More

  “Az interjúkat már ingyenes szemináriumokként kezeltem”

  Dmitrij Csecumajev – arról, hogyan alakul az oklevél kartondarabbá, az első munkahelyen bekövetkezett nagy kudarcok és az önálló tanulás produktív megközelítése 202. január 25. 17 perc 191 https://d2xzmw6cctk25h.cloudfront.net/post/2519/og_image/ 5b0e1b950ce099eeb6bbc28fd899e

  Dmitrij Csecumajev a Java Fejlesztési Karon végzett, mérnökből lett programozó és annyi interjún ment keresztül, hogy sikerült beleszeretnie beléjük. Ez csak néhány részlete a történetének – interjúnk teljes verziója.

  – Dmitrij, hol tanult az iskola után, és miért éppen ezt a különlegességet választotta?

  Iskola után felsőoktatást szereztem a Jaroszlavli Állami Műszaki Egyetemen. Autóipari Kar. Nagy buzgalom nélkül léptem be, hogy autószerelő legyek. Most fejeztem be az iskolát, úgy döntöttem, hogy be kell lépnem, tanulni és szakmám kell. A szerelő műszaki, “férfi”, és mint kiderült, szintén érdekes szakma. Ráadásul a verseny nem volt túl nagy.

  – Végül sikerült autószerelőként dolgozni?

  Szakmám szerint mindig munkát kerestem – szerelő, autószerelő. Még 2008-ban, harmadik évben kezdett dolgozni. Az ipari gyakorlat során elhelyezkedtem egy nagy Jaroszlavlban működő autóipari vállalkozásnál, a negyedik kategória autószerelőjeként. Aztán ugyanabban a vállalkozásban kezdett foglalkozni a GPS-Glonass – járművek megfigyelésével. 2011-re elegendő tapasztalattal rendelkezett, majd már elvégezte a felsőoktatást. És kineveztek a gyártási és műszaki osztály vezetőjévé. Ugyanakkor elkezdtem tanítani az intézetben – az útépítés automatizálásának szakterületén.

  – Kérdőívében azt írta, hogy később „irodai papír szakértő” voltál. Ironikusan hangzik, mit tettél?

  Pályafutásom során szintén nem voltak egészen rózsás időszakok. Fiatalabb voltam – butább voltam … Miután Moszkvába költöztem, abbahagytam a szakterületemet. Az energiaiparba költözött, az Oboronenergo JSC-nél dolgozott. Ahogy akkor tűnt: a fizetés magasabb, fiatal, fejlődő vállalkozás országos szinten, a menedzsmentben végzett munka nem poros. Igen, az egész világ a lábam előtt áll!

  De ez csak kívül volt. Valójában ez jelentette növekvő autószerelői karrierem abszolút összeomlását. Gyűjtsön össze papírdarabokat, hordjon papírdarabokat, üljön olyan üléseken, amelyekre senkinek nincs szüksége, nevetséges, rövidlátó vezetési feladatokat hajtson végre, és azt a látszatot keltse, hogy nélküled pótolhatatlan. Egyébként ott mindenki kénytelen erre szakterületétől függetlenül. Elviselhetetlenül nehéz volt nekem. Ráadásul be kellett tartania az öltözködési szabályokat.

  A karrier növekedése egy olyan területen, ahol nem vagyok szakember, és értelemszerűen “ember alatti” embernek számítok, nem ragyogtam, bármennyire is igyekeztem. Ennek eredményeként 2014-ben (26 éves voltam) megtapasztaltam az első leépítést, 2018-ban pedig teljesen elbocsátottak és elbocsátottak.

  “Papírszakértő”, természetesen irónia – a munkafüzetbe “vezető mérnök” volt írva. De emlékezetem szerint pontosan a “papírszakértő”.

  – Hogyan jött az ötlet, hogy a GeekBrains-nál tanuljon?

