More

  Agilis elvek és célok, Hogyan működik a Scrum és miért kell használni / GeekBrains-oktatási portál

  Agilis elvek és célok, Hogyan működik a Scrum és miért kell használni az it20 április 20215 minut66https: / / d2xzmw6cctk25h. cloudfront. net / post / 2597 / og_image / faea54bc0efa5bcf316be1e86398c4c4. png

  A rugalmas fejlesztési módszerek keresletet mutatnak a legtöbb informatikai vállalat állásajánlataiban. Ebben a cikkben elmagyarázzuk, hogy milyen agilis, Scrum van, és milyen előnyökkel jár a megközelítés egésze.

  Mindennek középpontjában az agilis kiáltvány áll, amely egyértelműen megfogalmazza a folyamatok alapvető értékeit:

  • emberek és interakció fontosabb, mint a folyamatok és eszközök;
  • működő termék fontosabb, mint az átfogó dokumentáció;
  • együttműködés az ügyféllel fontosabb, mint a szerződés feltételeinek elfogadása;
  • készen áll a változásra fontosabb, mint az eredeti terv követése.

  Rugalmas módszerek lehetővé teszik, hogy a csapatmunka, egyrészt dinamikusabb, adaptív, másrészt-kényelmes minden résztvevő számára.

  Az agilis egyik eszköze a Scrum. Ez egy keret az agilis fejlesztés alapelveinek megvalósításához. 

  Lássuk, mit tartalmaz, hogy megértsük, hogyan kell alkalmazni. 

  Hogyan működik a scrum 

  Kezdjük az alapvető eszközökkel, amelyeket a munkafolyamat megszervezéséhez használhat. Az illusztrációkhoz a Trello szolgáltatást fogjuk használni, amely jól illeszkedik a kis csapatokhoz.

  Egy tábla a feladatok listája szakaszokra oszlik. Virtuális lehet, mint a példánkban, vagy valódi:flipcharton rajzolva, matricákkal.

  A táblának több oszlopa van:

  • a lemaradás (esetünkben értékelnünk kell, az alábbiakban részletesebben elemezzük);
  • sprint backlog (a mi esetünkben-csinálni, itt vannak már értékelt feladatok, amelyeket be lehet venni a munkába);
  • a munkában (a csapat tagjai által végzett feladatok);
  • ellenőrzés (feladatok, amelyek a tesztre mentek);
  • kész (olyan feladatok, amelyek már befejeződtek, és már elérték a termelést).

  Принципы и цели Agile, как устроен Scrum и зачем его применять | GeekBrains — образовательный портал

  A feladatoknak mindig van egy előadója, aki felelős értük. Például a Trello-ban megadhat egy csapattagot a kártyán, majd megadhatja, hogy melyik irányba tartozik a feladat (például frontend, backend, design stb.).

  A tábla egy opcionális elem, amelyet kanban kölcsönzött. Egyes csapatok megtarthatják saját lemaradásukat az Excelben is. Mindazonáltal a tábla világosan szemlélteti a folyamatok dinamikáját, ezért gyakran használják.

  Принципы и цели Agile, как устроен Scrum и зачем его применять | GeekBrains — образовательный портал

  Lemaradás – a projektfeladatok listája. Odaérnek a termék tulajdonosától, aki üzleti célok, technikai adósság vagy felhasználói kívánságok alapján rangsorolja őket. A fő szabály egy termék-ooner egy hátralék.

  Ebben a cikkben nem vesszük figyelembe a rangsorolás módszereit, hanem egyszerűen helyezzük a legfontosabb feladatokat a tetejére. De érdemes megjegyezni, hogy a Trello-nak van egy címkerendszere, a legkritikusabb feladatokhoz pedig hozzáadhatjuk a szükséges feladatokat.

  A sprint egy olyan időtartam (egy hónap vagy annál kevesebb, például 2 hét), amelyre terméknövekedést hoznak létre.

  OLVASS TOVÁBB:  Adattudomány: válasz a Megafonnal való találkozás kérdéseire

  A termék növekménye egy bizonyos kézzelfogható eredmény, amelyet a csapatnak el kell érnie a sprint alatt. Például, ha szolgáltatást nyújtunk oktatóknak, akkor a sprint növekmény lehet egy lecke foglalás, amelyre 6 feladatunk van a lemaradásban.

  Sprint lemaradás – feladatok, amelyeket be kell fejezni a jelenlegi sprint elérni a növekmény. Hogyan érkeznek a problémák a lemaradásból, egy kicsit később elemezzük.

  Szerepek a scrum csapatban 

  Az eszközök mellett a scrum egyértelműen szabályozza a csapat szerepe.

  A csapat tagjai előadók: például fejlesztők, tervezők, szövegírók.

  A Scrum Mester a Scrum csapat szíve és lelke. Segít a fő folyamatok megszervezésében: Tervezés, napi találkozók, retrospektívek, figyeli a scrum táblát (de nem a lemaradást, amelyért a termék tulajdonosa felelős). A scrum Mester általában megkönnyíti az üléseket, Vagyis gondoskodik arról, hogy a résztvevők ne térjenek el a témától, és jól érezzék magukat. Ideális esetben a scrum mester feladata, hogy megszervezze a folyamatot oly módon, hogy a csapat nélküle működjön. De a gyakorlatban sajnos ez ritkán valósul meg.

  OLVASS TOVÁBB:  "Nem ülök nyugodtan, és mindig azt mondom, hogy" Igen "!"

  Egy termék a tulajdonos a termék tulajdonosa. Látja a teljes képet, és felelős a feladatok rangsorolásáért, a lemaradás fenntartásáért, néha formalizálásáért és részletezéséért, valamint annak eldöntéséért, hogy a sprint mekkora lesz a csapat tervezésének és erőforrásainak megfelelően.

