More

  A számítógépes látás a GeekBrains új kara

  A szakma és a számítógépes látásképzési program megértése 2020. november 27. 6 perc 4356 https://d2xzmw6cctk25h.cloudfront.net/post/2460/og_image/6c3087c7b9a425fab7fca64d855591df.png

  A „ Computer Vision Student” egy tudományos fantasztikus idézetként hangzik, nem? Valójában a számítógépes látásmérnök egy olyan szakma, amely bár még nem vált a legelterjedtebbé, de már gyorsan népszerűvé válik, és még a karrier kezdetén is magas fizetést kínál. Ebben a cikkben erről a specialitásról és az új GeekBrains számítógép-látás karról fogunk beszélni.

  Mi az a számítógépes látás és mit csinál a fejlesztője?

  A számítógépes látásmérnök olyan szakember, aki megtanítja a számítógépeket, hogy információkat nyerjenek ki a képekből. Különösen automatikusan felismeri a képeken és videókon található tárgyakat vagy gesztusokat. Ha egy személy képes vizuálisan azonosítani valamit (például hibát találni a termékben), akkor a számítógép is megtanítható erre – és ezzel időt és erőforrásokat takaríthat meg számos folyamat egyszerűsítésével.

  A számítógépes látás fejlesztéseket sokféle vállalat használja, amelyek termékei képekhez vagy videókhoz kapcsolódnak. Ez magában foglalja az önvezető autók gyártását, és segít az orvosoknak az MRI-vizsgálatok értelmezésében, amikor daganatokat keresnek, és akár az arcfelismerés a metróban az önszigetelő rendszer megsértőinek azonosítására. A számítógépes látás szakértői sok e-kereskedelmi vállalkozásnak segítenek csökkenteni a mértékletesség terheit, például amikor az Avito-hoz hasonló hirdetési szolgáltatás olyan trollokkal küzd, akik nem megfelelő tartalmú képeket töltenek fel.

  Egy másik érdekes példa a VisionLabs LUNA platform, amely 2017 óta segít a Tinkoff Banknak az ügyfélkör elemzésében és a csalás jeleinek azonosításában, valamint fotók segítségével ellenőrzi azokat az ügyfeleket, akik hitelt igényeltek. A technológia bevezetése végül maga a bank segítette a hitelkockázatok és az ügyfelek csökkentését – az alkalmazások gyorsabb megoldáshoz jutását.

  A számítógépes látás specialistáit különféle neveken emlegetik: fejlesztők, mérnökök és számítógépes látástudósok. Lényegében a számítógépes látás specialistája inkább mérnök, aki matematikai számításokat és programozást használ munkaeszközként. Tehát globálisan egy számítógépes látásmérnök, egy számítógépes látástudós, egy számítógépes látásfejlesztő és egy műszaki látásfejlesztő egy és ugyanaz.

  A számítógépes látás a GeekBrains új kara

  Mit csinál a számítógépes látásfejlesztő?

  Általános szabály, hogy egy ilyen szakember napja egy csapattal való felállással kezdődik. Ezután kódot ír az ideghálózatok kiképzéséhez, az adatok feldolgozásához és a kísérletek elemzéséhez. A számítógépes látásfejlesztő dolgozhat akár egyedül, akár egy csapatban, ahol mindenki elvégzi egy nagy feladat egy részét.

  Ami a munkaeszközöket illeti, a kísérletek kódjának írásakor általában a Python nyelvet, az ideghálózatok – a Tensorflow vagy a Pytorch keretrendszer – képzésére használják. A munkához a képfeldolgozáshoz speciális könyvtárak is tartoztak, mint például az OpenCV. Nagy terhelésű projektekhez a C ++ nyelv is használható, mivel a benne leírtak sokszor gyorsabban végrehajtódnak.

  OLVASS TOVÁBB:  Как 3 года делать игру на одном энтузиазме: история Buran-19

  A számítógépes látás egy fiatal, dinamikusan fejlődő terület a tudomány és a technika találkozásánál, amelyben még mindig több a kísérlet, mint a kész megoldások. A növekedéshez a szakembernek folyamatosan tanulnia kell itt. De a feladatok újdonsága és nem szabványos jellege, valamint az a lehetőség, hogy valami igazán innovatívat alkossanak, sok embert vonz ebbe a szakmába.