  Miután elbocsátottak az Oboronenergo-ból, rájöttem, hogy:

  1. 6 évvel ezelőtt elárultam a hivatásomat, és most az oklevelem csak egy darab karton, amely mindenkinek van.
  2. Van egy kisgyerekem és jelzálog.
  3. 30 éves vagyok, és nincs kilátásom a tisztességes foglalkoztatásra.
  4. El kell kezdened. Kezdje hűvös fejjel, a semmiből és gyorsan. Senki nem fogja felmondani a kötelezettségeimet.

  Előttem ismét nagy látókörök nyíltak meg a választható szakmák számára, mint egyszer az egyetemre lépés előtt. Próbáltam visszatérni a szakmámba és szerelővé válni, próbáltam menedzserként dolgozni, még az iskolában is kaptam interjút egy testnevelő tanárhoz! De mindez nem volt ugyanaz: ezek az alapvető szakmák, ahová el kell menni ahhoz, hogy az egyetem után vagy a tanulmányok alatt felnőj.

  OLVASS TOVÁBB:  Gyors kezdés a játék alkotói számára a GeekBrains segítségével

  De mivel mindenhol még mindig a semmiből kell kezdened – miért ne kezdhetnél programozóként dolgozni? A GeekBrains-nél abban a pillanatban mentem tanulni, amikor értesítést kaptam az elbocsátásról. Körülbelül 7 hónappal a tanulmányaim kezdete után úgy döntöttem, hogy el kell küldenem az önéletrajzomat – és el kell mennem interjúkra!

  – Miért kell programozni, mi volt ennek előfeltétele?

  Az előfeltételek egyszerűek: szeretek kódot írni! A fentiek után valószínűleg váratlanul néz ki.

  Már jóval azelőtt elkezdtem kódolni, hogy csatlakoztam volna a GeekBrains-hoz. Még az első munkahelyén, amikor GPS-Glonass-szal foglalkozott. A Delphi 7-ben írt egy primitív alkalmazást a teherautók és traktorok üzemanyag-fogyasztásának kiszámításához. Talán még mindig használják ezt az alkalmazást.

  OLVASS TOVÁBB:  Adatelemzés Oroszországban és külföldön

  Az Oboronenergo-nál nagyon munkaigényes üzleti folyamatokkal is szembesültem, és létrehoztam egy könyvelési konfigurációt 1C-ben. De ez senkit nem hatott meg, csak magam.

  Mindig is érdekelt a programozás és a tanulmányozás vágya. Ha látom, hogy az emberek valami automatizálható dolgot csinálnak, a kezük kinyúl a kódoláshoz. Önállóan foglalkoztam az 1C-vel, de ezek a YouTube strukturálatlan oktatóvideói voltak, konkrét feladatra tanultam.

  – Kiderült tehát, hogy egy kicsit tanulni tudja a programozást? Mit adott a GeekBrains?

  A GeekBrains kiváló alapvonalat nyújtott. Azt a tudást, amelyet itt kaptam, magam sem tudtam megszerezni. Sok olyan dolog volt, amit nem értenék, és idővel egyszerűen elhagytam mindent. Természetesen lehetetlen mindent megtanítani, de a GeekBrains 100% -ban kinyitotta az irányt számomra.

  – Milyen projekteken dolgozott a tanulmányai során? Benne vannak-e az Ön portfóliójában?

  Nagyon sok volt belőlük: online chat, játék, az utolsó projekt egy online áruház volt. Bevallom, nem voltam túl szorgalmas hallgató, és nem gondoltam portfólióra … Ezért nincs. De tudom, hogy meg kell tenni. Szükséges napi egy órát szánni és összegyűjteni mindazt, amit a tanulmányaim alatt tettem. Készítsen és készítsen portfóliót.

  – Amikor tanultál, ijesztő volt, hogy a terveid nem fognak sikerülni?

