More

  “Amikor kódot írok, tiszta zümmögést kapok”

  Vladislav Prusakov, az iOS fejlesztője és a mobilcsapat vezetője Mail.ru, a szakmai pályáról, a válságról és az oktatásról 20217. augusztus 20. минут12https://d2xzmw6cctk25h.cloudfront.net/post/2712/og_image/b969e38f3bc26b6d13230238a64d18de.jpeg

  Az oktatásról és a karrierfejlesztésről

  A nagyapám adott nekem egy számítógépet, amikor az első osztályba mentem. Abban az időben meglehetősen erősnek tartották. Akkoriban sokat játszottam, és egy nap azt gondoltam, hogy jó lenne egyedül írni egy játékot. Aztán, amikor megjelent az Internet, sok olyan alkalmazást találtam, ahol játékokat írhat anélkül, hogy sok programozást tudna. Tetszett, de nem gondoltam, hogy ez lesz a Szakmám a jövőben.

  Amikor meg kellett választani, hogy hol tanulni iskola után, úgy döntöttem, hogy lesz egy programozó, majd egyetemre ment. A 4. évben felajánlották, hogy tanuljunk olyan srácokkal, akik munkaadók voltak. Megtaníthatnak programozni, és felvehetnek egy munkára vagy egy szakmai gyakorlatra. Ennek eredményeként eljutottam egy olyan személyhez, aki velünk együtt oktatta az IOS fejlesztést, és felajánlotta, hogy vállalok egy hónapos szakmai gyakorlatot, és beleegyeztem. Érdekes volt vele dolgozni. Amikor elkezdtük, nem igazán tudtam a programozást: megpróbáltam, de nem sikerült. És együtt elkezdtük megírni az első jelentkezést-a nulla tudásommal és a bennem való hitével.

  Senki sem volt ellenem, hogy programozóvá váljak, mert látták, mennyire tetszett. Természetesen a családom szidott engem: látták, mennyire ültem a számítógépen, játszottam, de általában senki sem tartotta rossz választásnak. Hittek bennem, pénzt adtak a képzésre és az első macbook-ra, amiért nagyon köszönöm nekik.

  Többnyire egyedül tanultam. Azonnal elmentem dolgozni egy szakmai gyakorlatra. Feladatokat kaptam, meg kellett oldanom őket. Nem volt lehetőségem arra, hogy segítséget kérjek valakitől, ezért mindent magam csináltam. Vagyis, ha a feladat az volt, hogy asztalt készítsen vagy képet jelenítsen meg, olvastam cikkeket a Google-ban.

  OLVASS TOVÁBB:  "Szokj meg valamit tanulni minden nap"

  Dolgoztam a szakmai egy hónapig, írtunk egy kérelmet az egyetem együtt a csapat. Valahogy ott dolgoztunk, elküldtük az eredményt-általában rendben volt. Aztán szakítottunk, és egy hónappal később a csapatunk egyik tagja írt nekem, meghívott dolgozni. Egyetértettem, néhány hónappal később megkaptam az első fizetésemet — 15 ezer rubelt. Rostov szabványai szerint ez nem volt túl sok, de egy diák számára nagyszerű volt. Ezután a fizetés 30 ezerre emelkedett.

  A szüleimmel éltem, kényelmes volt. Szerettem dolgozni, élveztem, és rengeteg pénzem is volt. Ezután különböző projekteket kezdtünk el, például kirakatokat. Még pár évig dolgoztam neki, amíg meg nem kaptunk egy nagy megrendelést a védelmi szektortól. Van egy kis eszköz, amely csatlakozik a szívhez, EKG-leolvasást és pulzusszámot vesz igénybe. Olyan alkalmazást kellett készítenünk, amely ezeket az értékeket ötpercenként elvégzi, és grafikont alkot. És körülbelül öt hónapja csinálom ezt. Ennek eredményeként, két év után abban a társaságban, unatkoztam, úgy döntöttem, hogy megváltoztatom a céget. Rájöttem, hogy itt az ideje, hogy menjen a nagy fizetések.

