More

  A GeekBrains első online érettségi: AI Kar

  Jelentés a kétéves tanulmány eredményeiről és a diplomások lehetőségeiről09 február 20218 perc132https: //d2xzmw6cctk25h.cloudfront.net/post/2538/og_image/a6965fce1cdf286d20fa1f29b184ea44.png

  Koncertek, születésnapok, sőt online esküvők – ami 2019-ben egzotikus divatnak tűnt, 2020-ban valósággá vált. Úgy döntöttünk, hogy támogatjuk a digitális ünnepek trendjét, és a képzés szempontjából kérjük a GeekUniversity egyik legnehezebb és időigényesebb karának diplomáját. Ma elmondjuk, mi lett ebből, és azokról az új lehetőségekről, amelyek megnyílnak diplomáink előtt.

  A GeekBrains Mesterséges Intelligencia Karáról

  A mesterséges intelligencia a fejlődés egyik legígéretesebb területe: a HeadHunter szerint az elmúlt két évben az ilyen profilú szakemberek iránti kereslet megduplázódott. De nagyon nehéz elsajátítani ezt az irányt is – mind erős matematikai alapra, mind programozási ismeretekre van szükség. Ezenkívül el kell sajátítania a fejlett adatelemzési módszertanokat, képesnek kell lennie a neurális hálózatokkal való együttműködésre, a számítógépes látásra és a gépi tanulásra.

  Nem meglepő, hogy az AI kar az egyik leghosszabb a GeekUniversity területén. A legszorgalmasabb és legmotiváltabb emberek végeznek ezen a kurzuson, de az ilyen szakembereket mindenképpen fel kell pattintani. Számukra továbbra is döntő lépést kell tenniük karrierjük elején. És nagyon igyekszünk ebben segíteni a diplomásoknak.

  Különböző háttérrel érkeznek a karra tanulni – például egyik diplomásunk, Lev Bogdanov története.

  A GeekBrains első online érettségi: AI Kar

  „Valamikor, nagyon régen, az egyetemen tanultam a Mechanika-Matematika Karon, és programozónak kellett lennem. Igaz, végül rendszergazda lettem – és 10 évvel ezelőtt, amikor az egész családom faluba költözött, a tudásomra és képességeimre egyáltalán nem volt igény. Tehát itt-ott dolgoztam, még egy évig egy iskolai tanár is. Építettem egy házat, felneveltem a gyermekeimet – és vissza akartam térni a „civilizációhoz”. Megértettem, hogy korábbi informatikai ismereteim már nagyon elavultak. Ezért úgy döntöttem, hogy a lehető legújszerűbb, frissebb és relevánsabb irányba lépek, különösen a mesterséges intelligencia terén az elmúlt években elért siker valóban lenyűgöző.

  A tanulmány érdekes volt: rengeteg újat, mást és remélem hasznosat tanultam. Különösen az Alexey Petrenko “Algoritmusok és adatszerkezetek Pythonban”, Fedor Erin “Adatelemzési algoritmusok” és Szergej Venetsky “Bevezetés a neurális hálózatokba” tanfolyamait szeretném megemlíteni. Tantermek és modulok, valamint tanárok. Igaz, mivel a terület összetett, fiatal és dinamikus, a tananyag néha összezavarodott, és maga a tanfolyam a tervezett másfél évtől majdnem két évig terjedt … Nos, oké, több – nem kevesebb .

  Még nem találtam munkát, bár alig várom, hogy új képességeket és ismereteket kipróbálhassak „csatában”, megtérüljek az edzéseim … és elkezdhessek spórolni újakra. De ez már egy új, moszkvai életben lesz. “

  Hogyan sikerült az első online érettségink

  A Mesterséges Intelligencia Kar első diplomája meglehetősen nagyszabásúnak bizonyult – 11 tanulmányi csoport és 219 diplomás számára. A jövőben azt tervezzük, hogy több kamarai ünnepet tartunk: csoportonként külön-külön, vagy egyszerre kettőre vagy háromra, nem többet. De ezúttal a résztvevők nagy száma ellenére másfél óra alatt sikerült mindent elmondani, amit akartak, és megválaszolni az összes kérdést.

