More

  A Fullstack JavaScript fejlesztési kar megnyitása

  Az univerzális JavaScript-fejlesztők főzése a frontendhez és a backendhez 2020. október 30., 6 perc2457https: //d2xzmw6cctk25h.cloudfront.net/post/2422/og_image/e5a1bfd89e5493ffcb27521bc0a20ed9.png

  A Fullstack fejlesztője folyamatosan az egyik legkeresettebb szakma az informatikai piacon. Ezért úgy döntöttünk, hogy megnyitunk egy teljes veremű JavaScript fejlesztői karot a GeekUniversity-nél . A program bemutatásához, a képzés előnyeiről és a diplomások kilátásairól beszéljünk a kurzus egyik alkotójával és annak oktatójával – a Mail.ru Group fullstack fejlesztőjével, Valerij Sibanovval.

  A Fullstack JavaScript fejlesztési kar megnyitása

  – Mielőtt továbbmennénk a karra, mondja el, hogyan kezdte el maga a fullstack fejlesztést? Mi vonzotta?

  Azt hiszem, az én esetemben általában nagy volt az érdeklődés az informatika iránt. Fiatalkoromban aktívan kerestem magam mindenben, ami a számítógépekkel kapcsolatos: először a BASIC-ot és a C-t tanultam, próbáltam dolgozni a DirectDraw-val (olyan klassz könyvtár a 2D-s grafikák rendereléséhez a DirectX részeként), a 3ds Max mintájára, egyszerű játékokat készítettem a Macromedia Flash-ben szkriptek segítségével.

  Az első kereskedelmi fejlesztési tapasztalatom Delphi-ben volt, majd az interneten jártam, mivel ez az irány számomra ígéretesebbnek tűnt, mint egy asztali számítógép. Tehát 12 évvel ezelőtt megismerkedtem a PHP-vel és a JavaScript-szel, és tovább fejlesztettem ezen a területen.

  Számomra úgy tűnik, hogy minden full-stack fejlesztő hasonló ebben: folyamatosan meg akarják érteni az új technológiákat, feladatokat kitűzni és megoldani, különböző szögekből közelítve. Például, amikor eljöttem a GeekBrains-hoz frontend fejlesztőként, pár hónap múlva teljesen más feladatokat vállaltam, többek között a dokkoló-zeneszerzőn alapuló dev környezet létrehozását és a koncepciót igazoló mobil alkalmazás fejlesztését.

  – Hogyan lehet hatékonyabb az online kar hosszú távú képzése, mint a gyors tanfolyamok?

  A karon való tanulás 15 hónapig tart, és valakinek ez valóban soknak tűnhet. Igen, vannak olyan kurzusok, ahol 6-8 hónap alatt felajánlják, hogy még több technológiát tanulnak, mint amennyit mi adunk.

  Itt a következő tényezőt kell figyelembe vennie: tanulóink általában már felnőttek, akiknek van munkájuk és családjuk. Hetente több mint kétszer órákkal történő betöltésük egyszerűen hatástalan. Ugyanakkor nekik is feladatokat kell elvégezniük, és át kell gondolkodniuk a lefedett anyagon – mert mélyen megérteni lehet egy témát, ha belegondolunk, lehetőleg sietség nélkül.

  Mi a heti két óra? Ez havonta 8 óra, vagy hat hónapig 48 óra. Úgy gondoljuk, hogy ez nem elég az anyag mély elsajátításához, és nem lebeg az interjúban és a munkában tárgyalt témákban. Ezért 15 hónapot szánunk a képzésre.

  – Meséljen egy kicsit a tanfolyam programjáról.

  Az anyagot egyszerűtől a bonyolultig mutatják be. Először is a programozás alapjai. Ez a tanfolyam kihagyható azok számára, akik már kódolnak, de nagyon hasznos lesz kezdőknek és azoknak, akik szeretnék pótolni az alapismeretek hiányosságait.

  Ezután a HTML-ről és a CSS-ről beszélünk, majd továbblépünk a Git tanulására – ezt a verzióvezérlő rendszert az oktatóanyag egészében használni fogjuk. Általában nagyon jó, ha a diákok kialakítják a Gittel való együttműködés szokását.

  Ezt követően merüljünk el közvetlenül a fejlődésben. Először megmutatjuk, hogyan kell egy frontot írni és mélyebben belemerülni. Akkor térjünk át a háttérre: lesz Linux, adatbázisok, HTTP-protokoll és természetesen a Node.js. Ezt követően olyan dolgokra lehet továbblépni, amelyeket anélkül, hogy hívtam volna, nehéz lenne megérteni: TypeScript, multithreading, cache, ORM-cams, Nest.js backend framework. Azt is megtanítjuk a srácoknak, hogyan kell csapatban dolgozniuk, és megosztjuk tapasztalatainkat az interjúkról érdekes pozíciókban, jó társaságokban. Általánosságban, a jó képzéshez illően, a szakma minden szempontját sietség nélkül elemezzük.

