More

  BI rendszerek: mik ezek és miért van szükségük a vállalkozásokra?

  Az üzleti analitika alapjaiba való betekintés04 március 20216 минут9402https://d2xzmw6cctk25h.cloudfront.net/post/2564/og_image/0de7185dc6e58fe6f536564315226e43.png

  A cikket szakértők készítették a GeekBrains BI-Fejlesztési Kar.

  A nemzetközi piacokon az óriásvállalatok több millió, több tucat, néhány-több száz millió ügyféllel dolgoznak. Az Internet segítségével különféle adatokat gyűjthet ezekről az ügyfelekről: életkor, nem, Oktatás, ízek, preferenciák stb. Ezen adatok elemzése segít a vezetőknek a térben és időben való navigálásban, a kereslet megtervezésében, a fejlesztési kilátások felmérésében és a stratégiák kidolgozásában.

  A vállalatoknak sok adatra van szükségük, az adatbázis-adminisztrátorok általában felelősek a tárolásért. Az adatelemzés alapján a Vállalkozásfejlesztési hipotézisek épülnek és tesztelésre kerülnek. Ezt teszik az elemzők.

  A közelmúltban ezt a két csoportot egyre inkább kiegészítik az üzleti intelligencia-üzleti intelligencia osztályok. Ezek a szakemberek nyers, kényelmetlen adatokat hoznak az üzleti elemzésre alkalmas állapotba. A nyers adatokat törölni kell a különböző kiugró értékekről, másolatokról és egyéb interferenciákról. A kötetük miatt az adatokhoz való gyakori hozzáférés túl sok erőforrást igényel.

  Az üzleti mutatók tanulmányozásához egyáltalán nincs szüksége az összes adatra. Például az új alkalmazáshasználók napi dinamikájának eléréséhez nincs szükség az AZONOSÍTÓJUKRA, a nemükre és a tartózkodási helyükre. Elég egy táblázatot készíteni, amelyben az új felhasználók számát minden nap leteszik-összegzik. A táblázatot nem munkaidőben frissítik, a nap folyamán az alkalmazottak képesek lesznek a szükséges statisztikákkal dolgozni.

  BI szakemberek készítsen táblázatokat összesített adatokról (storefronts), készítsen jelentéseket a fogadott storefrontok (műszerfalak) alapján, valamint konfigurálja az automatikus adatfrissítéseket ebben a rendszerben. A műszerfal rugalmasságában és interaktivitásában különbözik a szabványos jelentésektől — különböző szűrőket, paramétereket, valamint vizualizációkat biztosít. Az Irányítópultot interaktív analitikai panelnek lehet nevezni, ahol az ügyfél az őt érdeklő bármely szakaszban megtekintheti az adatokat.

  A bi fejlesztői nem fogják megmondani, hogy egy új versenytárs terméke hogyan befolyásolja az értékesítést, de olyan rendszert építenek ki, ahol saját maga ellenőrizheti.

  A BI fő feladatai 

  Adatgyűjtés. A BI rendszerek lehetővé teszik, hogy összetett jelentéstípusokat építsen ki, ahol a különböző forrásokból származó adatokat egy táblába — adatbázisokba, fájlokba, online forrásokba (Google Docs) stb.

  Takarítás és összesítés. Az adatösszesítés nemcsak a felesleges információk megszabadulását, hanem a memória megtakarítását is segíti. Nagy mennyiségű adat használatakor érdemes megosztani a lekérdezések terhelését: az első szakaszban az adatokat összesítjük, hozzáadjuk egy asztalhoz, a második szakaszban pedig lekérdezést készítünk erre a táblázatra az irányítópultról.

  Vizualizáció. A BI eszközök számos adatvizualizációs lehetőséget kínálnak, az egyszerű táblázatoktól a különböző szórási Parcellákig, amelyek szinte bármilyen elemzéshez használhatók. A BI eszközök gyakran lehetővé teszik a különböző megjelenítések összekapcsolását egymással. Például két gráf van, amelyek azonos színű legendával rendelkeznek. Beállíthatja úgy, hogy az első grafikon egyik legend elemének kiválasztásakor ugyanazt az elemet jelölje ki/szűrje a másodikra. Az ilyen technikák jelentősen felgyorsítják a szükséges információk keresését, egyszerűsítik az elemzést.

  OLVASS TOVÁBB:  Tanfolyam megnyitása 2D művészeknek játékfejlesztésben

  Gyors hozzáférés. Az adatokhoz való gyors hozzáférés hatalmas segítség a gyors döntések meghozatalában. A BI Fejlesztő egyetlen irányítópult helyet vagy más eszközt használhat-mindenesetre az információkhoz való hozzáférés jelentősen leegyszerűsödik. Nem állíthatja be a feladatot az elemzőnek, ne írjon lekérdezést az adatbázisba — csak nyissa meg az Irányítópultot, szűrje le a szükséges információkat. Különösen jó, ha az adatokat valós időben érik el.

  OLVASS TOVÁBB:  A kézi tesztelés Karának megnyitása

  Hozzáférés elosztása. A BI rendszerek általában különböző eszközökkel rendelkeznek a hozzáférés terjesztésére, ami elősegíti az adatgyűjtési folyamat rugalmas konfigurálását. Például beállíthatja ugyanazt az Irányítópultot úgy, hogy a különböző adatblokkok láthatók legyenek a különböző felhasználók számára.

