni és dolgozni, tudását előre meg kellett erősíteni. Letettem az első angol nyelvű bizonyítvány (FCE) vizsgát, 90 napra hallgatói vízumot kaptam és Németországba mentem.

  "Elegem van a bányászatból - informatikához akartam menni"

  Gyakorlatom során számos miniprogramot írtam: egy segédprogramot a készlet ellenőrzéséhez, egy konzolos képátalakítót egy weboldalhoz és egy képátalakítót grafikus felülettel a vezetők számára. Mindezt az Embarcadero-ra írtam. Álláskeresésre nem volt lehetőség – a gyakorlat után haza kellett térnem. Tehát Németországgal még nem sikerült, de klassz volt ott.

  Egyébként volt egy hűvös eset velem. A németek csak egy billentyűzetkiosztást használnak, amely tartalmazza az angol és német íráshoz szükséges összes karaktert. Szóval, nagy meglepetést okoztam a vállalat informatikai részlegén, amikor vakon kezdtem el gépelni orosz nyelven német billentyűzeten. Soha nem gondoltak a nyelvváltásra, és nem tudták, hogyan kell ezt megtenni.

  "Elegem van a bányászatból - informatikához akartam menni"

  Lett az informatikai részleg vezetője és kilépett

  Első teljes munkaidős munkámat Sibayban kaptam. Egy évvel az érettségi előtt szoftvermérnökként helyezkedtem el egy rézbányászati cégnél, ahol előtte diplomamunkát megelőzően voltam. Meghívtak az állásra, mert a leendő főnöknek megtetszett a képességeim és a felelősségem.

  A vállalatnak nagy szervereszköz-állománya volt, amelyeket figyelni kellett, hogy a hibákra időben reagálhassunk. Ezért tesztfeladatként utasítást kaptam, hogy írjak olyan szoftvert, amely figyelemmel kíséri a szervereket: elérhetőségüket a hálózaton keresztül, a processzor terhelését, a szabad RAM és a ROM memória mennyiségét. Állítólag a program értesítette az adminisztrátort a túl nagy terhelésről. Pár hét alatt sikerült mindezt megvalósítanom. Pascalban írtam az Embarcadero RAD Studio XE6 IDE-ben, amelyet magam is tanulmányoztam. Akkor még nem néztem órákat a YouTube-on, és csak a nyelvi dokumentációt használtam.

  OLVASS TOVÁBB:  Mi az SQL és hogyan működik

  Az alkalmazkodás szempontjából nem voltak nehézségek. Még az egyetemen is sok időt töltöttem azzal, hogy nyitottabb és társasabb legyek. Így gyorsan kapcsolatba kerültem a csapattal és az adminisztrációval. Igyekeztem barátságos lenni, de nem tolakodó, és mindenkinek adtam időt, hogy hozzászokjon.
  Aztán írtam még néhány programot, de a fejlesztés szórakozását beárnyékolták harmadik féltől származó feladatok, például a Windows telepítése és a felhasználók segítése. Nem sokkal később közvetlen felettesem egy másik, aranybányászati társaságba költözött, én pedig követtem őt. Ehhez Plast városába kellett költöznöm – ez Cseljabinszk régióban található.

  Az új helyen két és fél évig dolgoztam szoftvermérnökként, majd még egy évig az informatikai részleg vezetőjeként. És ha eleinte a kedvenc fejlesztésemmel foglalkoztam, akkor a vezetői posztra való áttérés után adminisztratív feladatokkal terheltem meg. Nem maradt idő a kódra, és valójában nem volt hova nőni abban a társaságban. Ráadásul belefáradtam a nyersanyag-kitermelő iparban való munkavégzésbe, és át akartam költözni egy informatikai céghez.

  OLVASS TOVÁBB:  A tárgyak internete - Új Geekegyetemi Kar

  Mielőtt új munkát kerestem volna, úgy döntöttem, hogy rendszerezem a tudásomat. Ingyenes online tanfolyamokkal kezdtem – Intuit és Sololearn. De az ingyenes tanfolyamok csak akkor jók, ha van elegendő motiváció és szabadidő. És ha e probléma egy részével csak a fizetett tandíj segít.

  Fűrészelt projekteket a GeekBrains-ban

  Azért iratkoztam fel a webfejlesztési osztályra, mert autodidakta programozó voltam, szétszórt tudással. Nekem is nagyon hiányzott a csapatfejlesztés tapasztalata, mert korábban mindig egyedül írtam kódot.

