More

  Adatelemzés Oroszországban és külföldön

  Érezni a különbséget a munkában és a képzésben. Podcast “Hétfőn vagyok” – # 1009. rész, 2020. november, 4 perc 3295

   

  A podcast tizedik számát úgy tervezték meg, hogy útmutatást nyújtson azoknak a bölcsészettudományoknak, akik szeretnék, kegyelmezzenek a banalitásnak, belépni az informatikába. De “a műsor rosszul sikerült”. Jekatyerina Staroverova hősnőnk megmutatja, hogy nem szabad címkéket akasztani az emberekre, és beszél az útjáról – egy helyi orosz újság újságírójától kezdve a Siemens adatkutatójáig, valamint a Prágai Közgazdasági Egyetem végzős hallgatójáig. És persze, hogy a Python és adatelemzés tanár – a Kar Product Analytics GeekBrains.

  A podcast tizedik epizódja, a többihez hasonlóan, különböző platformokon hallgatható meg:

  • alma
  • Google
  • Yandex
  • Castbox
  • Simplecast

  Ebben a bejegyzésben érdekes idézeteket gyűjtöttünk össze a számból.

  Az adattudomány fejlődéséről

  – Igyekszem nem osztani az embereket bölcsészekre, technikusokra, fizikusokra. Kétféle ember létezik: azok, akik szeretik a kihívást jelentő feladatokat, és azok, akik inkább az oktatás, a háttér, bármi más mögé bújnak, de nem a lustaság.

  – A DataCamp online képzés, de nagyon specifikus. Az adatprogramozóknak szól. Nagyon sok feladat van. Mindezt online ellenőrzik, és megtudja, helyesen írta-e a kódot vagy sem. Valójában ez online képzés, eredményellenőrzéssel, mint egy teszt.

  – A DataCamp jó dolog, mert sok érdekes adatkészlet van ott. De ha ezen a területen szeretne növekedni, akkor nem kell évi 240 dollárt fizetnie a DataCampért. Mehetsz a Kaggle-be. Ez az adatkutatók és adatelemzők közössége, számos adatkészlet is létezik – mind magánvállalkozásoktól, mind kormányzati szervektől. Ingyenesen letöltheti őket, játszhat velük, és megnézheti, hogy mások mit csináltak ugyanazzal az adatkészlettel. Sok lehetőség van.

  – Először példát mutat, majd elmagyarázza, mi áll mögötte. A példának a lehető legközelebb kell lennie a valósághoz. Vagyis nem a tankönyvben leírtak szerint, hanem a reklámkampány kiszámításának módjával magyarázza el, hogy melyek a megbízhatósági intervallumok.

  A technológiákról az adattudományban

  – Az Excel-t inkább oktatási célokra használtam, és soha nem készítettem ott nagy jelentéseket. Tudom, hogy az emberek hihetetlen dolgokat csinálnak vele, de én inkább a Python-t szeretem. Az Excel elég nagy teljesítményű ahhoz, hogy ott nagyon komoly problémákat oldhasson meg. De a Python vagy az R kényelmesebb, ha valamit automatizálni akar.

  – Az SQL-szel ellentmondásos kérdés, mert minden attól függ, hogy hol tárolják az adatokat. Ha abban az adatbázisban, ahonnan be kell szerezni őket, akkor igen, az SQL ismerete jól jön. A Jira frissítéséhez valami olyasmi szükséges, mint a LightSQL. De ha elemzést szeretne végezni, akkor nem kell tudnia, ez a feladatoktól függ.

  OLVASS TOVÁBB:  Hogyan kezdjünk karriert az adattudományban

  – Nagyon sok, az orvostudományhoz és a biológiához kapcsolódó könyvtárat írtak R. számára. Egyik kollégám korábban az egyetemen dolgozott, biológus. Eredetileg R-ben írt, most inkább a Python-nal dolgozik. Emellett számos pénzügyi és demográfiai könyvtár van R-re írva. A demográfiában számos megközelítésük, funkciójuk van, egyes népesség-előrejelző táblák érnek valamit. Nem tudom, hogyan kell lefordítani oroszra, de ekkor számolják ki a férfiak, nők és általában a népesség potenciális számát speciális technikák alkalmazásával. Erre pedig vannak könyvtárak.

  – Tudom, hogy a Fizikai és Műszaki Intézetben [MIPT] nagy könyvtárak jöttek létre, amelyekkel szövegeket elemezhet. Ez az iPavlov, a beszélt mesterséges intelligencia létrehozására irányuló nemzetközi projekt, amelyet a moszkvai Fizikai és Technológiai Intézet idegrendszeri és mély tanulási laboratóriuma valósít meg a Nemzeti Technológiai Kezdeményezés keretében, a Sberbank ipari támogatásával. Nagyon klassz, hogy embereink csinálják.

  OLVASS TOVÁBB:  "Elegem van a bányászatból - informatikához akartam menni"

  – Ha szoros a csizma, menjen és vásároljon normálisat, és adja át ezeket valakinek. Ha nem tetszik, ahogyan a cég leírja a munkákat, menjen a HR-hez és írja át. Mi a probléma?

  A külföldi egyetemekről

  – Nagyon tetszett a Cseh Köztársaság. Sok informatikai cég van itt, és munkát találhat. Nagyon sok szakmai gyakorlat van, és az első évben azonnal elmentem gyakorlatra. Tavaly szeptemberben költöztem Prágába. Nagyon érdekes, és mindenkinek ajánlom, akinek lehetősége van menni valahova tanulni. Ez idő alatt minden, ami megtörténhet velem. Megtanultam egy új programozási nyelvet, kétszer átmentem a munkameneten, tovább fejlesztettem az angolt, harmadik szintre megtanultam a cseh nyelvet, barátokat találtam, karanténban szolgáltam és covid voltam.

