More

  “A munkahelyen tanulok, munka után és előtt. És ez király.”

  Interjú Nikita Churakovval, a GeekBrains fejlesztői csapat csapat vezetőjével. Olvassa el, hogyan kell fejleszteni az informatikai és használja a munka készségek life03 augusztus 20215 минут165https://d2xzmw6cctk25h.cloudfront.net/post/2683/og_image/82bb0849cf0d249da52a2e8f019f77f1.png

  A termékről

  Olyan oktatási platformon dolgozunk, amelyet nagyszámú ember használ: minden nap több tízezer felhasználó látogatja meg a GeekBrains webhelyet. Hála annak, amit csinálunk, egy személy eljöhet az álmához. Ez nagy felelősség, és nagyon inspiráló. 

  A szakma útja

  Van egy számítógépem, amikor harmadikos voltam. Először belefulladtam a játékokba, egyáltalán nem gondoltam a fejlődésre. Nem is érdekelt különösebben, hogyan készülnek a játékok. Csak a végtermék miatt aggódtam. 

  2015-ben kaptam meg az első állásomat, amikor 15 éves voltam. Rakodó voltam a kert közepén: egyik helyről a másikra vonszoltam a növényeket, és öntöztem őket. De volt egy barátom, aki részt vett a SEO-kezelése reklám. Azt hitte, jó vagyok a számítógépekben,és nem tagadtam. Ezért elkezdtünk vele dolgozni. Egy bizonyos ponton felkértek minket, hogy beágyazzuk a térképeket a webhelyre. Ez volt a fokozatos merülésem kezdete.

  Az oktatásról

  A repülőgép-megfigyelési és navigációs komplexumok mérnökévé tanultam, de a harmadik évben otthagytam az egyetemet. Amikor beléptem, megígértem, hogy programozó-Fejlesztő leszek. Nagyon szerettem volna elsajátítani ezt a szakmát. Az első két év tökéletes volt, de aztán minden rosszul ment, és úgy döntöttem, hogy abbahagyom a tanulást. 

  Egyedül kellett elsajátítanom egy frontend Fejlesztő szakmáját. Az utazás elején a legnehezebb dolog a közösség hiánya. Egyedül voltam: senki sem tudott segíteni nekem, javasolni egy könyvet, cikket vagy tanfolyamokat. Meg kellett szereznem a szükséges ismereteket a munkához az internetről, a barátoktól, az emberektől, akik más vállalatokban foglalkoznak ezekkel a dolgokkal. Valahol hallani fogja egy új technológia nevét, és információt keres róla egy keresőmotorban. Megy néhány IT bloggerek, és már vannak linkek könyvek vagy cikkek ott.

  Hogyan kezdjük el a szakmában, hogy legyőzzük az első nehézségeket

  Úgy gondolom, hogy a terepen való képzés legjobb módja az, hogy azonnal dobja magát a tűzbe. Ha egy személy azt a célt tűzte ki, hogy fejlesztővé váljon, akkor megbirkózik. Meg fogja találni ezer módon befejezni a feladatot. 

  A legfontosabb dolog nem feladni. Voltak olyan pillanataim a pályafutásomban, kétszer-háromszor, amikor a küszöbön álltam. Fel akartam adni, mert azt hittem, nem tehetek semmit. Ilyen pillanatokban eszembe jutott, hogy mire készülök, és miért. Segített nekem. A legfontosabb dolog nem a határidők meghatározása, mivel a határidők lehangolóak. 

  Az egyik fordulópont, amely fejlesztőként formált, egy jó társaságnál végzett munka közben történt. Az egész csapat összeveszett a vezetőséggel, és távozott. Abban az időben nem nagyon kommunikáltam a srácokkal, mert délután jöttem az irodába az iskola után, és 12-ig ültem, vagy akár reggelig. 