  Hogyan fejlődik a számítógépes látásszakértő és mennyit kap a számítógépes látásszakértő?

  Ezen a területen a munkaadók iránti kereslet lényegesen magasabb, mint a piacon lévő méltó jelöltek száma. Az ilyen szakemberekre az üzleti élet különböző területein van kereslet, az orvostudománytól az olajfejlesztésig, hogy a fejlesztők kedvükre válasszanak egy területet. A szakemberek a Mail.ru Groupot, a Yandexet, a VKontakte-ot, az Avitót, a Sberbankot, a Tinkoffot keresik … Általában gyakorlatilag az összes vezető technológiai vállalat Oroszországban – és sok külföldi. A legtöbb megüresedett hely természetesen Moszkvában és Szentpéterváron koncentrálódik. De szinte az összes nagy informatikai vállalat tavasz óta teljesen vagy részben távolról dolgozik, és nagyon kevés szakember van a számítógépes látás területén, így a régiók fejlesztői jó eséllyel helyezkednek el a tőke társaságokban.

  OLVASS TOVÁBB:  Új szakma - mobilalkalmazás-tesztelő

  Ami a karrierlehetőségeket illeti, a júniustól a közepéig tartó út átlagosan egy-három évig tart, attól függően, hogy milyen nehézségekkel küzdenek a készségek. Ha idősebb szakemberré akarsz nőni, nem kell félned a felelősségtől, nagy irányokat kell vállalnod, és meg kell értened, hogyan lehet ezeket fejleszteni nemcsak a technológia, hanem az üzlet szempontjából is.

  Ami a fizetéseket illeti: a kezdők körülbelül 100 ezer rubelt kapnak, a középső – 150-200 ezer, az idősek keresete körülbelül 250 ezer, a csapat vezetői pedig – 300-400 ezer.

  A számítógépes látás a GeekBrains új kara

  Amit a GeekUniversity Számítógépes Látás Karán tanítanak

  A GeekUniversity számítógépes látástudományi karán való tanulás 11 hónapot vesz igénybe, és 70% -a webes szemináriumokból áll, vagyis online kommunikál egy tanárral. A tanfolyam három modulból áll: infrastruktúra kiépítése, a gépi tanulás alapjai és a számítógépes látás tanulmányozása.

  Az első blokkot bevezetőnek nevezhetjük. Mivel a számítógépes látás területének szakemberei a matematika és a programozás ismereteire támaszkodnak a problémák megoldásában, az elején meg kell tanulnia a semmiből, vagy fel kell használnia a felsőbb matematika, a matematikai elemzés és a lineáris algebra témáit, valamint a Python nyelvével kell dolgoznia. Ne aggódjon, ha ismeretei az iskolai matematikára korlátozódnak, ami “régen volt és nem igaz”: segítünk az első modulban a szükséges témák szigorításában, hogy a jövőben minden hallgató ugyanazon ritmusban mozoghasson a programon.

  A második modul teljesen a gépi tanulásnak szól. Segít gyorsabban és könnyebben megoldani a számítógépes látási problémákat. Például az arcfelismeréshez szakértő módon festheti az arcvonásokat az összetett összeállításakor feltett kérdések alapján. Vagy sok fényképportrét adhat az algoritmusnak, megjelölve, hogy melyik arc kinek a tulajdonosa, majd maga az algoritmus megtanul kinyerni olyan jellemzőket, amelyek alapján az arcok azonosíthatók. A jövőben, ha meg kell határoznia, ki szerepel a fotón, akkor az algoritmusnak csak portréra lesz szüksége. Ha van pillanatkép a szükséges személyről, a rendszer könnyen megtalálja.

  OLVASS TOVÁBB:  Algoritmusok és adatstruktúrák a fejlesztők számára

  A második modulban a valószínűség elméletét és a matematikai statisztikákat elemezzük. A hallgatók gyakorolni fogják a problémák megoldását a Python alapvető algoritmusainak és adatstruktúráinak felhasználásával, megismerkednek az adattudományi Python könyvtárakkal (NumPy, Matplotlib), valamint gépi tanulási algoritmusokkal.