  Életemben először legyőzte a félelmeimet az a bizalom, hogy minden nekem sikerül. Nagyon akartam ezt. Tanultam, interjúkon jártam akkor is, amikor a képességeim olyanok voltak, hogy nem értettem, amit mondanak.

  Egy interjúról érkezve, ahol darabokra bombáztak, kinyitottam a számítógépet, és megvizsgáltam azokat a kérdéseket, amelyeken elpirultam. Egyetlen másodpercig sem gondoltam: „Lehet, nos, ez a java!”. Egyetlen másodperc sem!

  – Állásajánlatot ajánlottak neked, miközben még tanultál?

  Igen, kilenc hónap edzés után kaptam egy ajánlatot. Azt hiszem, hatban is.

  – Meséljen az interjúkról. Mennyire nehéz, ha csak befejezetlen tanulmányok állnak a háta mögött és nincs munkatapasztalat?

  Mindig előfordult, hogy az interjúalany talált olyan pillanatokat, amikor elkezdtem “úszni”. De ugyanakkor érdekes lett sejteni, spekulálni és otthon – olvasni is. Így minden interjú kibővítette látóköremet.

  A technikai interjú elsősorban kommunikáció egy okos emberrel (csapat vezető vagy tech vezető), aki megrendíti a képességeit. Függetlenül attól, hogy milyen a hangulata, függetlenül attól, hogy el akar-e vinni vagy sem, a pumpálás mindenképpen zajlik. Már elkezdtem az interjúkat ingyenes szemináriumokként kezelni, szerettem, ha interjúkat készítettek rólam. Valószínűleg legalább tizenöt interjún mentem keresztül. De hirtelen úgy történt, hogy ajánlatot tettek nekem, és abbahagytam a használatukat.

  OLVASS TOVÁBB:  Megnyitjuk a GeekUniversity "Network Engineer" karát

  – Hogyan sikerült ezt követően összekapcsolni a munkát és a tanulást?

  A legelején – nem túl jó, még a GeekBrains-től is nyaralnom kellett a gyenge tanulmányi teljesítmény miatt. Aztán csak programozói állást szereztem és csatlakoztam a projekthez. Későn ültem fel a munkahelyemen – kihúztam a rám ruházott feladatokat, amelyek ma már elenyészőnek tűnnek, de akkor úgy tűnt, hogy a kozmodromot könnyebb felépíteni.

  – Hogyan zajlott pontosan az aktuális munkájához készült interjú, adott-e teszt feladatot?

  Interjúhoz azonnal eljutottam a csapatvezetéshez. Megkövetelték, hogy jól ismerjem a gyűjteményeket, az SQL-t, a többszálas kezelést. Tettem néhány kérdést a Java-elméletről és az adatbázisokról, majd kaptam egy tesztfeladatot. Kitalálja, hogyan távolíthatja el a duplikátumokat az adatbázis táblából: SQL és Java használatával. Első pillantásra a feladat egyszerűnek tűnik, de amikor elkezdi csinálni, akkor gondolkodni fog. Akkor nekem nehéznek tűnt, úsztam egy kicsit, de megcsináltam és elvittek.

  – Mi ez a társaság, mit csinálsz?

  Közel másfél éve dolgozom egy kis “V6INTEGRATION” cégben. Egy nagy szövetségi kiskereskedő fejlesztő csapatában integrálom az ügyfél raktárprogramjait a romlandó áruk elszámolására szolgáló szövetségi rendszerbe.

  – Hogyan sikerült bekapcsolódnia a munkába, sikerült-e komoly hibák nélkül?

  Eleinte nehéz volt, például nem tudtam elolvasni valamilyen hiba naplóját. Minden szuper nehéznek és érthetetlennek tűnt, sőt pánik félelmet váltott ki. De az idő múlásával minden sikerült.