  A GeekBrains első online érettségi: AI Kar

  Diplomaosztó ünnepségünk a Zoomban a kar dékánja, Sergey Shirkin, az orosz Dentsu Aegis Network adattudós beszédével kezdődött. Röviden felidézte, hogyan zajlottak a tanulmányok, milyen készségeket szereztek a diplomások. A dékán megjegyezte, hogy a hallgatók valóban hatalmas matematikusok lettek, akik mélyen megértették, hogyan működik a mesterséges intelligencia belülről kifelé. Ez azt jelenti, hogy szinte bármit képesek megírni ezen a területen:

  “A mesterséges intelligencia széles körű elterjedése globális tendencia, amelynek fejlesztésében most már teljes mértékben részt vehet.”

  Ha pár évvel ezelőtt a mesterséges intelligencia szakembereire főleg csak a marketing vagy a banki környezetben volt igény, akkor most szükség van rájuk az iparban, a tanácsadásban, az orvostudományban és az e-kereskedelem területén. És a játékiparban, az induló értékelő cégekben és még a robotikában is – elvégre a robotok számára rendkívül fontos a jó minőségű tárgyfelismerés.

  OLVASS TOVÁBB:  Hogyan népszerűsíthetjük a játékokat a közösségi médiában

  Szergej röviden leírta azokat a lehetséges szakmákat, amelyekben a diákok kipróbálhatják magukat, nevezetesen:

  • Data Scientist;
  • Adatelemző (elemző, adatelemző, adatbázis-elemző) – ha egy diplomás nem biztos abban, hogy azonnal képes lesz adatkutatóként dolgozni, akkor olyan állásokat kell keresnie, amelyekben a munka fő eleme a felkészülés lesz és az adatok “tisztítása”;
  • Gépi tanulási mérnök – azok számára, akik bíznak önmagukban programozóként, és nem csak a modelleket akarják leírni, hanem a munkában is megvalósítják;
  • Számítógép-látás szakember;
  • NLP szakember .

  Szergej azt tanácsolta a diplomásoknak, hogy javítsák programozási készségeiket: a Python-ismereteiket emeljék haladó szintre, sajátítsanak el egy másik nyelvet – például C, C ++, Java, Scala, Go … És mindenkit, aki az informatikában álmodik óriások – mélyen tanulmányozzák az algoritmusokat és az adatstruktúrákat.

  OLVASS TOVÁBB:  Aki nagy adatokkal dolgozik: projektekről és eszközökről

  A dékán olyan könyveket, platformokat, információs forrásokat és csatornákat ajánlott, amelyek elősegítik a diplomások szakmai fejlődését:

  • Mintafelismerés és gépi tanulás: Christopher Bishop; Mély tanulás: Joshua Benjio, Aaron Courville és Ian Goodfellow;
  • videók a YouTube csatornákon Data Science Guy, Fless, Computer Science és a HSE Természettudományi Karán;
  • programozási gyakorlat a Codewars.com és a Leetcode.com webhelyeken.

  Karrier élet hackek az AI diplomások számára (és nem csak)

  Az estet a GeekBrains foglalkoztatási menedzsere és tapasztalt informatikai toborzó, Tatyana Talapanova folytatta. Megosztotta az álláskereséssel és a foglalkoztatással kapcsolatos ajánlásait, életre szóló válaszait, válaszolt a diplomások kérdéseire. Részletesen beszélt egy tucat sikeres foglalkoztatási esetről is, megjelölve az “A pontot” és a “B pontot” – vagyis azt, hogy melyik pozícióból indultak és hova telepedtek le az előző kiadások hallgatói.

  Tatiana azt tanácsolta a diplomásoknak, hogy kezdjék meg álláskeresésüket az üres álláshelyek tanulmányozásával, és készítsenek egyfajta kompetencia-térképet a leggyakoribb kérések alapján, kiemelve a kemény és a lágy készségeket egyaránt. Sokak számára kiderült, hogy a hh.ru saját keresési nyelvvel rendelkezik, hasonlóan az SQL-hez. Ezzel a tudással összetettebb és részletesebb lekérdezéseket írhat.