  A jól konfigurált BI rendszer eltávolítja az elemzők és a termékcsoportok terhelésének egy részét, és felszabadítja az operatív jelentésekre vagy az adatbázis-lekérdezések folyamatos ismétlésére fordított időt. Ha a jelentési formátum rögzített, akkor ennek megfelelően felépíthet egy irányítópultot, majd az összes szükséges adat automatikusan megjelenik. Egyetlen irányítópult helyettesíti a heti jelentéseket. Ez tárolja a teljes adatmennyiséget, és az ügyfél képes lesz kiszűrni a szükséges információkat, ahelyett, hogy megvárná, amíg ezeket az adatokat elküldik neki.

  Miből készülnek a BI rendszerek?

  A BI rendszerek három fő összetevőre oszthatók: 

  BI-системы: что это и зачем они нужны бизнесу

  Adattárház – nyers és összesített adatokkal rendelkező adatbázis, amely elemzési forrás lesz (mind az adatbázis lekérdezések, mind az irányítópultok esetében).

  Az ETL rendszer (Extract, Transform, Load) felelős az összesített adatok storefrontokban történő elkészítéséért és gyűjtéséért. Ez általában egy programozási nyelvű szkriptek halmaza, amelyek mindegyike nyers adatokat vesz fel néhány tárolótáblából, feldolgozza, majd elküldi másoknak. Az ETL rendszer adminisztratív feladatokhoz is használható, például biztonsági mentésekhez vagy a műszerfalak rendszeres frissítéséhez. Előfordulhat, hogy nem létezik ETL rendszer, ha kis mennyiségű adatot kell feltöltenie az irányítópultra, ha nem kell összetett adatbázis-lekérdezéseket használnia.

  BI szerver / BI eszköz. Miért használ egy perjelet? Mivel két fő megközelítés létezik — emelje fel a BI szervert, vagy csak a BI eszközt használja.

  A bi szerver egy hely tárolására műszerfalak, vizualizációs eszköz, valamint a rendszer terjesztésére hozzáférés, valamint az automatikus frissítések. Az alkalmazottak irányítópultokat építenek a számítógépükre, feltöltik az eredményeket a szerverre, konfigurálják a frissítési ütemtervet és megtekintési jogokat.

  OLVASS TOVÁBB:  "Az interjúkat már ingyenes szemináriumokként kezeltem"

  A BI eszköz egy olyan szoftver platform épület műszerfalak, vizualizációk. Ebben az esetben a vállalatok pénzt takarítanak meg: nem kiszolgálót használnak, hanem irányítópultokat építenek a helyi számítógépekre, feltöltik őket egy közös helyre (például Git), konfigurálják az irányítópultok frissítését, valamint az információk küldését a célfelhasználóknak manuálisan vagy programozási nyelvek használatával.

  A jelentések és adatok egyetlen BI rendszerben történő tárolása átlátható infrastruktúrát biztosít, és megkönnyíti az információkeresést. 

  Mit kell gondolni a BI végrehajtásakor?

  Elemezze az adatforrásokat, azok mennyiségét és típusát. Ez lehetővé teszi, hogy felmérje, hogy szükség van egy ETL rendszer, és válassza ki a megfelelő BI eszköz.

  Válasszon egy bi eszközt, amely megfelel a céljainak. Az eszközök különböznek a vizualizációs képességekben, különböző adatforrásokban, árakban stb.A leghíresebb eszközöket a Habr-ről szóló cikk tárgyalja. Elemezze a BI rendszer jövőbeli felhasználóinak közönségét is, gondoljon a hozzáférési jogok elosztására, az irányítópult sablonokra.

  Határozza meg az ETL rendszer fejlesztésének szükségességét. Attól függ, hogy az adat lekérdezések mennyire bonyolultak, illetve mekkora adatmennyiséget kell elemezni. Ha a hangerő nagy, akkor a zavartalan működés érdekében el kell osztania a terhelést a bi szerver és az ETL rendszer között. Gyakran előfordul, hogy az adatok előfeldolgozása, összesítése ETL rendszerben történik, a bi műszerfal pedig már összegyűjtött táblázatok alapján épül fel. Ez felgyorsítja a munkát, és lehetővé teszi, hogy egyszerre több jelentéshez összesített táblázatokat használjon.

  OLVASS TOVÁBB:  "Az interjúkat már ingyenes szemináriumokként kezeltem"

  Gondoljon a műszerfalainak megfelelő dokumentációjára, valamint arra, hogyan képezheti az alkalmazottait, hogy használják őket — például írja le a videó utasításokat.

  Ha szeretné elsajátítani a bi-rendszereket minden részletben, meghívjuk Önt a GeekBrains tanfolyam. Részletesen elmagyarázza a BI Fejlesztő szakmáját-a lekérdezések írásától az adatokig a teljes infrastruktúra kiépítéséig.

  Következtetés

  A vállalatok gyakran vonakodnak a BI rendszerek megvalósításában, mivel az infrastruktúra semmiből történő telepítése bonyolult. Ez egy szokásos paradigmaváltási probléma. Úgy tűnik, hogy minden úgy működik, ahogy van, időben megkapjuk a jelentéseket — jól. A BI rendszerek kiépítése azonban komoly befektetés a vállalat jövőjébe, hozzájárulva egy adatközpontú megközelítés-adatközpontú menedzsment megvalósításához. Fő elve az, hogy a döntéseket történelmi és kiszámítható adatokon kell meghozni, nem pedig intuíción és személyes tapasztalatokon. A BI-rendszereket nem hajtják végre gyorsan, de ha minden alkalmazott bármikor hozzáférhet a szükséges adatokhoz, akkor egyszerűsíti a stratégiailag helyes döntések elfogadását, és sokszor kifizetődik. Ha nem méri, akkor nem irányítja.

  Friss cikkek

  Kapcsolódó történetek

  HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

  Kérjük, írja be véleményét!
  írja be ide nevét

  Maradjon op - Ge a napi híreket a postaládájában