  OLVASS TOVÁBB:  Soft skills and hard skills: elemezzük a példákat

  Ennek eredményeként egyedül maradtam a projekten. A főnökök azt mondták, hogy folytassam a munkát — és ami a legfontosabb, mindent szépen csináltam. Addigra nem volt komoly tudásom. Ezért, amint megkaptam a fizetésemet, azonnal elmentem egy könyvesboltba, és 20 ezer rubelért vásároltam magamnak irodalmat. Aztán több hétig vagy akár hónapokig tanulmányoztam. 

  Azt tanácsolom, hogy az emberek, akik nem kapcsolódnak hozzá, de szeretnék bejutni ezen a területen — az, hogy megpróbálja annyi irányba, amennyire csak lehetséges. Ezután válasszon egy dolgot, állítsa be magának a célt – mit kell elérnie. Majd indítsa el a képzést. 

  A szakmai fejlődésről és a kiégés elleni küzdelemről

  Nem kaphat csapatvezetői pozíciót, majd a “hűvös vagyok, tudom a legjobban”pozícióba kerül. Meg kell tanulni minden alkalommal, mert az új srácok folyamatosan jön a cég hozza az új technológiák projektek. Nemcsak a folyamatokba kell meríteni őket, irányítani őket, hanem tanulni is tőlük. Folyamatosan cseréljük a tudást: ehhez van egy csatornánk a Messengerben, ahol cikkeket és hasznos anyagokat osztunk meg. 

  OLVASS TOVÁBB:  Új szakma - mobilalkalmazás-tesztelő

  Csapatunkban vannak olyan emberek is, akik kiadványokat készítenek a Habra-ról és más iparági platformokról. Én is közéjük tartozom. A munkahelyen, munka után és munka előtt tanulok. Olvasok, nézek és hallgatok. Jó, segít, hogy ne égjek ki. 

  Látom a fejlődésemet a felelősség területének bővítésében. Ha konkrét pozíciókról beszélünk, akkor céh vezetővé válhat — ez az, amikor nem egy frontend fejlesztő csapatot vezet, hanem három vagy négy. Mélyebben belemerülhetsz a kódba, és építész leszel. Ez is érdekes szakma. 

  Természetesen a jövőben technikai igazgató lehet. Azt hiszem, hamarosan nem fogok felnőni erre a pozícióra, de ki tudja?

  Mi a legmenőbb dolog, hogy egy frontend Fejlesztő

  A fejlesztés egy új létrehozása. Új alkalmazásokat hozunk létre. Látom az eredményét annak, amit csinálok, és ez a legmenőbb dolog. Egy nap munka, akkor végre néhány interfész elem, majd azonnal látni az eredményt. Például reggel csináltam egy hűvös divatos gombot, este pedig már a helyszínen van. 

  A GeekBrains-nél való munkáról

  Vezető fejlesztőként csatlakoztam a Geekbrainshez, és csapatvezetőként nőttem fel. Most egy olyan fejlesztőcsapatot irányítok, amely interfészeket tervez és hoz létre. 

  Fő feladatom, hogy minden fejlesztő tevékenységét a megfelelő irányba irányítsam. A fejlesztők nagyon független emberek, erősek a tudás szempontjából. Egységesnek kell lenniük, hogy mindannyian a helyes irányba haladjunk. 

  Szintén az én felelősségem a jó légkör fenntartása a csapatban. Meg kell bizonyosodnom arról, hogy a srácok megértik, mit csinálnak és szeretik a munkájukat. Ehhez van egy napi találkozó minden nap 11:00. A csapat minden tagja összegyűlik egy tárgyalóteremben, megvitatják a felmerült nehézségeket, és elmondják, mit tettek az elmúlt napon, mit csinálnak most, és mit fognak csinálni ma.

  OLVASS TOVÁBB:  Hogyan lehet pénzt keresni az Android-alkalmazásokban a Play piacon

  Termékeket is tervezek, feladatokat készítek a trackerben, és elosztom azokat az embereknek. Jelentéseket készítek a csapat tevékenységéről is: kezdetben célokat tűztünk ki egy bizonyos időszakra, majd jelentést tettünk az elvégzett munkáról. Néha sikerül elérnem a kódot. 

