More

  “A” tűzőgép tesztelése “feladat különösen szokatlan volt.”

  Irina Shulga – az ügyvéd munkájának problémáiról, amelyeket a tesztelők nem találtak. 2020. november 24. 5 perc 6138 https://d2xzmw6cctk25h.cloudfront.net/post/2455/og_image/b80af82fb8f18109e03a8e1c70ec678b.png

   

  Helló GeekBrains! A nevem Irina Shulga, ebben a cikkben elmondom, hogyan változtattam a szakmámat és lettem szoftver tesztelő, QA. Nem volt ilyen egyszerű, de a lényeg az eredmény, igaz? Most egy új szakterületen dolgozom, és nagyon boldog vagyok, hogy egy napon úgy döntöttem, hogy mindent megváltoztatok .

  Először a joggyakorlat volt

  Hat éve ügyvéd vagyok különböző cégekben. Sikerült egy alkoholt forgalmazó nagyvállalatban és ügyvédasszisztensként dolgozni. Feladatok – képviselet a bíróságon és hatalmas mennyiségű dokumentáció karbantartása. Egyébként a dokumentumokkal való munka elősegítette egy sajátos gondolkodásmód és logika kialakítását, ami a tesztelők számára szükséges.

  A jogtudományban minden tetszett, nem voltak problémák. Haladtam – először örömet okoztak, de aztán megálltak. Elegem van a monoton szerződések megkötéséből, a hasonló feladatok elvégzéséből nap mint nap.

  Ennek eredményeként munkára kellett kényszerítenem magam, amit nagyon nem akartam, mert a szakmának elégedettséget kell hoznia, nem undort. Egy reggel felkeltem és rájöttem, hogy mindent meg kell változtatni. Szilárd meggyőződésem volt, hogy azonnal rájöttem. Nem szóltam erről a szüleimnek, mert kissé ijesztő volt beismerni nekik, hogy valójában “sehonnan” abbahagytam, és egy teljesen új, ismeretlen szakterületen mentem az internetre tanulni.

  Erről csak akkor beszéltem, miután letettem a próbaidőt a jelenlegi munkahelyen.

  Tanulmányozás és új specialitás megszerzése

  A GeekBrains-t választottam – egy barátom még 2018-ban ajánlotta nekem a tanfolyamokat. Több webináriumot megnézett, és elmondta, hogy az anyagot hozzáférhető módon magyarázzák el. Igaz, a webináriumokat nem teszteléssel nézte, de ez nem változtatott semmit – határozottan elhatároztam, hogy gyökeresen megváltoztatom az életemet, és elkezdek tanulni a GeekBrains-nál. Szoftvertesztelő szakmát választottam.

  Természetesen nem kockáztattam – először több ingyenes webes szemináriumot néztem meg. Miután rájöttem, hogy a barátja igazat mond, jelentkeztem egy teszt tanfolyamra. Számomra úgy tűnt, hogy ez a bizonyos irány érdekes és érthető lesz számomra.

  Körülbelül tanulmányaim közepén rájöttem, hol szeretnék dolgozni – tetszett az egyik cég, amely játékokat fejlesztett. És sikerült ott elhelyezkednem!

  A tanfolyam segített megtanulnom a munkafolyamatok megszervezését, a tesztek tervezését, a követelmények és a tesztdokumentáció elemzését, valamint a hibák feltárását egy hibakövető rendszerben. Ezek azok a nagyon kemény képességek, amelyekre a tesztelőnek szüksége van.

  Továbbá fejlesztettem puha képességeimet – figyelem, felelősségtudat, kíváncsiság, kommunikációs készség. A puha képességek egy része jó szinten volt korábban, mert az ügyvédek is ismerik őket. De a tökéletességnek nincs határa, ezért megpróbáltam javítani azon, ami már létezik.

  OLVASS TOVÁBB:  A gyerekek programozással való foglalkozása: a LEGO Education módszertana

  Megjegyzem, hogy sok évig kell tanulnom – folyamatosan, amíg tesztelőként dolgozom. Valami új minden nap kiderül. A jelenlegi bázis mellett új kérdéseket tisztázok magamnak, különféle projekteken dolgozom.