  Szertartások, ezek találkozók

  Minden találkozó előtt a célt és a résztvevőket előre meghatározzák.

  Tervezés — a sprint kezdete előtt a termék tulajdonosa kijelöli a célokat (növekmény), a találkozót pedig erre a sprint növekményre összpontosítva tartják. A csapat értékeli a feladatokat, például Történetpontokban. Maga az értékelés a tervezési szakaszban vagy előre történhet, az ápolás részeként (lásd alább). Az értékelés után a csapatnak meg kell értenie, hogy milyen feladatokat kell elvégeznie a növekmény befejezéséhez. Ha ez a Sprinten belül nem lehetséges, a termék tulajdonosa megváltoztatja a növekményt, vagy úgy dönt, hogy növeli a sprint időtartamát.

  Ápolás– a feladatok tisztázása és megfogalmazása, esetleg bomlás. A tervezéstől és a gyűlésektől eltérően nincs konkrét utalás arra, hogy ezeket a találkozókat mikor kellene megtartani. A fő cél azonban az, hogy a feladatok átláthatóbbak legyenek, és jobban felkészüljenek a tervezésre.

  Ülések (stand-up) – napi találkozó, ahol a csapat elemzi a jelenlegi feladatokat a folyamat problémáinak azonosítása érdekében. Az ilyen szertartások általában 10-15 percig tartanak. Minden résztvevő elmondja, mit csináltak tegnap, és mit terveznek ma. Gyakran előfordul, hogy a találkozókat reggel tartják, de néha a csapatok áthelyezik őket napra vagy estére. Az ilyen találkozókat a scrum Mester is megkönnyíti, így a résztvevők jól érzik magukat,a találkozó pedig nem késik. Ha például a backend és a frontend szakemberei részletesen megvitatják a módszereket, felkérik őket, hogy hozzanak létre külön találkozót erre a beszélgetésre.

  OLVASS TOVÁBB:  "Könnyű időt találni az iskolára és a családra, ha ismeri a célokat»

  Sprint Retrospektív — ezen a találkozón a csapat megvitatja, hogy sikerült-e elérni a növekményt, mi működött jól, nem olyan jól, és mit kell tenni a folyamat javítása érdekében. A retrospektív cél a folyamatok és hibák megértése és elemzése, valamint a megelőzésük.

  Demo– mutatja a növekmény egy vagy több Sprint. A demó lehet belső, közeli csapatok tagjaival (hogy mindenki megértse, mit csinálnak kollégáik), vagy külső-az ügyfél előtt.

  Принципы и цели Agile, как устроен Scrum и зачем его применять | GeekBrains — образовательный портал

  Mikor hasznos a scrum?

  A Scrum jó, ha folyamatosan javítani kell a terméket. Például van egy mobilalkalmazásunk, és dolgozunk rajta: kijavítjuk a hibákat, és új funkciókat adunk hozzá. Folyamatunk célja, hogy még jobbá tegyük a terméket.

  A Scrum nem alkalmas arra, hogy a folyamatokban ne legyen semmi új, minden az algoritmus szerint megy. Például céloldalakat készítünk, a folyamat így néz ki:

  • tájékoztató,
  • tervezés,
  • tartalom,
  • fejlesztés.

  Van egy jó ötlet, hogy mennyi ideig tart minden folyamat. Az is nehéz számunkra, hogy prioritásként kezeljük a feladatokat. Tehát nincs szükség olyan részletes tervezésre, mint a scrum. Ebben az esetben jobb egy másik megközelítést használni — kanban.

  Ha úgy dönt, hogy végrehajtja a scrum-ot, akkor tisztában kell lennie a lehetséges nehézségekkel:

  • A tudat szintje a csapatban. A scrum általában megköveteli a csapattagoktól, hogy tudatos megközelítést alkalmazzanak a munkára. De nem mindig állnak készen az ilyen felelősségvállalásra.
  • Feladatok értékelése. Kezdetben a résztvevők félhetnek attól, hogy nem felelnek meg az elvárásoknak. De a scrum végrehajtásának kezdeti szakaszában normális a feladat túlbecsülése vagy alábecsülése.
  • Nem hajlandó változtatni. Ez egy gyakori probléma az emberi tényezővel kapcsolatban. De le lehet győzni, ha megmutatja a csapatnak az új megközelítés hatékonyságát. Ennek eredményeként a csapat tagjai általában kényelmesebben érzik magukat.
  OLVASS TOVÁBB:  A tárgyak internete - Új Geekegyetemi Kar

  A Scrum egy viszonylag fiatal megközelítés a fejlődéshez, amely folyamatosan fejlődik. Az összes nehézség ellenére képes lesz végrehajtani, ha valóban alkalmas a folyamatokra. Ez kényelmesebbé teszi a csapat munkáját, a folyamatok átláthatóbbá válnak.

  Friss cikkek

  Kommunikációs csatornák a vendéggel az étteremben. Ami fontos, hogy ne felejtsük el

  A kommunikáció nem csak a szavaid és gondolataid szóbeli kifejezése. A kommunikáció marketing is lehet: amikor a promóciós anyagok, a menüben kiválasztott kifejezések...

  Mit tettünk egy olyan helyzetben, amikor egy versenytársat a mi költségünkre népszerűsítettek

  A versenytársak különbözőek. Ügyfelünk-a turistaosztály házának fejlesztője - nagyon leleményes volt. Kitalálta, hogyan reklámozhatja tárgyait hirdetési kampányainkon keresztül.  Elmondjuk a történetet arról,...

  Kapcsolódó történetek

  HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

  Kérjük, írja be véleményét!
  írja be ide nevét

  Maradjon op - Ge a napi híreket a postaládájában