  Sok diplomát aggasztott, hogy miként lehet beszélni a korábbi tapasztalatokról, amelyek formálisan nem voltak relevánsak az új szakma szempontjából. HR-szakértőnk azt tanácsolta, hogy ebben a tapasztalatban keressen olyan feladatokat, amelyek közel vannak a kompetenciák jelenlegi térképéhez. Például, ha volt tapasztalata új irányban elindulni egy vállalatnál, vagy csapatként dolgozni egy nagy projekten, bár más területen, akkor az önéletrajzának egy ilyen része nagy valószínűséggel a kezébe fog játszani.

  Az érettségi résztvevői az informatikai interjúk sajátosságairól is kérdeztek. Tatyana megjegyezte, hogy az információs technológiákban a kommunikáció átlagosan kevésbé bürokratikus, ezért a más szférákból (például banki ügyfelekből) származó embereket nem szabad zavarba hozni azzal a ténnyel, hogy senki sem keresztnéven, sem keresztnéven szólítja egymást, hanem ellenkezőleg, idegenekkel kommunikálnak „önön”. Azt is felszólította, hogy ne féljen megfélemlíteni, ha az interjú során olyan problémát kap, amelyet nem tud megoldani. Az interjúban sok informatikai vállalat szándékosan olyan kérdéseket tesz fel, amelyek nem rendelkeznek a helyes válaszokkal, hogy ellenőrizzék a kérelmező érvelését.

  A GeekBrains első online érettségi: AI Kar

  „Az informatikában (és az adattudományban, és különösen az analitikában) nagyon kevés olyan feladat van, amelyet ezüsttálcán mutatnak be. Gyakran nem tudni előre, hogy milyen lesz a végeredmény. Ezért alapvetően fontos, hogy a munkáltató megértse, hogyan fog gondolkodni, milyen tisztázó kérdéseket tesz fel, milyen adatokra lesz szüksége a döntések meghozatalához. Tehát, ha az interjún feltettek egy kérdést, és nem tudta a választ – ne adja fel azonnal, mutassa meg gondolatmenetét.

  Ne feledje, hogy az informatikai ipar nagy hangsúlyt fektet az üzleti eredményekre. Itt nem “csinálni” vagy “pipát tenni”, hanem azért, hogy az üzleti vállalkozások pontosabb, gyorsabb, kényelmesebb és alacsonyabb költségekkel működjenek … Ezért beszéljen így a jövőbeni vállalati szerepéről: hogyan lehet hasznos egy adott vállalkozás számára “.

  Tatiana azt tanácsolta, ne hagyja figyelmen kívül a C2C vállalatok ajánlatait. Nevüket nem hallják, de nagyon erős műszaki részlegeik lehetnek. És azt is – ne feledkezzünk meg a vállalatokon belüli mozgás (bár meglehetősen radikális) lehetőségeiről. Ismerve a vállalkozás sajátosságait, sokkal könnyebb lesz alkalmazkodni egy új helyhez.

  OLVASS TOVÁBB:  "Megszökött az enyémtől a front-end fejlesztésig"

  Amíg az önéletrajzát a hh.ru webhelyre teszi közzé, ne feledkezzen meg az álláshirdetések egyéb forrásairól sem. Például a Slack-i Open Data Science (ODS) közösségről, ahol az állásközpontunk segítségével már több AI-végzett diplomás ember talált munkát.

  A GeekBrains első online érettségi: AI Kar

  Jurij Nyififorov, a Mesterséges Intelligencia Karon végzett:

  „Korábban az Orosz Föderáció Mezőgazdasági Minisztériumának elemző központjában dolgoztam, előtte pedig tudományos háttérrel rendelkeztem – tehát még soha nem dolgoztam pusztán az informatika területén. Mielőtt kapcsolatba léptem a GeekBrains Karrier Központtal, nem kerestem aktívan munkát – ezért megnéztem az ODS.AI közösség és a GeekBrains portál hirdetéseit, és iteratív módon javítottam az önéletrajzomat. A Karrier Központ HR-es szakembere segített nekem csiszolni – valamint elhatározni és célzottabb keresésre hangolni. Ezekkel az ajánlásokkal és motivációval azonnal elkezdtem aktívan keresni a javaslatokat, létrehoztam egy oldalt a hh.ru oldalon, és feliratkoztam a tematikus levelekre. Ennek eredményeként két hét múlva elhelyezkedtem középadat-tudósként (nem fiatalabbnak, ami tetszik) a ROGII nemzetközi informatikai vállalatnál, amely egyedülálló szoftvertermékeket fejleszt az olaj- és gázipar számára. “

