More

  DevOps mérnök – új féléves tanfolyamok indítása

  Amit a fejlesztési műveletekkel foglalkozó szakembernek tudnia és mivé kell válnia, 20215. január 28., 125https: //d2xzmw6cctk25h.cloudfront.net/post/2522/og_image/6330bc4d5b48ab85c60f1437af0e2811.png

  Különböző gyakorlatok alkalmazása az üzleti hatékonyság javítása érdekében általános gyakorlat. Ha az informatikai szféráról beszélünk, akkor talán a DevOps jut eszünkbe. Ezen a területen a szakemberek évek óta keresettek a piacon, a fizetésük mediánja magas, a készségeikre pedig nagy a kereslet.

  Ebben a tekintetben a GeekBrains elindul tanfolyam a DevOps mérnökeinek . Hogy az ipar és szakemberei hogyan élnek most, valamint hogy mi kerül be a képzési programba, megtudtuk a tanfolyam szakértőjétől és fejlesztőjétől – Dmitrij Burkovszkijtól.

  DevOps mérnök - új féléves tanfolyamok indítása

  – Dmitry, kezdjük az alapvetővel. Mi az a DevOps?

  Maga a DevOps kifejezés a fejlesztési műveleteket jelenti. Vagyis ez csak gyakorlatok összessége, egy bizonyos megközelítés kialakítása a termék fejlesztésében és kiadásában annak érdekében, hogy a munkát a lehető leghatékonyabbá tegyék.

  A DevOps megjelenésének és népszerűsítésének oka egyszerű: a termék életének különböző szakaszaiban működő osztályok és szakemberek gyakran rosszul koordináltak, és nem ismerik egymás igényeit. Előfordulhat például, hogy a fejlesztők és a tesztelők nem értik teljesen a felhasználók igényeit, a menedzserek és a technikai támogatási szakemberek gyakran nem mélyednek el a kódban. Ez sok átfedést, következetlenséget eredményez, a fejlesztési folyamatok késnek, és a végtermék nem reagál a piaci trendekre.

  – Mit kell tudni a DevOps mérnökeinek?

  A DevOps szakember fő feladata az összes szolgáltatás és részleg koordinálása, amelyek részt vesznek egy termék létrehozásában. Ugyanakkor, mint valószínűleg bármely más informatikai szakterületen, a készségek és ismeretek konkrét felsorolása a munkavégzés helyétől függ. Ezért csak a minimális készségkészletről lehet találgatni.

  Windows OS, GNU / Linux, bash és PowerShell héjak. Mivel a DevOps a különböző szolgáltatások interakciójának megszervezéséről szól egy informatikai vállalaton belül, a számítógépes adminisztrációs készségek kerülnek előtérbe. És itt az alap az operációs rendszerek kiváló ismerete és a parancssorokon keresztüli kezelésük képessége.

  Programozási nyelv . Ideális esetben a DevOps mérnöknek jól ismernie kell a fejlesztő által létrehozott kódot. De természetesen lehetetlen megtanulni minden programozási nyelvet. Ezért ismernie kell legalább egyet (Python, Ruby, Go, Java), és tapasztalattal kell rendelkeznie a fejlesztésben. Ez legalább általános megértést nyújt arról, hogy mit és hol hajt végre a kód, még akkor is, ha más nyelven íródott.

  Verzióellenőrző rendszer . A legtöbb ember manapság használja a Git-et, ezért jobb kezdeni vele. Szükség esetén később könnyen megtanulható lesz az SVN vagy a Mercurial. A Git azért érdekes a DevOps mérnökei számára, mert lehetővé teszi a CI / CD-vel való munkát (folyamatos integráció, folyamatos szállítás és telepítés). Beépített szolgáltatás a konténerek konfigurálására és folyamatos módszertanban történő karbantartására (DevOps).

  OLVASS TOVÁBB:  Megnyitjuk a GeekUniversity "Network Engineer" karát

  Konfigurációkezelő rendszerek – Szakács, Báb, Ansible. A modern DevOps vagy működési folyamatok elképzelése nélkülük nagyon nehéz. A DevOps mérnöke nem csinál semmit manuálisan, és megpróbálja automatizálni a rendszeres műveleteket. A konfigurációkezelő rendszerek használata lehetővé teszi a szoftverek távoli automatikus telepítését és konfigurálását. Ráadásul nagyon kényelmes, ha az összes beállítás teljes leírása egy helyen található. Ez leegyszerűsíti a kiszolgálók támogatását és karbantartását.

