More

  A betegség elleni küzdelem, a fehérje hajtogatása és a gondolatok olvasása

  Adattudományi áttörések 2020-ig, 2021. január, 20214 perc103https: //d2xzmw6cctk25h.cloudfront.net/post/2516/og_image/87d759a6bee23cccc7bcf9a17fd3ed78.png

  Ma a Data Science-ről fogunk beszélni – pontosabban arról, hogy mit tudott elérni ez az ipar az elmúlt évben. Az élet szinte minden területét 2020-ban érintette a COVID-19 járvány, így a Data Science sem volt kivétel. De a cikk nem pusztán az orvostudományról fog szólni, mivel más területek is érdekes eredményekkel dicsekedhetnek.

  A COVID-19 terjedésének figyelemmel kísérése

  Data Science nélkül a koronavírus kitöréseinek ellenőrzése nehéz lenne. Számos, az adattudományra szakosodott vállalat tavaly eleje óta aktívan fejleszti a járványfigyelő eszközöket. Az egyik ilyen szervezet a SAS, amely interaktív térképet dolgozott ki. Megmutatja a világjárvány jelenlegi állapotát, a vírus gócait és terjedésének irányát.

  Az alapadatokat minden nap frissítik:

  • Az elmúlt 10 napban a koronavírus új eseteinek száma.
  • A vírus terjedésének, helyreállítási és halálozási arányának változásai.
  • Vírus migrációs irányok.
  • Megerősített esetek – a helyreállítási arány változásainak nyomon követése.

  A betegség elleni küzdelem, a fehérje hajtogatása és a gondolatok olvasása

  Áttekintés a COVID-19 járványokról, beleértve a megerősített új esetek, a gyógyult állapotok és a vírus okozta halálozások számát, földrajzi hely szerint szűrve.

  A COVID-19 diagnózisa köhögéssel

  Tavaly több egyetem elkezdett technológiákat kifejleszteni a koronavírus diagnosztizálására egyszerre köhögéssel. Az MIT például létrehozott egy alkalmazást, amely lehetővé teszi nagy pontossággal annak megállapítását, hogy egy személy megfertőződött-e a COVID-19 vírussal.

  Az alkalmazás egyszerű: elindítja, és csak köhög az okostelefonjára. A hangfelvételt elemzés céljából elküldik a felhőbe, és néhány másodperc múlva a rendszer elvégzi az előzetes diagnózist. A covidban szenvedő személy köhögése különbözik a más okok által okozott köhögéstől. A Soundcloud rendelkezik egy minta hangfelvétellel, amely képet ad ezekről a különbségekről.

  A betegség elleni küzdelem, a fehérje hajtogatása és a gondolatok olvasása

  Az MIT adatkutatói orvosi szakemberekkel dolgoztak ki egy pontos modell kidolgozását a hangfelvételek elemzéséhez. Segítségével megértheti, hogy a felhasználónak van-e náthája vagy sem. Természetesen a rendszer néha hibázik, de ez sokkal jobb, mint a semmi. 2021-ben az ilyen alkalmazások és szolgáltatások valószínűleg nagyon elterjedtek lesznek. A fejlesztők olyan intelligens hangszórókba tervezik beépíteni őket, mint az Amazon Echo vagy az Alice.

  OLVASS TOVÁBB:  "Nem ülök nyugodtan, és mindig azt mondom, hogy" Igen "!"

  Mutassa meg mindazt, ami rejtve van – a radiomika alakulása

  Nem hallottál a radiomikáról? Nem meglepő, hogy ez a számítógépes tomográfia és az MRI képelemzésének új megközelítése, amely a radiológia, a matematikai statisztika és az informatika metszéspontjában fekszik. Még 2012-ben a tudósok azt javasolták, hogy az orvosi képek olyan betegségek diagnosztizálásához hasznos információkat tartalmazzanak, amelyeket az orvos speciális eszközök nélkül nem tud értékelni. Ez az információ (például a szövet színének árnyalatai a képen) számítógépes elemzési módszerekkel elemezhetők.

  Ennek eredményeként az orvosok további diagnosztikai eszközt kapnak, amely lehetővé teszi számukra a betegség pontosabb azonosítását, a betegség lefolyásának előrejelzését és a gyógyítás megtalálását. A legígéretesebb radiomika a rák diagnosztizálásához és kezeléséhez. Különösen lehetővé teszi a biopszia nélküli tumor típusának meghatározását, ahol invazív beavatkozásra van szükség.

