More

  A Sysadmin-tól a DevOps menedzserig: a GeekBrains diákok történetei

  A DevOps fejlesztési kurzus résztvevői munkát kaptak Oroszország egyik legnagyobb bankjában. A fiatalok elmondták, hogyan sikerült.Július 06, 20214 minute9https: / / d2xzmw6cctk25h.cloudfront. net / post / 2656 / og_image / 480651cf9b2e53bbc8e8685aec360900.png

  Roman Lunkov és Dmitrij Muchanovszkij rendszeradminisztrátorként kezdtek bele, de úgy döntöttek, hogy elmélyítik tudásukat a fejlődésben, és ehhez a DevOps irányt választották. Dmitrij Kubekin, miután sysadmin és fullstack fejlesztőként dolgozott, egy nagyvállalat Junior DevOps lett. A személyi változások miatt egyre több feladatot kapott az infrastruktúra támogatására, és rájött, hogy ideje szigorítani kompetenciáit a GeekBrains tanfolyamon.

  Tanulmányaik során mindhárman válaszoltak egy DevOps Fejlesztő üresedésére, amelyet Pavel Fiskovich kurzustanár küldött a hallgatók beszélgetésére. Most minden diák DevOps fejlesztő a “Sber” – nek, mindenkinek megvan a saját munkája.

  Roman Lunkov

  Meghívást kaptam egy interjúra a Sber-nél, miután válaszoltam az üresedési hírlevélre. Átmentem az interjú két fázisán, ahol a kurzus ismerete hasznos volt, különösen DevOps, CI / CD, konténerezés stb. Most én vagyok a felelős az alkalmazás telepítésének automatizálásáért – ugyanaz a CI / CD, azaz csővezetékek írása, a fejlesztési és tesztelési folyamatok automatizálása, az informatikai infrastruktúra kódként történő kezelése stb.

  Több hónapos munka után elmondhatom, hogy a Devopsnak szüksége van a konténerezés és a hangszerelés megértésére, a monitoringeszközök és az épületfelügyeleti rendszerek, a naplózási rendszerek elveinek ellenőrzésére. Fontos a CI/CD elsajátítása, a folyamatos fejlesztési és integrációs eszközök ismerete. Linux adminisztrációs készségekre van szükség, az automatizálási szkriptek írásának képessége hasznos lesz. Ugyanilyen fontos a puha készségek szivattyúzása is: a kommunikáció képessége, a kezdeményezés, valamint a munkafolyamatban való részvétel.

  A GeekBrains-en való tanulás során tetszett a tanfolyamok és a tanári személyzet, de külön szeretném megemlíteni Dmitrij Radchuk előadássorozatát, amelyben sok értékes gyakorlati információ volt. Továbbá-Pavel Fiskovich agilis előadásai, amelyek után mélyebb megértésem volt arról, hogyan kell csapatban dolgozni.

  От сисадмина до DevOps Сбера: истории студентов GeekBrains

  Dmitrij Muchanovszkij

  Először technikai interjú volt. Ezen kellett kitalálnom, hogy a távoli szerver, amelyhez ideiglenes hozzáférést biztosítanak, miért nem működik úgy, ahogy kellene, és rögzítse úgy, hogy a kívánt eredményt elérje. Ezután volt házi feladat: ki kellett találnia egy teljesen új kérdést magának, létre kellett hoznia egy BD-Backend-Frontend standot, mindent meg kellett írnia a semmiből. Mindegyik elemnek el kellett végeznie a saját leírt feladatát, és API kérésekkel kellett kommunikálnia másokkal. Mindennek egyetlen paranccsal kellett kibontakoznia.

  OLVASS TOVÁBB:  Hogyan lehet karriert kezdeni a játékfejlesztésben, meghódítani a csúcsokat

  Azt hiszem, mindkét feladat csodálatos: sok új információt tanultam tőlük. Az interjú mindkét szakaszának végrehajtásakor hasznos volt az a tudás, amelyet már rendszergazdaként önállóan tanulmányoztam vagy tanulmányoztam: Linux,networks, Nginx LAMP stb.

  Sikeresen átmentem mindkét szakaszon, és jó ajánlatot kaptam a Sber-től, amelynek köszönhetően Moszkvába költöztem. Nagyon szeretek itt dolgozni. Jelenleg az IaC-t tanulmányozom, és azt, hogyan kell alkalmazni az Ansible és Terraform alapján. Szeretem az IAC módszertant, egy nagy infrastruktúra telepítése anélkül, hogy nagyon hosszú időt vesz igénybe.

  OLVASS TOVÁBB:  Mit várhatunk el a Go fejlesztői szakmától

  A GeekBrains tanfolyamok közül tetszett az” Agile/Scrum/DevOps módszertan”, amelyet Pavel Fiskovich vezetett, a legjobban. Minden anyag nagyon hozzáférhető és kiváló minőségű volt, minden információ jól lett kiválasztva. Azonnal nyilvánvaló, hogy a tanár megérti, miről beszél, képes információt szolgáltatni a közönségnek. Egy ilyen személy mindig kellemes, “nem stresszes” hallgatni. Szeretném kifejezni hálámat neki az eltöltött időért!