  Felhőszolgáltatások és szolgáltatók – Azure, AWS, GCP és mások. Ma a velük való együttműködés jó forma szabálya, segít a DevOps mérnökének a fejlesztési és telepítési folyamatok automatizálásában: elvonatkoztathat, és nem gondolhat arra, hogyan telepítsen új hardvert.

  Konténeres hangszerelési platformok – Docker Swarm, Microsoft Azure Container Service, Kubernetes és mások. Természetesen egyikük ismerete elegendő a kezdéshez. A platformok használatának szükségessége egy általános tendencia következménye, a vállalatok átmenete a nagy monolitikus struktúrákból a mikroszolgáltatásokba. Más szavakkal, az alkalmazás önálló összetevőkre van felosztva, amelyek mindegyikének megvan a saját felülete. Ez jelentősen javítja a fejlesztés hatékonyságát az egész ciklust tekintve. A legkényelmesebb a felsorolt platformok segítségével megszervezni a mikroszolgáltatások felépítését és kölcsönhatásait.

  OLVASS TOVÁBB:  Megnyitjuk a C ++ fejlesztési karát

  Információk megfigyelésével, gyűjtésével, feldolgozásával és bemutatásával kapcsolatos szolgáltatások . Ez a segédprogramok meglehetősen nagy rétege. Monitoring rendszerek Zabbix és Prometheus, naplók gyűjtése – Rugalmas verem és Sentry, nyomok összegyűjtése és megjelenítése – Jaeger / Zipkin, monitorozási mutatók vizualizálása – Grafana és még sok más.

  DevOps mérnök - új féléves tanfolyamok indítása

  – Mindezek tanulmányozása szerepel a DevOps szakembereinek képzési programjában?

  Minden, kivéve a programozási nyelvek tanulmányozását, még mindig kissé eltérő tanfolyam. A képzés a hatékony csapatok megszervezésének és a dinamikusan felmerülő üzleti problémák kezelésének korszerű megközelítésének általános bemutatásával kezdődik. Ez a modul mindent megad, amire szükség van ahhoz, hogy a hallgatók hatékony csapatot szervezhessenek, megtervezhessék annak folyamatait / terhelését és értékeljék a hatékonyságot. Ezután elmélyülünk a DevOps mérnök gyakorlati feladataiban, felépítjük az eszközöket.

  – Mi lesz a hallgatók portfóliójában a kurzus végén?

  Tanfolyamunk gyakorlati megközelítésen alapul, hogy a hallgatók a gyakorlatban az összes új ismeretet a valós problémákra csiszolják. Például építünk egy Docker-tárolót egy alkalmazással, automatizáljuk a szolgáltatások telepítését, létrehozunk egy struktúrát az IaC modell (interfész mint kód) használatával, létrehozunk egy k8s-fürtöt, telepítjük a Prometheus megfigyelő rendszert a fürtbe, és még sok minden mást. Feladatunk, hogy a hallgatók ne csak megnyomjanak pár gombot és valamit absztraktan megértsenek, hanem hogy képesek legyenek elhelyezkedni, és azonnal alkalmazzák az új készségeket az üzleti életben.

  OLVASS TOVÁBB:  Hogyan működik a blockchain technológia - egyszerű szóval

  – Szüksége van informatikai háttérre vagy más minimális tudáskészletre a tanfolyam megkezdéséhez?

  Minden egyedi. Természetesen az én szempontomból a rendszergazdai vagy fejlesztői tapasztalatok segítenek. A volt tesztelők jól mutatják magukat a szakmában: már rendelkeznek egy bizonyos szintű tudással, és könnyebb új információkat rákényszeríteni.

  Elméletileg természetesen nagyszerű szakembergé válhat, mindenféle informatikai tapasztalat nélkül. De ez óriási mennyiségű pályán kívüli munkával fog járni. Ezért jobb, ha mindenki megfelelően felméri az erejét és az idejét.