  Öregdiák közösség, mentori program és egyéb finomságok

  Az érettségi előadás részét Daria Grach, a hallgatói ellátás osztályának vezetője fejezte be. Beszélt az öregdiák közösség fejlesztésének terveiről – a GeekBrains most egy teljes stratégiát alkotott ennek az iránynak a megerősítésére. Úgy tervezzük, hogy diplomáinknak segítünk azáltal, hogy informatív tartalmat készítünk iparági hírekkel, valamint kiválasztjuk a legérdekesebb munkákat – mind a nyílt hozzáférésből, mind a bennfentes csatornáinkból. A jövőben azt tervezzük, hogy megszervezzük saját találkozóinkat, hackatonokat és offline találkozókat tartunk, amint a járványos helyzet lehetővé teszi.

  OLVASS TOVÁBB:  A gyerekek programozással való foglalkozása: a LEGO Education módszertana

  Daria a diplomások számára érdekes lehetőségekről is beszélt – például egy mentori programról. Minden olyan diplomás, aki tanulmányait jó osztályzatokkal fejezi be, mentorává válhat a következő diplomások számára. Az ilyen mentorok feladata megválaszolni azokat a kérdéseket, amelyek a tanulók részéről felmerülnek a tanulás során. Ily módon a diplomások tesztelhetik és bővíthetik saját tudásukat. A mentoroknak saját zárt közösségük van, ahol forr az élet, és érdekes szakmai kérdéseket vitatnak meg aktívan. A jövőben további képzések lebonyolítását tervezzük a mentorok számára – addig is jó márkás áruval és más “finomságokkal” örvendeztetjük meg őket. Egyébként róluk.

  Mi az ünnep ajándék nélkül?

  Az est végén ajándékokkal örvendeztettük meg a végzősöket.

  Mindenki ingyen részt vehet bármelyik havi tanfolyamunkon a “Programozás” profilon – csak azért, hogy szivattyúzza azokat a készségeket, amelyekről a kar dékánja beszélt.

  Ezenkívül minden diplomás promóciós kódot kapott nagy kedvezménnyel, ha bármely karon oktatást vásárolt. Maguk, barátaik és ismerőseik egyaránt használhatják.

  Az egyes csoportok legaktívabb tanulói (a tanárok választották őket) márkás termékeket is kaptak – hangulatos pulcsikat és pulóvereket.

  Végül mini vetélkedőt tartottunk a végzősök számára, akik komoly (és nem is így) kérdéseket vetettek fel a programozással, a gépi tanulással és a mesterséges intelligenciával kapcsolatban – három nyertes kapott ajándékot.

  A GeekBrains első online érettségi: AI Kar

  Ezen a kellemes megjegyzésen marad egy általános fénykép (pontosabban egy képernyőkép) elkészítése – és sok sikert kívánunk a diplomásoknak!

  Egyébként a mesterséges intelligencia karon egy új képzési áramlat indul február 12-én. Ha érdekli ez a terület, menjen a kar oldalára, tanulmányozza a programot és a tanulási feltételeket. Talán másfél év múlva lesz diplománk!

  Friss cikkek

  Девушки из сферы digital о карьере и работе

  Партнерский материал Накануне 8 марта мы поговорили с участницами партнерской программы eLama и коллегами о личном: с чего начиналась их карьера, с какими сложностями они сталкивались,...

  Важное за неделю: Instagram запустил «Живые комнаты» на 4 спикера

  В эфире регулярный дайджест Лайкни с самыми Свежими и Умными материалами. В этом выпуске протестируем новую функцию Instagram – Live Rooms («Живые комнаты») и...

  Kapcsolódó történetek

  HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

  Kérjük, írja be véleményét!
  írja be ide nevét

  Maradjon op - Ge a napi híreket a postaládájában