  Hogy segítsen a tesztelőnek

  Tanulmányaim alatt és utána rengeteget olvastam – könyveket, cikkeket, speciális fórumokat és megjegyzéseket. Hasznos volt Dorothy Graham könyve A szoftver tesztelésének alapjai. ISTQB tanúsítás. Itt van a tesztelés lényege, típusai és alapelvei. Jira és Testrail is hasznos volt.

  "A" tűzőgép tesztelése "feladat különösen szokatlan volt."

  Fontos szempont: érdemes megtanulni a szakmai szlenget. Sőt, nagyon specifikus is lehet – a különböző vállalatok különböző szavakat és rövidítéseket használnak hasonló tárgyakhoz vagy problémákhoz. És természetesen szüksége van angolra. Talán megteheti nélküle is, de nem tudom elképzelni, hogyan, mivel a kifejezések túlnyomó része ebből a nyelvből származik.

  OLVASS TOVÁBB:  Adatelemzés Oroszországban és külföldön

  Álláskeresés és foglalkoztatás

  Alkalmi játékokat fejlesztő cégnél dolgozom. Szinte azonnal sikerült elhelyezkednem, amint munkáltatót kezdtem keresni, akinek tesztelőkre volt szüksége. Több vizsgálati szakaszon mentem keresztül, és mindegyik először valószerűtlennek tűnt, de végül megküzdöttem.

  Sok mindenen meglepődtem, de az egyik interjúban a „tűzőgép tesztelése” feladat különösen szokatlanná vált. Világos, hogy a vállalat meg akarta tudni, hogyan gondolkodom, megoldva a problémákat, hogyan viselkedem. De ez a megbízatás igazi sokkot okozott.

  A meglepetést nem a tűző tesztelésének szükségessége okozta, hanem az, hogy hasonló probléma merült fel bennem tanulmányaim során, a legelső félévben. Ezt a feladatot nem tartottam túl relevánsnak a hallgatók számára, de mint kiderült, ez a tapasztalat hasznos volt a foglalkoztatásban. Sokkal több abból, amit a tanárok mondtak, szintén hasznos volt.

  Új feltételek

  Új helyen tetszik, hogy nincs érzelmi fáradtság a munkától. Ugyanakkor folyamatosan tanulok: minden nap új ismereteket és feladatokat hoz, amelyek csiszolják az értelmet. Számos mesterkurzust tartanak, vannak webes szemináriumok – érezhető, hogy a vállalat törődik a csapattal. Nagyon szeretem a légkört és maguk az emberek. A lángoló kollégák ugyanúgy el vannak merülve munkájukban, mint te – ez egy jó bónusz magának a munkának.

  A karantén kezdetével mindannyian távoli módra váltottunk. Eleinte nehéz volt, mivel mindig irodákban dolgoztam, és nem ismertem más lehetőségeket. A korábbi munkahelyeken, ha valamilyen oknál fogva lehetetlen bejutni az irodába, minden folyamatot leállítottak.

  De most a távirányítóra váltáskor nem voltak problémák a technikai támogatással vagy valami mással. Azok a felhasználók, akik számára játékokat fejlesztünk, időben frissítéseket kapnak, és nem is tapasztalnak problémákat. Dolgozhatunk a világ bármely pontjáról, a lényeg, hogy kéznél legyenek a szükséges szerkentyűk és munkaeszközök. Leggyakrabban Katalont, a PyCharmot, a Visual Stúdiót használjuk fejlesztéshez.

  OLVASS TOVÁBB:  Gamedev: hogyan lehet elhelyezkedni az álomiparban

  "A" tűzőgép tesztelése "feladat különösen szokatlan volt."

  A távolról történő munkavégzés kényelmes: az út nem pazarolja az időt, a pénzt megtakarítják, egyesek számára ez nagyon jelentős, ha egyedül kell utaznia. Új cég felvétele után a kiadásaim már csökkentek, mivel nem kell állandóan az igazságszolgáltatásról a bíróságra, majd az irodába, majd vissza utazni. Az önálló elszigeteltség körülményei között pedig nincsenek kiadások az útra. Csak egy dolog hiányzik – kávé és sütik a kollégák társaságában.