  OLVASS TOVÁBB:  A tárgyak internete - Új Geekegyetemi Kar

  A Fullstack JavaScript fejlesztési kar megnyitása

  – Hogyan szerveződik a képzés? A gyakorlati rész érvényesül, vagy éppen ellenkezőleg, az elmélet további önálló projektekkel?

  Rengeteg gyakorlattal fogunk rendelkezni – ez segít jobban megjegyezni az anyagot, mint az elméleti előadások. De nagy figyelmet fordítunk az elméletre is: ha a hallgató valamit elfelejtett vagy nem ért, azt bármikor át lehet vizsgálni. Az elmélet az alap.

  OLVASS TOVÁBB:  "Nem ülök nyugodtan, és mindig azt mondom, hogy" Igen "!"

  – Biztosan tisztában van a modern, teljes veremű fejlesztési tantervekkel. Mi az előnye a GeekBrains karnak?

  A különbség abban áll, hogy a GeekBrains hogyan bánik a munkájukkal. Tanfolyamaink és képzési programjaink sok tehetséges és hozzáértő srác közös munkájának eredménye, akik rajonganak a tartalom minőségéért, és nem csak információkat másolnak valahonnan.

  A kar programjának kidolgozása közben számos megbeszélésen vettem részt. Némelyikben meg tudtam győzni a kollégákat az én szempontomból, mert egyes kérdésekben több szakértői ismerettel és tapasztalattal rendelkezem. Más tárgyalásokon megváltoztattam véleményemet, engedve a beszélgetőpartnerek tapasztalatának és tudatosságának. A vitánk fontosabb, mint a közvetlen utasítások, és egyszerűen nincs főnök-beosztott kapcsolat. És a kreativitás és az önkifejezés szabadsága is uralkodik. Így születnek klassz dolgok, amelyeket szerintem minden hallgató értékelni fog.

  – Milyen projektek lesznek a hallgatók portfóliójában az érettségi után?

  Nagyon szeretnénk, ha a srácok megvalósítanák azt, ami érdekli őket, amit kitalálnak és be akarnak programozni. Ebből akár startupok is kinőhetnek. De ha nincs ötlet, lehetőségeket kínálunk: ez egy alkalmazás az internetről származó adatok összesítésére, egy közösségi hálózat, egy messenger, egy rajztábla egy böngészőben, egy szolgáltatás a jegyzetekkel való munkához, egy egyszerű böngészős játék. Azok számára, akik további tanfolyamokat folytatnak a mobil fejlesztésről és az asztali számítógépről, ebben a kontextusban feladatok lesznek. És mindenki befejez egy nagy érettségi projektet. Általában lesz mit megmutatni a munkaadóknak.

  – A hallgatók készek lesznek-e a munka megkezdésére a kar után (vagy akár az oktatás folyamán)? És milyen minőségben?

  Programunk fő célja kész szakemberek előállítása. Szintet tekintve közelebb lesz a juniorhoz, de van esély a középre fogni. Ehhez csak izzadni kell, kétszer több figyelmet és időt fordítani a tanulásra, mint az osztálytársakra. Ami a munkát illeti, azt gondolom, hogy valahol a képzés egyenlítőjén már megpróbálkozhat az üresedésekkel, vagy megrendelést fogadhat el szabadúszó munkára. De meg kell értened, hogy nagy erőfeszítéseket kell tennie: mind a keresés terén, mind a képzés és az új munka ötvözésében.

  OLVASS TOVÁBB:  A jövő hivatása: VR / AR fejlesztő

  – Térjünk át a nyelvre. Miért vált olyan népszerűvé a JavaScript? Még 15–20 évvel ezelőtt is úgy tűnt, hogy létezik az interneten, amíg nem találnak valami jobbat és kényelmesebbet.

  20 évvel ezelőtt ez más nyelv volt. A JavaScript szabványok megváltoztak – ez pontosan valami új, kényelmes és érdekes. Az új verziók folyamatosan jelennek meg. A nyelv nagyon gyorsan fejlődik, gyorsan alkalmazkodik a modern igényekhez. Ne feledkezzen meg a TypeScript-ről, egy JavaScript szuperszettről sem. Még hűvösebb.

  – Miért hatékonyabb vagy éppen jobb a teljes verem fejlesztése a JavaScript-ben, mint a PHP-vel rendelkező kezelőfelület?