  Tanulmányaim benyomásai általában pozitívak voltak. A kézikönyvekben már említettem hibákat, a szervizben is voltak hibák, de mindezt gyorsan kijavították. Ha tanárokról beszélünk, 80% -uk tetszett nekem és osztálytársaimnak. Volt olyan eset, amikor a tanárnak nem igazán tetszett, de minket azonnal kicseréltek.

  Mindazokból, amelyeket tanulmányaink alatt tettünk, külön emlékszem az “Időcsere” érettségi projektünkre. Ez egy olyan szolgáltatás, ahol megrendelhetsz szolgáltatásokat egymásnak, de nem pénzzel fizetsz érte, hanem azzal az idővel, amelyet mások megrendelésének teljesítésére fordítasz.

  "Elegem van a bányászatból - informatikához akartam menni"

  A projekt kódja továbbra is elérhető. Ha érdekli, az eleje és a hátsó része a Githubon van.

  "Elegem van a bányászatból - informatikához akartam menni"

  „Fűrészeltük” ezt a projektet olyan osztálytársakkal, akiknek tetszett az ötletem. Engem kineveztek a csapat élére. Mindannyian főleg a Telegramban kommunikáltunk, a feladatokat pedig a Trello táblák segítségével osztották szét és követték nyomon, amelyekkel most tanultunk meg együtt dolgozni a tanfolyamokon. Nagyon jó csapatfejlesztési tapasztalat volt.

  Utazott a fővárosba és vissza

  Érettségi után Moszkvába mentem – új munkahelyem helyére. Igaz, most már visszatértem Szülőföldemre, és innen dolgozom távolról. Még egy-két évig távolról fogok dolgozni, aztán talán visszatérek Moszkvába, vagy elmegyek „meghódítani” más városokat.

  "Elegem van a bányászatból - informatikához akartam menni"

  A feleségem és a lányom velem él, akik 2020. december 31-én lesznek három évesek. Moszkvába költöztek és velem együtt. Pontosabban először költöztem, és pár hét múlva a családom csatlakozott hozzám. A dolgok szállításához egy meglehetősen ismert orosz fuvarozó szolgáltatásait rendeltük meg. Ami a lakhatást illeti, a munkáltató segítségét kértem, és először találtak nekem egy egyszobás lakást, amelynek területe 60 nm. Egy évvel később önállóan költöztünk egy kopeck darabhoz.

  A moszkvai tartózkodás tapasztalata meglehetősen pozitívnak bizonyult. A munkahelyemen sokat fejlődtem annak köszönhetően, hogy a technológia szempontjából a moszkvai startupok sokkal menőbbek, mint bármely más orosz városban. Maga a főváros nem inspirált: nagyon PR és dicséretes a tévében, de valójában – jön és azt gondolja: „Ez Moszkva? Hmmm. ” Két évig ez az érzés nem hagyott el. Általában minden nem rossz – valami folyamatosan épül és fejlődik. De a PR felveti az elvárásokat, és akkor nehéz nem csalódni. Igaz, Moszkva után már nem félelmetes bárhová költözni.

  Startupban dolgozom

  Mint mondtam, két interjú után felvettek. Egyébként két tesztfeladat is volt! Először arra kértek, írjak egy számológépet, amely bináris fa segítségével oldja meg a kifejezéseket. Ezután – írjon jegyrendszert dinamikus útvonalbeállításokkal.

  OLVASS TOVÁBB:  BI-системы: что это и зачем они нужны бизнесу

  A termék, amin jelenleg dolgozom, egy nagy parfümcég zárt fejlesztése. A megoldás lehetővé teszi a termelés, a szolgáltatás és a logisztika teljes ciklusának nyomon követését, valamint az Oroszországban és a FÁK-ban található parfümértékesítéssel foglalkozó berendezések leltárának nyomon követését. Ez egy meglehetősen nagy projekt, sok érdekes dologgal a technológia szempontjából. Fő verem: PHP (Laravel), MySQL, Docker és Jenkins a háttérben, valamint JS (Vue.js), HTML és Sass az elején.

  Csapatvezetőként felelős vagyok a csapat motivációjáért és teljesítményéért. Műszaki vezetőként – általában a projekt felépítése és különösen egyes technológiák alkalmazásának megfelelősége szempontjából. Tisztában kell lennem azzal is, hogy az egyes termékmodulok hogyan és milyen irányban fejlődnek.

  Természetesen a koronavírus története némileg módosította a munkafolyamatunkat, de alapvetően készen álltunk erre. A helyzet az, hogy még a világjárvány kezdete előtt kísérletként felajánltuk az alkalmazottaknak, hogy heti két nap távmunkát végezzenek. Sok alkalmazottnak sikerült otthon felszerelnie a munkahelyeket, így a teljes távmunkára való áttérés nem volt túl fájdalmas számunkra.

