More

  A kézi tesztelés Karának megnyitása

  A digitális világ stabilitását biztosító szakembereket képezünk18 március 20213 минуты8063https://d2xzmw6cctk25h.cloudfront.net/post/2573/og_image/35fedbcc5192c5e3345f1f1c43c6f7bd.png

  Naponta több száz mobil és webes alkalmazás indul. Ilyen verseny esetén minden újnak legalább jobbnak és megbízhatóbbnak kell lennie. A tesztelők felelősek mind a paraméterekért, mind közvetlenül befolyásolják a termék sikerét a piacon.

  A GeekBrains kézi tesztelési osztályt nyit meg a nagyon keresett szakemberek képzésére a semmiből. A program egyik szerzője Stanislav Yakovlev, a Yula termékvizsgáló csapat vezetője. Beszéltünk vele a manuális tesztelés sajátosságairól, a piac állapotáról, valamint a kar programjának egyediségéről.

  – Mit csinál egy kézi tesztelő szakember?

  A válasz meglehetősen egyszerű: manuálisan teszteli a szoftvert anélkül, hogy kifejlesztené a folyamatot automatizáló kódot. Valójában modellezi és szimulálja az alkalmazás vagy webhely felhasználóinak tevékenységét. Fontos, hogy olyan forgatókönyveket reprodukáljunk, amelyek az összes funkciót maximálisan lefedik.

  – Mikor hatékonyabb a kézi tesztelés, és mikor hatékonyabb az automatizált tesztelés?

  Minden megközelítésnek megvan a maga előnye, hátránya, így a választást mindig befolyásolja a feladat sajátosságai. A kézi tesztelés lehetővé teszi a vállalat számára, hogy bizonyos szakaszokban pénzt takarítson meg, ugyanakkor felhasználói minősítést kapjon — egyedi információk az interfész ergonómiájáról és minőségéről. Ez akkor hasznos, ha olyan termék szabadul fel, amely nem túl bonyolult, vagy amikor az interfész megváltozik az aktuálisban. A kézi tesztelést akkor is használják, ha kisebb változtatásokat hajtanak végre, amelyekre az előző kód nem vonatkozik.

  Az automatizált tesztelés lehetővé teszi, hogy időt takarítson meg, valamint megszüntesse az emberi tényezőt a folyamatból. Ezzel több paramétert értékelhet: terhelés, komplex kölcsönhatások, dinamikus változások. Például írhat olyan kódot, amely nem igényel változtatásokat, hatékonyan értékelheti a termék megbízhatóságát a fejlesztés és a méretezés több szakaszában.

  OLVASS TOVÁBB:  A Windows védelme: szisztematikus megközelítés

  – Ki alkalmas a kézi tesztelés karára?

  Kezdők, akik karriert akarnak építeni ezen a területen, valamint gyakorló QA szakemberek, akiknek szükségük van, hogy strukturálják tudásukat, és kap egy alapvető oktatás területén kézi tesztelés.

  – Mik a követelmények a diákok?

  A képzés nulláról indul. Nagyszerű, ha a diákok alapvető számítógépes műveltséggel és minimális programozási ismeretekkel rendelkeznek. Ezekkel a készségekkel egy kicsit könnyebb megtanulni, de nem szükségesek.

  – Mesélj többet a képzési programról.

  A tanfolyam negyedévekre oszlik, amelyek mindegyike egy adott témának szentelt. A specialitás bemutatásával kezdjük: megértjük a terminológiát, a tesztelő pszichológiáját, természetesen az első gyakorlatot egyszerű feladatokon adjuk át.

  OLVASS TOVÁBB:  A gépi tanulás a GeekBrains frissített szakmája

  Ezután a weboldalak és a mobilalkalmazások tesztelésének sajátosságaira törekszünk: eszközöket, nyelveket, terveket és platformokat tanulmányozunk. Például az androidos és iOS-es alkalmazások különböző sajátosságokkal rendelkeznek, és nem ugyanúgy készülnek és méretezettek. Ezt a tesztelőnek figyelembe kell vennie.

  Az utolsó negyedévet a csapatmunkának szentelik mind általában, mind különösen a tesztelés során. Az agilis, Scrum és Kanban rövid bemutatóját több projekt csapatmunkája váltja fel. A képzést olyan hasznos témákkal egészítjük ki, mint a regresszió, a funkcionális tesztelés, valamint az interjúra való felkészülés.

  – Mennyire hasznos az agilis megközelítés a modern QA szakemberek számára?

  Minden modern csapat agilis módszerek szerint dolgozik, ezért ismernie kell őket. Azt mondhatjuk, hogy nem csak a jövő szakembereit képezzük, hanem a munka helyes megközelítését is oktatjuk.

  – Milyen szintű szakemberek lesznek a diploma megszerzése után?

  Minden attól függ, hogy képes tanulni, valamint a vágy, hogy nem a házi feladatot. A klasszikus rangsor szerint ez lesz a junior szakember szintje. Ugyanakkor minden szükséges tudást megadunk, hogy elkezdhesd a karrieredet, és gyorsan fejlődj. Ha egy diplomás munkát kap, és megmutatja magát, elég gyorsan képes lesz elérni a középső szintet.

  OLVASS TOVÁBB:  Adattudomány: válasz a Megafonnal való találkozás kérdéseire

  – Hány projekt szerepelhet a portfólióban?

  Sok alkalmazott munka lesz: a diákok különböző eszközöket, CRM-et, sokkal többet tesztelnek. Gyakorlati készségeket fognak szerezni a szolgáltatásokkal való együttműködésben, amelyeket önéletrajzukban, a foglalkoztatás során és a további gyakorlatban is be tudnak vonni.

  – Egy kicsit a piacról. Mennyibe kerül a tesztelők iránti kereslet? Különösen a kisvállalkozásoknál és a startupoknál. 

  A minőségbiztosítási piac most fejlődik, a tesztelők iránti kereslet növekszik. Mindenki kiváló minőségű termékeket akar előállítani-itt nem olyan fontos, hogy nagyvállalat vagy indítás. Ma hh.ru több mint ötezer üres álláshely a szoftver tesztelők számára.

  – Növekszik a tesztelők fizetési szintje?

  A helyzet itt korrelál az egész informatikai szférával. Vagyis a szakemberek iránti igény és fizetésük szintje folyamatosan növekszik, vagy mint most, egyszerűen továbbra is folyamatosan magas. A konkrét számok a régiótól és a területtől függnek, de mindig átlag feletti értékről van szó.

  – Hogyan változtak a tesztelőkre vonatkozó követelmények az elmúlt években?

  A követelmények magasabbak lettek. Korábban a vállalatok alapvető elméleti ismeretekkel vehették fel A Jun-t, most pedig megpróbálják megerősíteni a csapatokat olyan tesztelőkkel, akik már rendelkeznek alapvető készségekkel az eszközökkel való munkában, valós problémák megoldásában útközben. Ezen követelmények alapján felépítettük a képzési programot, hogy a diplomásoknak ne legyen problémája a foglalkoztatással.

  OLVASS TOVÁBB:  "A" tűzőgép tesztelése "feladat különösen szokatlan volt."

  Friss cikkek

  Kapcsolódó történetek

  HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

  Kérjük, írja be véleményét!
  írja be ide nevét

  Maradjon op - Ge a napi híreket a postaládájában