More

  “Az automatizálás még mindig úgy néz ki, mint a sci-fi”

  Interjú Vladlena Bonkkal, a Kaspersky Lab tesztmérnökével és egy GeekBrains tanárral 20217. augusztus 11-én минут5https://d2xzmw6cctk25h.cloudfront.net/post/2689/og_image/7b934d6f1b39f11b8c044b7233a6cc52.jpeg

  Beszéltünk Vladlenával a szakmához vezető útról, Moszkvába költözésről, arról, hogy mennyit lehet keresni a fővárosban és a régiókban, és milyen karrierpályák lehetnek.

  – Mondja el, kinek dolgozik, és hogyan jött a szakmába.

  – Tesztmérnökként vagy SDETKÉNT dolgozom a Kaspersky Lab-ban. Webináriumokat is tartok a GeekBrains tesztelésében. Humanitárius vagyok az oktatásban, a történelemtudományi karon tanultam, múzeumi tanulmányokat végeztem. Főiskolai diplomája után adminisztrátorként dolgozott egy cégnél. A tesztelők meglátták bennem a potenciált, adtak egy könyvet a tesztelésről, és azt mondták: “tanulmányozd, és ha érdekel, csak csatlakozz”. Tetszett a téma, találtam GeekBrains tanfolyamok az Interneten, majd beiratkozott. Abban az időben csak egy specialitás volt – egy szoftver tesztelő. Egy hónappal a képzés után elmentem az irodába az első tesztelő munkámért a városomban. 

  – Hogyan értetted meg, hogy melyik irányba kell továbblépni?

  – Úgy döntöttem,hogy nem állok meg, mert elég nehéz magas fizetésű munkát találni a városomban. Addigra már körülbelül hat hónapos tapasztalatom volt. És arra gondoltam, mit akarok? Rájöttem, hogy ki akarom próbálni magam a játékokban, a játékfejlesztésben. Elkezdtem vizsgálni, hogy milyen cégeink vannak a városban és az egész régióban, amelyek játékokkal foglalkoznak. A Playrix egyik leghíresebb változata. Elkezdtem kikérdezni őket, de nem tudtam, milyen fizetést kérjek. Elkezdtem nézni a blogokat, most nagyon sok blog van, amelyeknek köszönhetően nagyjából becsülheti fizetését a készségektől, tapasztalatoktól, régióktól, sőt a nemtől függően. Nagyjából 40 ezer rubelt kértem a Playrix-től. Beleegyeztek, és Vologdába mentem, hogy a cég székhelyén dolgozzak.

  Körülbelül hat hónapig dolgoztam nekik, majd családi okokból Moszkvába költöztem. Miközben még Vologdában voltam, elkezdtem interjút készíteni a Moszkvai vállalatokkal. Most valószínűleg furcsa azt gondolni, hogy nem mindenki készített interjút a Skype-on keresztül, valami szokatlannak tűnt.

  OLVASS TOVÁBB:  Milyen kérdéseket tesznek fel egy Android-fejlesztőnek adott interjúban

  – Hogyan kezdődött a karrierje Moszkvában?

  – Moszkvában több helyen dolgoztam. Az egyik az ” Aplana “cég volt, tesztelőit más vállalatoknak nyújtja. Az “Aplana” – tól a Sberbank irodájában dolgoztam, majd szoftvert írtam a call centerek számára. Különböző szolgáltató szervezetek számára készített webes és mobil alkalmazásokat. Ezt követően munkát kaptam a Kaspersky Lab-ban, és már második éve dolgozom ott, egy olyan startupban, amely az online szavazással foglalkozik a blockchain technológiák használatával. Ezek olyan szavazatok, amelyekben lehetetlen hamisítani az eredményeket, olyan átláthatóak és becsületesek, amennyire csak lehetséges. 

  OLVASS TOVÁBB:  "Csak annyit kell tanulnod, figyelned, figyelmesnek lenni"

  Hogyan reagáltak a hozzátartozói a költözésre és a munkahelyváltásra?