  A JavaScript könnyebben írható, mint a PHP. Gyorsabb, kevesebb kód. Amikor a hátlapon PHP-ről JS-re váltottam, örültem. Ha TypeScript-ben ír, akkor a típusokat hátulról előre is húzhatja, és ez felgyorsítja az elülső rész fejlődését. Nagyon sok finomság van, egy interjúban nem lehet mindent elmondani. Azt hiszem, az új kar hallgatói értékelni fogják, milyen klassz a TypeScript.

  – Mi a helyzet a teljes verem fejlesztési piaccal? Sok üres állás van, mekkora az átlagos fizetés Moszkvában és a régiókban?

  Biztosan állíthatom, hogy most sok a betöltetlen állás: általában nagy a hiány fejlesztőkből és főleg a piac teljes szakembereiből. Konkrét számokról nem tudok nyilatkozni – nem tanulmányoztam a kérdést, de a fizetések tekintetében határozottan meghaladja az átlagot.

  – Van egy vélemény, hogy a full stack fejlesztőkre inkább a kisvállalkozások, az induló vállalkozások vagy a sürgős projektek szükségesek. A nagyvállalatok pedig inkább a differenciálást részesítik előnyben, és a full-stack fejlesztők megüresedett helyein még mindig valamiféle fő hangsúlyt kell érteni: az elülső vagy a hátsó végig. Így van?

  A nagyvállalkozások óvakodnak az univerzális fejlesztőktől, mert a front és a hátsó architektúra elmélyülésének képessége miatt gyorsan érdekeltté válnak, és magukra vonják a fejlesztési takarót. Egy ilyen alkalmazott elhagyása a vállalattól sokkal nagyobb problémákkal jár, mint egy vonalfejlesztő elbocsátása.

  OLVASS TOVÁBB:  "A" tűzőgép tesztelése "feladat különösen szokatlan volt."

  A teljes kötegek azonban nagyon nyereségesek a kisvállalkozások és az induló vállalkozások számára: egy áron kapnak szakembert, aki helyettesíthet egy mini-csapatot vagy akár egy osztályt. De általában mindenki szereti az ilyen srácokat, kényelmes velük dolgozni. Nem szabad ilyen átfogóan gondolkodni a foglalkoztatásról, minden vállalat külön történet.

  – Vissza a GeekUniversity oldalra. Milyen ismeretekkel kell rendelkezniük azoknak a hallgatóknak, akik a karra mennek tanulni?

  Tudnia kell olvasni, számolni és használni a számítógépet a hétköznapi felhasználók szintjén. Nincs szükség speciális ismeretekre és készségekre.

  – Mit kívánna nekik még az órák kezdete előtt?

  Ne feledje, hogy nincs egyszerű módszer a tudás megszerzésére. Ha komoly hozzáállással közelíted a tanulmányaidat, akkor minden és még sok minden sikerülni fog.

  – Milyen elvárásaid vannak a karral szemben?

  Nagy! Már rengeteg erőfeszítést tettem rá, és azt tervezem, hogy továbbra is maximálisan figyelek. Találkozunk a karon !

  Friss cikkek

  Fontos a héten: a WhatsApp botrány, valamint a Telegram és a Signal példátlan növekedése

  Levegőben van az idei első Likney-összefoglaló, amely a legfontosabb friss és intelligens anyagokat tartalmazza. Sok érdekes és váratlan esemény történt ezen a héten. Tehát...

  A Telegram a második legtöbbet letöltött alkalmazás lett az amerikai alkalmazások között

  Rekord növekedést mutatott a felhasználókban szerte a világon. Pavel Durov Telegram csatornáján elmondta: januárban a messenger aktív felhasználóinak száma meghaladta az 500 milliót....

  Növeljük a hirdetések hatékonyságát a Google Ads szolgáltatásban: az elemzéstől az automatizálásig

  Január 14-én tartották a "A reklámozás hatékonyságának javítása a Google Ads szolgáltatásban: az elemzéstől az automatizálásig" webináriumot. A webes szemináriumot Nikita Kravchenko, a...

  A Rumble videóplatform 6 milliárd dollár ellen bepereli a Google-t

  A keresőmotort azzal vádolják, hogy manipulálta a keresési eredményeket a YouTube javára. Amint arról a Bloomberg beszámolt, múlt hétfőn a Rumble videót tároló...

  A tárgyak internete – Új Geekegyetemi Kar

  Beszélünk az IoT-szakemberek fejlesztéséről és keresletéről 2024. január 14. perc94https: //d2xzmw6cctk25h.cloudfront.net/post/2508/og_image/f6e71927836e2411e43cdbc8d2e3604d.png A dolgok internete vagy IoT az informatika egyik legvonzóbb területe a digitális...

  Kapcsolódó történetek

  HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

  Kérjük, írja be véleményét!
  írja be ide nevét

  Maradjon op - Ge a napi híreket a postaládájában