  Egy komoly ízület volt. Összetévesztettem a tesztadatbázist a termékadatbázissal, és ennek eredményeként több mint 20 ezer rekordot változtattam meg benne. De a másik tapasztalatlanságom megmentett. Kiderült, hogy olyan módszert hívtam, amely nem hajtott végre változtatásokat az adatbázisban.

  OLVASS TOVÁBB:  Mi a természetes nyelv feldolgozása és miért van rá szükség

  – Most mi lesz a jövedelmével, elégedett vagy velük?

  Igen, az előző helyhez képest, ahol öt és fél évet dolgoztam, a fizetés megduplázódott. Természetesen nem a kezdetektől kaptam ilyen fizetést, ez folyamatosan nőtt.

  – Hogyan tervezi a további fejlődést?

  Tanuljon angolul. Nehéz egy programozónak anélkül.

  – Mit tanácsolna azoknak a hallgatóknak-programozóknak, akik ötvözik a munkát és a tanulást? Hogyan lehet lépést tartani mindennel?

  Transzfer az autóból a tömegközlekedéshez. A közlekedésben elegendő idő van a videó megtekintésére és az edzési kézikönyv elolvasására. Tartsa a kézikönyveket és a kódlistákat kinyomtatva és lapozgassa az esetek között. Otthon – ne kímélje az esti és az éjszakai időt. Éjjel általában könnyű kódolni. Ne aggódjon – ez megtérül.

  Szeretne több történetet a GeekUniversity Java Fejlesztési Osztályától? Itt vannak!

  • “Célom mélyen belemerülni a Java fejlesztési kérdésekbe.” Sergey Minenkov – az 1C-s programozásról a Java fejlesztésére való áttérés nem legegyszerűbb tapasztalatáról.
  • – Néha munka előtt egy órát aludtam a metrón. A belorusz nyomdától kezdve a moszkvai csapatvezetőkig.
  • Az első informatikai munka Moszkvába költözéssel: hogyan történik. Tapasztalat interjúkban, tesztfeladatokban, tanulmányi projektekben és nemzetközi vállalatnál való foglalkoztatásban.

  Friss cikkek

  A Windows védelme: szisztematikus megközelítés

  A védelmi intézkedések strukturálása és konfigurálása különböző szakaszokban, 20215. február 26., https://d2xzmw6cctk25h.cloudfront.net/post/2558/og_image/99b52ce494fff4e99d818403950ffa3a.png A legutóbbi cikkben elemeztünk egy gyanús fájlt, sőt azonosítottunk néhány mintát,...

  A hét legfontosabb eseményei: Remélem, hogy a Clubhouse for Android

  Az éterben rendszeres Likeny-emésztés folyik a legújabb és okosabb anyagokkal. Ebben az epizódban megismerhetjük a Clubhouse régóta várt Android-fejlesztőjét, és boldog 12. születésnapot kívánunk...

  A weboldalon található szövegek olvasása [Kutatási áttekintés]

  Igaz, hogy most senki nem olvas szövegeket a weboldalakon? Frissítettük a kutatás áttekintését és kihoztunk néhány tippet: mit tegyünk annak érdekében, hogy az...

  Hogyan lehet megduplázni egy híroldal forgalmát. Ügy

  A híroldalak promóciójának megvan a maga sajátossága. A keresési látogatások nem jelentik a legnagyobb részét a híroldalakra irányuló forgalomnak. A legtöbb áttétel más forrásból...

  “A Scratch után rájöttem, hogy nem akarok abbahagyni a programozást”

  Polina Sedakova - oktatási projektjeiről és az utolsó játékról, a Pacman feldolgozásáról, 20213. február 25-től133https: //d2xzmw6cctk25h.cloudfront.net/post/2557/og_image/481635c3b9df7bf894c129f7828350a3.png Polina Sedakova 10 éves. Két hónap alatt...

  Kapcsolódó történetek

  HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

  Kérjük, írja be véleményét!
  írja be ide nevét

  Maradjon op - Ge a napi híreket a postaládájában