  – Beszéljünk a piacról. Mely cégeket érdekli elsősorban a DevOps szakemberei?

  Leggyakrabban ezek olyan cégek, amelyek bármilyen szolgáltatást nyújtanak. Senkinél jobban a piacra való gyors reagálásra és a felhasználói visszajelzésekre alapozzák munkájukat. Ugyanakkor a vállalat alkalmazottainak méretének megfelelőnek kell lennie, mivel egy DevOps mérnök felvétele, ha három fejlesztője van, egy tesztelő és egy személy technikai támogatáshoz, kétes kilátás. Bár a kisvállalkozásokban folyamatos az igény a DevOps-specifikus ismeretekkel rendelkező szakemberek iránt. Ezenkívül néha a DevOps mérnökeit alkalmazzák a jövőre nézve, vagy a divat tiszteletére.

  De általában nincsenek korlátozások. Ahol nagy a verseny, felmerül a hatékony folyamatos ciklus megszervezésének kérdése. És ez a DevOps szakemberek domainje.

  – Mi van a fizetéssel?

  Minél nagyobb a vállalat és annál nagyobb szükség van a DevOps szakembereire, annál magasabb a fizetés. Moszkva számára a havi 150-200 ezer rubel nem túlzott mértékű bár. Számomra azonban úgy tűnik, hogy az elején, a próbaidő után jobb, ha 80–120 ezer rubelre koncentrálunk, ha jó szakember.

  Jobb, ha eleinte valamivel kevesebbet kap, mint a piaci átlag, de csiszolja készségeit és magabiztosan lépjen fel egy-két év múlva, mint egyszerűen átugrani a fejét, elveszíteni a szakmai motivációt és elrontani az önéletrajzát.

  OLVASS TOVÁBB:  "A 20. század története inspirált játékteremtésre"

  A kereslet ezen a területen folyamatosan magas, képzett szakemberek iránti igény meghaladja számukat. Tehát a DevOps-ban találni vágyók feladata nagyon egyszerű – tanulni , fejleszteni, csiszolni a készségeket. És ebben az esetben sem a foglalkoztatással, sem a bérekkel nem lesznek problémái.

  Friss cikkek

  A Windows védelme: szisztematikus megközelítés

  A védelmi intézkedések strukturálása és konfigurálása különböző szakaszokban, 20215. február 26., https://d2xzmw6cctk25h.cloudfront.net/post/2558/og_image/99b52ce494fff4e99d818403950ffa3a.png A legutóbbi cikkben elemeztünk egy gyanús fájlt, sőt azonosítottunk néhány mintát,...

  A hét legfontosabb eseményei: Remélem, hogy a Clubhouse for Android

  Az éterben rendszeres Likeny-emésztés folyik a legújabb és okosabb anyagokkal. Ebben az epizódban megismerhetjük a Clubhouse régóta várt Android-fejlesztőjét, és boldog 12. születésnapot kívánunk...

  A weboldalon található szövegek olvasása [Kutatási áttekintés]

  Igaz, hogy most senki nem olvas szövegeket a weboldalakon? Frissítettük a kutatás áttekintését és kihoztunk néhány tippet: mit tegyünk annak érdekében, hogy az...

  Hogyan lehet megduplázni egy híroldal forgalmát. Ügy

  A híroldalak promóciójának megvan a maga sajátossága. A keresési látogatások nem jelentik a legnagyobb részét a híroldalakra irányuló forgalomnak. A legtöbb áttétel más forrásból...

  “A Scratch után rájöttem, hogy nem akarok abbahagyni a programozást”

  Polina Sedakova - oktatási projektjeiről és az utolsó játékról, a Pacman feldolgozásáról, 20213. február 25-től133https: //d2xzmw6cctk25h.cloudfront.net/post/2557/og_image/481635c3b9df7bf894c129f7828350a3.png Polina Sedakova 10 éves. Két hónap alatt...

  Kapcsolódó történetek

  HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

  Kérjük, írja be véleményét!
  írja be ide nevét

  Maradjon op - Ge a napi híreket a postaládájában