  A csapat elsősorban az MS Teams alkalmazásban kommunikál. Annak érdekében, hogy senki ne essen ki a folyamatból, minden nap szöveges stand up-ot tartunk, és hetente egyszer – operatív értekezleteket (“operatívok”). Az Atlassian szoftvert használjuk a feladatok, a kód és a dokumentáció kezelésére.

  Most az időm kb. 60% -át a vezető fejlesztő feladataira fordítom, és 40% -át a csapat vezető feladatainak megoldására. Ez az arány nekem megfelel, ezért szeretnék a jövőben is ragaszkodni hozzá. Szabadidőmben a Python-ot tanulom – ez segít kibővíteni szakmai látóköremet és kijönni a komfortzónámból.

  A kezdőknek azt tanácsolom: edezze a lágy készségeket

  A fő tanács, amelyet a kezdő fejlesztőknek tudok adni, a felelősség és a képességek fejlesztése a dolgok elvégzésében. Nincs olyan csapat, amely számára nem fontos az alkalmazottak felelőssége és megbízhatósága. Ha az emberek támaszkodhatnak rád – természetesen az ésszerűség határain belül -, akkor értékelni fogják. És hidd el, ez egy fontos versenyelőny.

  OLVASS TOVÁBB:  "Elérte az" üvegplafont "és megkezdte a további fejlesztést"

  Próbáld meg nem szórni az ígéreteket, és ha ígértél valamit, akkor teljesítsd. Nagyon egyszerűnek hangzik, de látni fogja, hogy a gyakorlatban nem mindenki tudja, hogyan kell betartani ezeket a szabályokat.

  Természetesen problémák hirtelen felmerülhetnek, és nem mindig leszel készen rájuk. A legfontosabb itt az, hogy minél előbb elmondja kollégáinak és feletteseinek a helyzetet, hogy együtt találhassanak kompromisszumot, amíg még van idő. Triviális példa: rájössz, hogy késni fogsz egy értekezletről, vagy nem teljesíted időben a feladatot. Hívjon, és szóljon annak, aki számít Önre. Ezután vonja le magának a következtetéseket, miért késik, és tegyen meg mindent annak érdekében, hogy ez többé ne forduljon elő. Folyamatosan dolgoznia kell magán. Az első lépés annak beismerése, hogy mindannyian nem vagyunk tökéletesek, és vannak hibáink.

  Most, hogy már van tapasztalatom az alkalmazottak alkalmazásában, elmondhatom, hogy a Junior posztra pályázó egyik fő tulajdonsága a „tűz a szemekben”. Volt olyan esetünk, amikor egy személy teljesen kudarcot vallott egy tesztfeladaton, de láttuk, mennyire érdekli, és felvettük. Most már magabiztosan mondhatom, hogy nem tévedtünk.

  Ha tanfolyamokon vesz részt, és valóban szüksége van tanácsra a webfejlesztés fejlesztésével kapcsolatban, írhat nekem a LinkedIn-en – megpróbálok válaszolni.

  Szeretne többet megtudni a GeekBrains webfejlesztőkről? Itt vannak a történeteik:

  • “Egy új országban elsőként a csalódás várható.” Konstantin Lozhkin – a PHP és a Python ötvözéséről, Németországba költözésről és mentorként a GeekBrains-tól
  • “A telefonok eladása nem az én dolgom.” Vladislav Ershov – a kellemes különbségről az értékesítés és a programozás között.
  • “A közgazdaságtól a webfejlesztésig az … Excelen keresztül.” Boris Leshchenko – a pénzügyi karrier hiányosságairól és arról, hogy a rutin elleni harc hogyan vezet az informatikához.
  • – Körülbelül hat hónap után kezdtem magabiztosan munkát keresni. Egy gyárban programozó-technológustól webfejlesztővé.

  Mennyi pénzt kereshetsz futárként?

  Friss cikkek

  Девушки из сферы digital о карьере и работе

  Партнерский материал Накануне 8 марта мы поговорили с участницами партнерской программы eLama и коллегами о личном: с чего начиналась их карьера, с какими сложностями они сталкивались,...

  Важное за неделю: Instagram запустил «Живые комнаты» на 4 спикера

  В эфире регулярный дайджест Лайкни с самыми Свежими и Умными материалами. В этом выпуске протестируем новую функцию Instagram – Live Rooms («Живые комнаты») и...

  Kapcsolódó történetek

  HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

  Kérjük, írja be véleményét!
  írja be ide nevét

  Maradjon op - Ge a napi híreket a postaládájában