  Ha sikeresen szeretne mozogni a DevOps irányába, akkor a legfontosabb dolog: 

  a) megtanulni az ” IT ” gondolkodást — hogy képes legyen egy feladatot részfeladatokra osztani egy algoritmus felépítéséhez. A kezdők számára a legfontosabb a Linux, a hálózatok ismerete, valamint maga a DevOps módszertan megértése. 

  b) a lehető legtöbb új információ tanulmányozása ezen a területen;

  c) Javítani kell a puha készségeket, mivel bárki megtanulhat valamit, nem mindenki tudja megfelelően alkalmazni a megszerzett tudást.

  d) élvezze az öntanulás folyamatát. Fontos, hogy tetszik ez az irány. Nem szabad választani, csak azért, mert”a trend”. 

  От сисадмина до DevOps Сбера: истории студентов GeekBrains

  Dmitrij Kubekin

  Miután elküldtem az önéletrajzomat, megkérdezték tőlem, hogy szeretnék-e egyenesen a középső DevOps pozícióba menni. De azt válaszoltam, hogy csak készen állok arra, hogy júniussá váljak — nem volt elég gyakorlatom az előző munkahelyemen.

  Aztán meghívtak egy interjúra, csak nem klasszikus, hanem egyszerre az egész csapattal. 11 ember vett részt rajta. Mindenki kérdéseket tett fel, de többségük a rendezőtől és a csapatvezetőtől származott. Az interjú során elmondtam nekik, milyen feladataim vannak DevOps fejlesztőként, és a csapatnak tetszett, hogy a kezdetektől őszinte voltam. Ennek eredményeként meghívást kaptam arra, hogy még azzal a feltétellel is dolgozzak, hogy a verem nem volt elég. De most, elvileg, nem érzek komoly hiányosságokat a tudásomban, és a csapat boldog.

  OLVASS TOVÁBB:  Minecraft: a programozás alapjai. Tanfolyam 8-11 éves gyermekek számára

  Van egy nagy DevOps közösség a Sberbankban, csapatokra oszlik. Minden csapatnak saját projektje van. Én vagyok a felelős a fejlesztéshez szükséges helyi környezetért: Atlassian, Jira, Bitbucket, Bamboo, ESXi klaszterek, egy halom virtuális gép és más szoftver, amely segít egyszerűsíteni a fejlesztők életét. Azt hibakeresés az egész folyamat az épület és a szállító a kódot, látom, hogy minden működik, és”megérkezik”. Most azt tervezik, hogy mélyebb teszteket vezetnek be.

  A GeekBrains tanfolyamoknak köszönhetően belemerültem abba a részbe, amelyet nem akartam saját módszertanon tanulni. Tudtam, Hogyan állíthatok be egy adott rendszert, intuitív módon választottam a szükséges eszközöket, de fogalmam sem volt, hogyan működik belülről, hogyan vannak elrendezve a folyamatok. Tanulmányaim során új segédprogramokat tanultam, hogy egyszerűsítsem ugyanazt a munkát, mint korábban. Ezen felül 2003-ban megismertem a Linuxot, majd hosszú ideig csak a Windows megoldások infrastruktúrájával dolgoztam. Bár néha visszatértem a Linuxra, a kifejezések ismerete ugyanaz maradt, mint a 2000-es évek elején. azt mondhatjuk, hogy tudtam a dinoszauruszok terminológiáját. A GeekBrains-ban megtanultam, hogy milyen kifejezéseket használnak most, most pedig ismerem a modern szókincset.

  Azt tanácsolom mindenkinek, aki megtanulja a DevOps-t, hogy többet gyakoroljon, és semmiképpen ne felejtse el a házi feladatot, még akkor sem, ha értelmetlennek tűnik. A szakember valaki, aki gyakorolja, de nem tudja. Sokan vannak, akik tudományos ismeretekkel rendelkeznek, ismerik az elméletet. A gyakorlatban és az elméletben nagyon különböző. A valóságban gyakran olyan problémákkal szembesülünk, amelyek külső tényezőktől függenek. Nagyon nehéz látni őket tapasztalat nélkül egyszerre. Jobb, ha magad összeállítod az állványokat, majd Ne félj megtörni őket, majd újra felemelni őket.

  OLVASS TOVÁBB:  C # Fejlesztés - Új Geekegyetemi Kar

  Friss cikkek

  Hogyan lehet felismerni egy kattintást a Yandexben.Közvetlen és védje meg magát tőle

  A "Video Cheat Sheet on Internet Marketing" egy speciális projekt, amelyet a SEOnews és az eLama service indított el. A projekt részeként megosztjuk a...

  Hogyan lehet pénzt kivonatok: áttekintést a partner program a projekt”mindent át!”

  Partner anyaga Természetesen annak érdekében, hogy pénzt keressenek az esszékre, nem szükséges saját maga írni őket. A cikk a partnerprogramokból származó...

  Kapcsolódó történetek

  HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

  Kérjük, írja be véleményét!
  írja be ide nevét

  Maradjon op - Ge a napi híreket a postaládájában