More

  A tárgyak internete – Új Geekegyetemi Kar

  Beszélünk az IoT-szakemberek fejlesztéséről és keresletéről 2024. január 14. perc94https: //d2xzmw6cctk25h.cloudfront.net/post/2508/og_image/f6e71927836e2411e43cdbc8d2e3604d.png

  A dolgok internete vagy IoT az informatika egyik legvonzóbb területe a digitális téren kívül. Magánfelhasználás (intelligens otthon), az ipar (automatizált futószalagok, mezőgazdaság, olaj- és gázipar és kohászat), a városi környezet, valamint természetesen az űr és a védelmi ipar szintjén kereslet. Számos olyan startup kereslet, amely hasznos céllal szervezi meg a gépek interakcióját emberi beavatkozás nélkül. Azonban, ha megnézzük a piacot, az IoT szakembere messze nem a legnépszerűbb szakterület az álláskeresők körében. Az ok egyszerű – jó mérnöknek és programozónak lenni egyszerre nehéz, emellett nagyon kevés oktatási irodalom és megfelelő forrás áll rendelkezésre.

  Éppen ezért új kurzus indul a „dolgok internetéről” a GeekBrains-nál. 18 hónap múlva ismereteket szerez az áramkörökről, a programozásról, megtanulja, hogyan kell együttműködni az ipari vezérlőkkel, elmerülhet a szakma sajátosságaiban, kitölti portfólióját projektekkel, és kész szakemberként távozik a tanfolyamról.

  Hogy részletesebben megtudjuk, hogyan él a szakma, és milyen kilátásokkal rendelkeznek a hallgatók, beszélgettünk az új kar dékánjával, Szergej Romancsukkal és a programfejlesztővel, Vlagyimir Medintsevvel .

  A tárgyak internete - Új Geekegyetemi Kar

  Szergej: A különlegesség, amelyről beszélünk, általában láthatatlan. Az emberek itt olyan eszközöket hoznak létre, amelyeket aztán beépítenek a biztonsági termékekbe, az intelligens otthonokba és az automatizált gyártósorokba. A dolgok internetének célja az életünk kényelmesebbé tétele, és ez csak intuitív érzékeléssel lehetséges.

  Vlagyimir: Általában lehetetlen teljes mértékben megmagyarázni, hogy mi is a tárgyak internete, mert nincsenek alapvető határok. Például egy mosógép – az IoT képviselője? Hiszen belül van egy számítógép, amely a beérkezett adatok alapján képes vezérelni számos érzékelő, motor, átalakító működését. Vagy egy olyan telefon, amely már régóta kommunikál bármilyen, internet-hozzáféréssel rendelkező eszközzel? És például egy egyszerű otthoni hívás, amely vezeték nélküli vezérlést tesz lehetővé, ugyanakkor más eszközöktől elkülönítve? A “tárgyak internete” koncepciója sokféle eszköz és rendszer egyesítésére használható, különböző méretűek és összetettek a szervezetben.

  OLVASS TOVÁBB:  Megnyitjuk a Játékelemzési Karot

  S.: Ezt figyelembe véve nem azt a feladatot tűztük ki, hogy mindent megtanítsunk a leendő hallgatóknak. Úgy döntöttünk, hogy azokra a miniatűr beágyazott rendszerekre koncentrálunk, amelyek a be nem avatott személy számára a legérthetőbbek. Ennek segítségével például létrehozhatja saját időjárási állomását. Vagy egy másik, a mindennapi életben hasznos eszköz. Ez az, amellyel a hallgatók tanulmányaik során képesek lesznek együtt dolgozni, megvalósítani elképzeléseiket.

  K: Meg kell értened, hogy az IoT-ról szóló oktatási irodalom, legalábbis a mi piacunkon, gyakorlatilag nem létezik. A lényeg itt mind a közgazdaságtanban van (egyáltalán kevés könyv található a mikrovezérlőkről és a mikroelektronikáról orosz nyelven), mind pedig a konkrétumokban. Az egyes tudományterületekhez – talán például a C programozáshoz. De egy vagy két könyv nem fedheti le az összes kérdést. Ezért úgy építettük fel a program koncepcióját, hogy először a hallgatók kaptak egy információs terhelést az áramkör, majd a programozás szempontjából, és csak ezt követően kezdtünk el mozogni az alkalmazott alkalmazások – az Arduino és az STM32 – felé. És természetesen az egész program az én személyes tapasztalatom és a kollégáim tapasztalata.