  Most, amíg van idő, tanulmányozom a C # -ot és a grafikát – magamnak, de ki tudja, talán ez jól fog jönni a munkahelyen. Az új ismeretek segítenek néhány problémát a másik oldalról szemlélni. Szeretnék minél több ismeretet és tapasztalatot szerezni, projektdokumentációt írni, és kicsit később – új alkalmazottak képzésére.

  Befejezésként elmondom, hogy az informatika egyik legrelevánsabb készsége a kérdések feltevése . Sokszor hallottam, hogy minden kérdésre megtalálható a válasz az interneten – problémamegoldás, információ a programozási nyelvekről, tesztelés, stb. Ez részben igaz, de sok probléma, amellyel találkoztam, nagyon specifikus, így ezekre vonatkozó információk egyáltalán nem a hálózaton, vagy van, de nagyon kevés. Ráadásul minden projektnek megvan a maga jellemzője. És az a megoldás, amely alkalmas volt az egyik projektre, nem alkalmas a másodikra, bár a problémák azonosnak tűnnek. A legjobb, ha egy tapasztaltabb kollégát kérdezel a problémáról. Semmi okból nem sürgetem, hogy elvigye az elvtársakat, de mégsem kell szégyellnie azt mondani: „Nem tudom, hogyan működik, segítsen, kérem”.

  Szeretne többet megtudni a Szoftvertesztelés karán végzett diplomásokról és a “Szoftvertesztelő” szakmáról? Itt vannak a történeteik:

  • “37 évesen úgy döntöttem, hogy teszteléssel kezdek informatikába . Nikolay Nozdrachev – a mérnök és a tesztelő szakmák közötti választásról, a YouDo első bevételeiről és az interjú tapasztalatairól
  • “Minden nap új álláshelyek: 50 napot hívnak fel 5 nap alatt.” Albert Gafarov – arról, hogy mitől lehet közös az autószervizben és a szoftvertesztelésben, valamint arról, hogy hogyan lehet munkát találni egy kezdő számára.
  • „Egyszerűen nincs hova nőni. Mi lesz belőlem? Az idősebb sofőr? Szergej Szidorov – a zord Saratov-télről, egy tesztelő munkájáról és a GeekBrains-on talált szakmai gyakorlatáról.
  • “10 év után elértem a karrierem plafonját, és mindent megváltoztattam.” Roman Khalimov – arról, hogyan lehet új életet kezdeni Moszkvában egy hosszú novoszibirszki karrier után.

  Friss cikkek

  Fontos a héten: a WhatsApp botrány, valamint a Telegram és a Signal példátlan növekedése

  Levegőben van az idei első Likney-összefoglaló, amely a legfontosabb friss és intelligens anyagokat tartalmazza. Sok érdekes és váratlan esemény történt ezen a héten. Tehát...

  A Telegram a második legtöbbet letöltött alkalmazás lett az amerikai alkalmazások között

  Rekord növekedést mutatott a felhasználókban szerte a világon. Pavel Durov Telegram csatornáján elmondta: januárban a messenger aktív felhasználóinak száma meghaladta az 500 milliót....

  Növeljük a hirdetések hatékonyságát a Google Ads szolgáltatásban: az elemzéstől az automatizálásig

  Január 14-én tartották a "A reklámozás hatékonyságának javítása a Google Ads szolgáltatásban: az elemzéstől az automatizálásig" webináriumot. A webes szemináriumot Nikita Kravchenko, a...

  A Rumble videóplatform 6 milliárd dollár ellen bepereli a Google-t

  A keresőmotort azzal vádolják, hogy manipulálta a keresési eredményeket a YouTube javára. Amint arról a Bloomberg beszámolt, múlt hétfőn a Rumble videót tároló...

  A tárgyak internete – Új Geekegyetemi Kar

  Beszélünk az IoT-szakemberek fejlesztéséről és keresletéről 2024. január 14. perc94https: //d2xzmw6cctk25h.cloudfront.net/post/2508/og_image/f6e71927836e2411e43cdbc8d2e3604d.png A dolgok internete vagy IoT az informatika egyik legvonzóbb területe a digitális...

  Kapcsolódó történetek

  HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

  Kérjük, írja be véleményét!
  írja be ide nevét

  Maradjon op - Ge a napi híreket a postaládájában