  – A családom mindig mindenben támogat, aztán támogattak engem is. A családomban mindenki humanitárius, így nem értették meg teljesen, hogy pontosan mit tennék, és csak azt tudták, hogy a programozással kapcsolatos. Támogatták a lépést, mert Moszkvában sokkal több lehetőség van, a fizetés pedig magasabb.

  – Ossza meg, milyen nehézségekkel szembesült a munkájában.

  – A tesztelő szakmájához vezető úton természetesen nehézségek is voltak. Kezdetben, amikor csak a tesztelés elméletét tanulod, úgy tűnik, hogy minden már világos. Hogy szó szerint elolvashatja a bemutatót, és kipróbálhatja. Valójában ez nem így van. Először is, sok gyakorlásra van szüksége. Ha valami nem működik, meg kell próbálnia többet kipróbálni. 

  Elvileg nem volt nehézségem a kézi teszteléssel. De amikor elkezdtem automatizálást csinálni, rájöttem, hogy nincs olyan sok tanfolyam és anyag. Ezen felül a JavaScript automatizálási nyelvet választottam magamnak, amely a harmadik helyen áll az első három fő nyelvben. Kevesebb anyag volt rajta, és nekem kellett kitalálnom.

  OLVASS TOVÁBB:  Kérdések az adatszakértők karrierjéről: mérnökök, elemzők,Fejlesztők-Mediascope answers

  Örülnék, ha a legelején találtam néhány tanfolyamot az automatizálásról a JavaScriptben. Abban az időben szinte semmi sem volt, ezért magam is elsajátítottam az automatizálást. Nagyon szerencsés voltam, hogy útközben találkoztam egy csapatvezetővel, aki sok kísérletet tett. Szó szerint háromhavonta megváltoztattuk az automatizálás különböző kereteit, megnéztük, hogyan és mi fog működni ezzel vagy azzal a kerettel. Általában érdekes volt, és sokkal több tapasztalatot szereztem, mint ha valamit fűrészelnénk.

  – Mennyi ideig tart tesztelővé válni?

  Minden attól függ, hogy milyen teszter akarsz lenni. Ha nem elég erős ahhoz, hogy megértse a kódot, kézi tesztelővé válhat. Ez nem sok időt vesz igénybe. De ismét meg kell kitartás, türelem, valamint a lehető legtöbb gyakorlat legalább három hónapig. Természetesen nem minden olyan egyszerű: egy elmélet ismerete a tanfolyamokról nem elegendő, ilyen három hónap nem lesz elég. 

  A dolgok bonyolultabbak az automatizálásban. Gyakran megüresedett feltételezik, hogy akkor is, ha jött egy automator, akkor is részt vesz a kézi tesztelés. Az automatizálási képzés valószínűleg 6-8 hónapig tart. Meg kell tanulnia mind a kezdeti tesztelési elméletet, mind azt a nyelvet, amelyen tesztelni fog. Az automatizálás elvégzéséhez legalább egy kezdő fejlesztő szintjére van szüksége azon a nyelven, amelyen írni fog. Még mindig szüksége van néhány hónapra, hogy gyakoroljon a munkán kívül, mert nincs sehol gyakorlat nélkül. 

  OLVASS TOVÁBB:  Hogyan működik és működik a GitHub?

  – Mondja el, mi a tesztelő munkanapja.

  Friss cikkek

  A történet arról, hogy milyen nehéz volt weboldalt készíteni a Prostobank számára

  Miután meghallotta a "bank weboldalát", a legtöbb fehér hátteret fog elképzelni, amelynek különböző oldalain nyereséges hitelek kamatikonokkal másznak az arcodba. De nem minden bank...

  5 ok arra, hogy inspirálja a gyermeket a programozással

  A programozás olyan hobbivá válhat, amely a jövőben hasznos lesz, és a felnőtt élet készségeinek fejlesztése20213. szeptember 22. perc38A cikk szerzője Lisa TurlychkinaA cikk...

  Kapcsolódó történetek

  HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

  Kérjük, írja be véleményét!
  írja be ide nevét

  Maradjon op - Ge a napi híreket a postaládájában