  OLVASS TOVÁBB:  Hogyan keresünk tanárokat a programozó egységhez

  S .: A további munka szempontjából van egy árnyalat, amely a hardver és a szoftver egyensúlyában rejlik. Tehát egy cégnél el lehet jutni egy programozói állásra, és aligha lehet foglalkozni a táblák és áramkörök fejlesztésével, kivéve talán minimális módosításokkal. Egy másik vállalatnál az elfogultság inkább a hardverben lesz, a szoftverbe való beavatkozás pedig csak szükség szerint. És van egy harmadik lehetőség, a kisvállalkozások és a startupok szintjén, amikor szakemberre van szükség egyedül teljes értékű elrendezések létrehozásához. Itt meg kell mutatnia minden készségét.

  A tárgyak internete - Új Geekegyetemi Kar

  K: Ugyanakkor megoszlik a munkaterületek: a biztonság, a hálózatok, az AI, az automatizálás stb. Szakemberei. Éppen ezért még a képzés során sem érdemes előre meghatározni a sajátosságokat. A megszerzett képességek sokféle területen alkalmazhatók, és hogy pontosan mi lesz érdekesebb ennek vagy annak a hallgatónak, azt csak megpróbálva értheti meg.

  OLVASS TOVÁBB:  "Elegem van a bányászatból - informatikához akartam menni"

  S.: Az informatikai szakember pályafutása nem sokban különbözik attól, amit a klasszikus fejlődésben megfigyelnek. Ez ugyanaz a felosztás Juns-ra, Middleles-re, Team Leads-re és a vezetői feladatok további elmélyítése. A fejlődés sebességét, a személyzet növekedését tekintve semmi eredeti. Az egyetlen dolog, ami megkülönbözteti a dolgok internetét, az az, hogy a szakemberek, legalábbis belépési szinten, nincsenek nagyon keresettek a nagyvállalatok részéről. Kevés fogyasztói felszerelés-fejlesztőnk van, és sok állami vállalat sajnos még nem mutatta meg a szükséges érdeklődést a tárgyak internete iránt.

  K: Megjegyzem, hogy a kereslet általában magas. Krasnodarban élek, látszólag messze a fővárostól, egyáltalán nem az informatikai ipar központjában, de még nekünk is állandó szükségünk van ilyen szakemberekre. Mit mondhatunk Oroszország középső részének nagyvárosairól.

  D. S.: Nagyon sok szakemberünk nyugati vállalatoknál dolgozik. Különös igény van most Kína részéről, olyan óriások, mint a Huawei és a Xiaomi egész okoseszközöket fejlesztenek, ehhez új szellemi erőt vonzanak. A startupokra is nagy a kereslet. Mint korábban megjegyeztem, a tárgyak internete koncepciójának megvalósítása gyakran vonzza a figyelmet és a finanszírozást, ennek megfelelően az azokban részt vevők száma folyamatosan növekszik. Általánosságban elmondható, hogy ez jó forgatókönyv azok számára, akik külföldi cégekben szeretnék kipróbálni magukat.

  K: A legfontosabb az, hogy tanulóink érdeklődjenek az informatika ezen oldaláról. Annak érdekében, hogy megértsék, milyen kreatív és változatos tud lenni szakterületük. Mi viszont megpróbálunk annyi tudást és készséget adni, hogy megvalósítsák elképzeléseiket, érdekes munkát találjanak és megtegyék az első lépéseket a szakmában. És akkor semmi sem lehetetlen.

  Tudjon meg többet a karról, és hagyjon egy pályázatot a képzésére az oldalán.

  Friss cikkek

  A kattintás átlagos költsége a Yandexnél 2020-ban harmadával csökkent

  A Google csak 4% -kal rendelkezik. Az Aori platform szakemberei összefoglalták a kontextuális reklámozás eredményeit az elmúlt évben Oroszországban. Kutatásuk során a szakértők...

  B2B tartalommarketing: Hogyan csinálják a vállalatok a vállalati blogot [kutatás]

  A blogkutatás adaptált fordítása 502 B2B vállalat mintáján. Szeretjük a Backlinko SEO Research-t a nagy mintái miatt. A blog kutatásához lefordítottuk a Google...

  Hogyan tarthatjuk meg a copywritert a keresletben

  Az összes digitális irány között a copywriting nagyon alacsony belépési küszöbértékű terület volt és marad. Szinte minden olyan ember, aki képes többé-kevésbé folyékonyan írni,...

  Hogyan hozhatjuk ki a legtöbbet a YouTube-forgalomból

  A SEOnews továbbra is érdekes konferencia-előadások után kutat, és teljesítményértékeléssel ismerteti Önt. Ma a NaZapad 15 konferencia felvétele került a középpontba, amelyet a SeoProfy...

  Python fejlesztő: mi a teendő, ha megtanultad az alapokat

  Választás a Keras és a PyTorch között, és a megoldás magyarázata 2023. január 18., 12 perc A legtöbb kezdő fejlesztő ismeri a Python...

  Kapcsolódó történetek

  HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

  Kérjük, írja be véleményét!
  írja be ide nevét

  Maradjon op - Ge a napi híreket a postaládájában