  Végül a harmadik modul keretein belül elemezzük a számítógépes látás fő feladatait, a matematikai morfológiával való munkát, valamint az OpenCV és PIL könyvtárakat. Az OpenCV alapvető képfeldolgozó algoritmusokat valósít meg. Figyelemre méltó, hogy néhány megközelítést a múlt században találtak ki, és még mindig alkalmaznak bizonyos problémákban. Interjúk során is fel lehet őket kérdezni, ezért mindenképpen megvitatjuk ezt a témát.

  Vessünk egy külön pillantást a mély tanulásra – a gépi tanulás olyan területére, amely az ideghálózatokat, architektúráikat és alkalmazásuk megközelítését tanulmányozza. A 2010-es évek óta az ilyen modelleket hatékonyan használják a számítógépes látás problémáiban.

  A számítógépes látás a GeekBrains új kara

  Hogyan lehet belépni a karra és mi lesz a portfólióban

  A hallgatóknak három projektet kell létrehozniuk portfóliójukhoz, amelyek összetettségükben és feladattípusaikban különböznek egymástól.

  A képzés végén – az öt téma egyikének diplomadolgozása:

  • tárgyak észlelése – maszkok az arcokon, kalapok stb.
  • hasonló tárgyak keresése;
  • képosztályozás;
  • stílusátadás – képstílus átvitele, például a nappali órák sötétbe alakítása egy fotón;
  • képek szegmentálása.

  A hallgató saját maga választja meg az adott feladatot, az adatokat nyílt adatkészletekből veszik.

  Minden projekt az életben előforduló valós esetekhez fog kapcsolódni. Az oklevél kidolgozása lehetővé teszi a hallgatók számára, hogy a probléma megoldásának teljes ciklusát végigjárják: az adatfeldolgozástól a gyártás előkészítéséig. A hallgatóknak önállóan kell összegyűjteniük és megjelölniük az adatokat, meg kell határoznia a minőségi mutatókat és célokat, ki kell képeznie egy modellt, és elő kell készítenie egy MVP-t szolgáltatásként a Dockerben.

  OLVASS TOVÁBB:  Az ügyfelek helytelen beállításokat (IP-címeket) kapnak a DHCP-n keresztül

  A számítógépes látás olyan terület, ahol valóban innovatív termékeket hozhat létre, kutatási tevékenységeket folytathat, és ugyanakkor nem aggódhat a kereslet iránt, és már az első szakaszban magas fizetést keres. Érdekes? Ezután jöjjön el hozzánk tanulni – nyújtson be pályázatot a kar oldalán.

  Friss cikkek

  A YouTube lehetővé tette a bloggereknek, hogy kiválasszák saját URL-jüket

  De évente legfeljebb háromszor változtathatja meg. A Search Engine Land külföldi kollégái az új lehetőségről beszéltek a YouTube-csatorna beállításaiban. Mostantól a videohoszting felajánlja...

  A Yandex egy új blokkot tesztel a keresési eredmények között

  A Google-on "Az emberek is keresnek" analógia alapján készül. Olvasónk, Vitya Smertny megosztotta a pr-cy csapattal egy megfigyelést a Yandex keresési eredményeinek új...

  Fontos a héten: TOP-20 orosz ajkú YouTube blogger

  A levegőben rendszeres Likeney-emésztés folyik a legfontosabb friss és okos tartalommal. Ebben az epizódban a TOP 20 orosz ajkú YouTube bloggert fogjuk megvitatni a...

  Mítoszok a társult programok bevételeiről

  „Próbáltam linkeket beilleszteni, egy hét alatt több tucat konverziót, egyetlen akciót sem! Inkább a YAN-tól teszek fel hirdetéseket, mint korábban. Legalább lesz pénz. "...

  Mesterkurzus: hatékony reklám elindítása a Yandex Advertising Network-ben (YAN)

  Január 21-én tartották a "Master Class: Hatékony reklám elindítása a Yandex Advertising Network (YAN)" című webináriumot. A webes szemináriumot Nikita Kravchenko, a fizetett...

  Kapcsolódó történetek

  HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

  Kérjük, írja be véleményét!
  írja be ide nevét

  Maradjon op - Ge a napi híreket a postaládájában