  Hogyan válhat egy csapat vezetője

  Ahhoz, hogy csapatvezetővé váljon, több dologra van szüksége. Először is, a hallgatás képessége. Másodszor, szakértői ismeretek a programozás bizonyos területén. Harmadszor, a vezetői pozíció megszerzésének vágya. Valójában nincs olyan sok ember, aki mind kódot szeretne írni, mind kezelni az embereket. Ehhez sokat kell kommunikálnia, ami elvonja a fejlődést. Ezért a harmadik pont rendkívül fontos.

  Csapatvezetővé váltam, mert többet akartam kommunikálni az emberekkel, a különböző osztályokból származó emberekkel. Ez a legmenőbb dolog: hogy nem csak a csapatával kommunikál, hanem feladatokat is kér a vezetőktől, koordinálja a munkatervet a menedzsmenttel, megvitatja az ötleteket a tervezőkkel és más fejlesztési osztályokkal, például backend szakemberekkel. Minden nap hatalmas mennyiségű kommunikáció van.

  A csapatról és a képzésről

  Van egy startup hangulat és baráti kapcsolatok a csapatban. Ez hozzájárul a produktív munkához. Igazi szakemberekből álló csapatban dolgozom: a legtöbb srác nagyon tapasztalt, közép-és felső szinten. Van egy június, de fél év alatt középszintre akarjuk növelni. Összesen 10-en vagyunk, körülbelül azonos korúak vagyunk, de még mindig én vagyok a legfiatalabb. Ráadásul vannak olyan emberek a csapatban, akik sokkal tapasztaltabbak, mint én a fejlődés szempontjából.

  OLVASS TOVÁBB:  "Valami, amit magam készítettem, megjelent a telefonomon"

  Az én feladatom annak biztosítása, hogy mindenki bármilyen témában beszéljen. Mindenkinek joga van szavazni, én pedig megpróbálok mindenkit meghallgatni. A csapatom bármely tagja elmondhatja nekem: “Nikita, tévedsz, olvasd el a könyveket.”Nem fogok vitatkozni, mert a folyamatos tanulási folyamat a szakmánk része.

  Vannak dolgok, amelyeket áthelyeztem a munkából a mindennapi életbe. Az első ilyen dolog a pontosság. Hívásokat szervezünk a rokonokkal, és mindig időben jövök hozzájuk. A második dolog az adatokkal való munka. Például, amikor egy lány és én egy szállodát választottunk, létrehoztam egy táblázatot, amelyben a hoteleket különböző szegmensekre és kategóriákra osztottam, hogy az optimálisat választhassam. 

  A munka szeretetéről

  A családom és a barátaim gyakran mondják, hogy mivel ma szabadnap van, nem kell kódot írnom, pihennem kell. De az a helyzet, hogy tetszik, amit csinálok. Annyira pihenek. Nem égek ki, és nem várom el a vakációt. A munkám a hobbim.

  Friss cikkek

  A történet arról, hogy milyen nehéz volt weboldalt készíteni a Prostobank számára

  Miután meghallotta a "bank weboldalát", a legtöbb fehér hátteret fog elképzelni, amelynek különböző oldalain nyereséges hitelek kamatikonokkal másznak az arcodba. De nem minden bank...

  5 ok arra, hogy inspirálja a gyermeket a programozással

  A programozás olyan hobbivá válhat, amely a jövőben hasznos lesz, és a felnőtt élet készségeinek fejlesztése20213. szeptember 22. perc38A cikk szerzője Lisa TurlychkinaA cikk...

  Kapcsolódó történetek

  HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

  Kérjük, írja be véleményét!
  írja be ide nevét

  Maradjon op - Ge a napi híreket a postaládájában