  Adatelemzés Oroszországban és külföldön

  – Tudom, hogy nehéz a prágai Közgazdaságtudományi Egyetemen tanulni, és a tudás ellenőrzése nagyon komoly. Sokkal erősebb, mint az orosz egyetemeken végzett mesterképzésben. Ezt az orosz törvényszéken tanult kollégáim szavaiból tudom. Ahhoz, hogy itt tantárgyat tegyen, gyakran meg kell írnia öt dolgozatot, tíz esszét, és vizsgát is kell tennie. Például az informatikai auditban öt-hat gyakorlati munka volt, majd írásbeli vizsga jegyekkel és csapatbemutató. És így szinte minden témában.

  OLVASS TOVÁBB:  "Elegem van a bányászatból - informatikához akartam menni"

  – Az áthelyezéshez nagyon klassz adatelemzőnek kell lennie. Ha van belépő szintű szinted, akkor a legegyszerűbb módszer beiratkozni egy mesterképzésbe, és gyakornokként dolgozni menni, ahogy velem volt, majd szerződést szerezni. Kezdő szakemberre, juniorra senkinek nincs szüksége. Ez nem nyereséges a vállalat számára. Itt könnyű megtalálni azokat a diákokat, akik fillérért dolgoznak. Az áthelyezés csak jó szakemberek számára lehetséges. Európában egy külföldi felvételéhez be kell bizonyítania, hogy olyan szakember, akit nem talál a hazai piacon. Például Csehországban a vállalatok üres álláshelyeket írnak ki, és ha nem találnak helyi lakost, akkor felvehetnek.

  – Figyelje a nyelvét és a poénokat. Ez különösen igaz a fiúkra és az Oroszországban forgó szexista humorra, ezekre a lányokra és a programozásra vonatkozó mondatokra. Itt szenvedhet érte. Nincs szexizmus és nacionalizmus. Ez idővel Oroszországba is eljut. Ez sokkoló lehet. Mosolyogunk, integetünk, kerüljük a hülye poénokat – és minden rendben lesz.

  – Az egyik európai barátom teljes komolysággal azt tanácsolta, hogy ne viccelődjön Oroszországgal és Putyinnal, hogy ne gondolják, hogy orosz kém vagyok. Van, aki fél az oroszoktól. Egy osztálytársam elmondta, hogy megijedt, amikor rájött, hogy oroszul beszélők vannak a tanfolyamon. Akkor még nem tudta, hogy orosz vagyok. Grúz és nagyon fél az oroszoktól, és ez nem vicc. És senki sem szereti a Krímről szóló vicceket. Fel kell készülni az ilyen sajátosságokra, és meg kell értenie, hogy más embereknek milyen ötlete lehet a fejükben.

  – A kiköltözött oroszok néha panaszkodnak arra, hogy öt órakor üres az iroda, és nem világos, mit kell tenni. Különösen a magányos srácok nem szoktak hozzá. Futni, kerékpározni, sétálni kezdenek valahova.

  – Kétféle ember van a bíróságon. Az első olyan emberek, mint én, akik pénzt takarítottak meg és beléptek, általában körülbelül 30 évesek. A második típus pedig az alapképzés után járó srácok, akikért a szülők fizetnek. És nagyon különböznek: ezek azok, akik már dolgoztak, és talán még komoly pozíciót is betöltöttek, és olyan emberek, akik soha nem dolgoztak. Ez konfliktushelyzeteket okozhat.

  OLVASS TOVÁBB:  C # Fejlesztés - Új Geekegyetemi Kar

  Érdekes? Kövesse a cikk elején található linkeket, hogy meghallgassa a teljes verziót és feliratkozhasson a podcast-frissítésekre;) Maradjon velünk, sok jó epizód vár még ránk!

  Friss cikkek

  A Yandex folytatja harcát az Afisha védjegyért

  A Yandex öt új szellemi tulajdonjogi pert indított a Rambler Group ellen. Amint arról az Interfax beszámolt, január 15-én a Yandex öt új...

  Hogyan működik az Instagram ajánlási rendszer

  Az Instagram algoritmus fejlesztője, Amog Mahapatra cikket publikált, amelyben a különféle ajánlások értékéről és a közösségi hálózat ajánlási rendszerének működéséről beszélt. Az ilyen rendszerek...

  A YouTube továbbra is kísérletezik áruk értékesítésével

  A fejlesztők bejelentették egy új funkció tesztelésének megkezdését az áruk videó útján történő vásárlásához. Egy kísérleti projekt részeként a YouTube több tartalomkészítőjét is...

  A Mail.ru Group-ot és a Yandexet monopóliumellenes törvények megsértésével vádolják

  Az Internetes Szerzői Jogvédelem Egyesülete (AZAPI) ellenzi őket. Az AZAPI panaszt tett az Eurázsiai Gazdasági Bizottságnál (EGK) a Yandex és a Mail.ru Group...

  A Google megerősítette az altémák elindítását a rangsorban

  Ez segít diverzifikálni a SERP tartalmát. A Google még 2020 októberében jelentette be az altémákat a Search On rendezvényen. Danny Sullivan elmondta, hogy...

  Kapcsolódó történetek

  HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

  Kérjük, írja be véleményét!
  írja be ide nevét

  Maradjon op - Ge a napi híreket a postaládájában