  OLVASS TOVÁBB:  DevOps mérnök - új féléves tanfolyamok indítása

  Meghívtak a Tinkoff bankba, és elmentem Moszkvába. Ez váratlanul történt számomra: csak a konyhában ültem, ebédeltem, hallgattam a podlodka podcastot. És ott Gleb Novik IOS fejlesztőket keresett a Tinkoffnál, és spontán elhatároztam, hogy küldök egy önéletrajzot. Kaptam egy hívást reggel 9-kor, meghívtak egy interjúra. Megkérdezték a fizetés elvárásait, becsültem, hogy most 30 ezret kapok, Moszkvában pedig 70 ezret Szeretnék kapni. Meglepődtek, azt mondták, hogy az interjú után valahogy megoldják. Felkészültem az interjúra, sok könyvet olvastam, mert aggódtam-elvégre ez egy nagy bank. 120 ezret ajánlottak fel egy középső szakember pozíciójára.

  OLVASS TOVÁBB:  A GeekBrains öregdiák projektjei: TravelKeeper szolgáltatás

  Néhány évig dolgoztam a Tinkoff bankban, egy évvel később már 150 ezer, egy évvel később pedig 170 ezer. Ismét 2 év telt el ugyanabban a társaságban, és úgy döntöttem, hogy megváltoztatom a munkámat. Mert két év után egy helyen unalmassá és kényelmetlenné válik. Meg akarom változtatni a helyzetet, mert utána úgy érzi, valami meghajtó, jön az új projektek egy új csapat, elkezd égni a munka újra, és ez jó. Így jöttem, hogy MAIL.RU most itt dolgozom az egyik projektünk mobil részlegének vezetőjeként.

  A szakmai válságról 

  Eleinte a Szakmám elég egyszerűnek tűnt számomra: megtanultam pár dolgot, és gyorsan elkezdhetsz kódokat írni. De egy bizonyos ponton összetettebb feladatokkal szembesültem. Van egy ilyen “csalódások völgye”, ahol először teljes örömöt érzel, és egy bizonyos ponton elsüllyedsz, és azt hiszed, hogy soha többé nem fogsz elérni semmit. És odaértem. Azt hittem, ha nem megyek át ezen az úton, nem leszek senki. Úgy döntöttem, hogy befejezem a végét, kitartást fejlesztek, olvasok, többet nézek, megpróbálom megoldani a problémáimat. Ez volt az első válságom, mert féltem, hogy nem leszek képes programozó lenni. De ha elkezdtem ezt az utat, a végére kell mennem.

  Vannak esetek, amikor úgy érzi, hogy nehéz az Ön számára. Ezt le kell győznie, vagy olyan embereket kell találnia, akik segíthetnek valamiben: egy barát, akinek több tapasztalata van, mint te; mentor (felveheti őt). A barátaim programozók, és ha nem tudok valamit, hozzájuk fordulok. Ez megment a munkámban.

  OLVASS TOVÁBB:  "Hihetetlenül könnyű megérteni és építeni valamit a saját kezével"

  A szakma lényegéről

  Friss cikkek

  A történet arról, hogy milyen nehéz volt weboldalt készíteni a Prostobank számára

  Miután meghallotta a "bank weboldalát", a legtöbb fehér hátteret fog elképzelni, amelynek különböző oldalain nyereséges hitelek kamatikonokkal másznak az arcodba. De nem minden bank...

  5 ok arra, hogy inspirálja a gyermeket a programozással

  A programozás olyan hobbivá válhat, amely a jövőben hasznos lesz, és a felnőtt élet készségeinek fejlesztése20213. szeptember 22. perc38A cikk szerzője Lisa TurlychkinaA cikk...

  Kapcsolódó történetek

  HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

  Kérjük, írja be véleményét!
  írja be ide nevét

  Maradjon op - Ge a napi híreket a postaládájában