  OLVASS TOVÁBB:  Milyen kérdéseket tesznek fel egy Android-fejlesztőnek adott interjúban

  A betegség elleni küzdelem, a fehérje hajtogatása és a gondolatok olvasása

  MRI képek jelölése. Balra: az emberi agy MRI képe. A rosszindulatú daganat pirossal van kiemelve. Jobbra: A kiválasztott terület egyes képpontjainak intenzitásának hisztogramja. A hisztogram jellemzőinek értékei: minimum (min), maximum (max), átlag (átlag), medián (medián). Ferdeség – az eloszlás ferdeségének értéke. A kép elemzése azt mutatja, hogy a kiemelt területet rosszindulatú daganat érinti.

  2020-ban a radiomika jelentősen előrehaladt. Remélhetőleg hamarosan a betegségek diagnosztizálásának egyik fő eszközévé válik.

  Adattudomány és biológia

  2020 egyik legfontosabb áttörése a fehérje hajtogatásának modellezése. És mindezt a DeepMind-nek, az AI-piac egyik vezetőjének köszönhetően. Új projektje lehetővé tette annak megjóslását, hogy egy adott fehérje milyen formát ölt a szintézis után. Az ilyen formák nagyon sokfélék lehetnek, így a tudósok a lehetséges kombinációk csupán 0,1% -át tanulmányozták, próba-hiba útján.

  OLVASS TOVÁBB:  Megnyitjuk a Játékelemzési Karot

  A betegség elleni küzdelem, a fehérje hajtogatása és a gondolatok olvasása

  Korábban a szakértők az Science Science eszközökkel próbálták modellezni az ismeretlen fehérjék szerkezetét, de nem mindig sikeresen. A DeepMind szerint megtalálták a kulcsot a probléma megoldásához. És ha ez igaz (és úgy néz ki), akkor áttörést fogunk elérni a gyógyszeriparban, az oltóanyag-fejlesztésben, sok betegség okainak és lefolyásának megértésében. Az a tény, hogy a tudósok, tudván, hogy egy adott fehérje milyen formában lesz, megjósolhatják annak hatását az emberi testre. Ennek megfelelően a gyógyszerészek nagyon hatékony gyógyszereket tudnak kifejleszteni, az orvosok pedig nagy pontossággal képesek megjósolni a betegség lefolyását a betegeknél.

  A betegség elleni küzdelem, a fehérje hajtogatása és a gondolatok olvasása

  És gondolatolvasást is!

  Nem pontosan úgy, ahogyan minket filmekben mutatnak be, vagy tudományos fantasztikus regényekben mondanak el nekünk. De már közel vagyunk ahhoz a pillanathoz, amikor a számítógép segítségével megtudhatjuk, mire gondolunk.

  A San Francisco-i Kaliforniai Egyetem tudósainak egy csoportja be tudta bizonyítani annak lehetőségét, hogy az emberi agyban lévő elektromos jeleket szavakká alakítsák át, amelyeket a kísérlet résztvevője mentálisan kiejt. Igaz, egyelőre ehhez elektródák beültetésére van szükség az agyba, de a jövőben a technológia nem invazívvá válhat. A jelek elemzéséhez visszatérő ideghálót használnak.

  A szómeghatározás pontossága 97%. Ez az eredmény reményt ad a gondolatolvasó eszköz közvetlen megjelenésére.

  Általánosságban elmondható, hogy 2020 az áttörések évévé vált az adattudományban – mára az adattudományt és eredményeit számos iparágban aktívan használják, ideértve az ipart, az informatikát, az orvostudományt, a fizikát és a biológiát. Kétségtelen, hogy az adattudomány 2021-ben még több áttörést fog elérni a tudományban és a technológiában.

  Friss cikkek

  Важное за неделю: Instagram запустил «Живые комнаты» на 4 спикера

  В эфире регулярный дайджест Лайкни с самыми Свежими и Умными материалами. В этом выпуске протестируем новую функцию Instagram – Live Rooms («Живые комнаты») и...

  Аутстаффинг в IT: что это и как устроиться работать на аутстаффинг

  Аутстаффинг становится все более распространенной практикой в IT-сфере, «отжимая» популярность и клиентов у аутсорсинга. По мнению экспертов, в ближайшее время эта тенденция сохранится, и...

  NaZapad 16: как попасть в ТОП в бурже, не имея бюджета и опыта

  На практической конференции по продвижению на западных рынках NaZapad 16 Илья Гринько рассказал о том, как создал свой проект в бурже и попробовал его...

  Kapcsolódó történetek

  HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

  Kérjük, írja be véleményét!
  írja be ide nevét

  Maradjon op - Ge a napi híreket a postaládájában